problemy...
Moderator: Junior Moderator
-
problemy...
Witam
to moj pierwszy post na tym forum i odrazu mam problem.
Czytałem wiele "instrukcji" oswajania i szczerze mowiac nic nie skutkuje.
Od jakiegos półltora miesiaca mam szczurka samice a tydzien temu dokupilem towarzyszke tez samice dwa dni mieszka osobno ae juz sie "oswoily" ze soba. Moj probem polega na tym ze za chiny nie moge szczurków oswoic ze soba... nie moge stosowac lagodnego oswajania bo szczurki nie wychodza z klatki nawet jak cala noc jest otwarta... nie mowiac juz o wchdzeniu na reke... Mlodsza jeszcze tak mocno nie ucieka ale starsza wogole nie daje sie wziac na reke bo tak sie wwija ze czasem nawet sila mam problemy ja wyciagnac... gdy juz to zrobie to klade na kolana lub pod bluze jezeli jest na kolanach to probuje uciekac na biurko albo gdzie sie da a pod bluza to chodzi sobie i siedzi ale mimo to jakos nie przyzwyczaja sie do mojeog zapachu... mlodsza z kolei jest bardzo spokojna i prawie wogole nie chodzi ani po kolanach ani pod bluza... szczerze mwoiac nie mam pojecia jak sie z nimi bawic ani jak je oswajac... chcialbym zeby wychodzily na reke i zebym mogl je nosic na ramieniu. Puki co o jkichkolwiek sztuczkach nie mysle...
to moj pierwszy post na tym forum i odrazu mam problem.
Czytałem wiele "instrukcji" oswajania i szczerze mowiac nic nie skutkuje.
Od jakiegos półltora miesiaca mam szczurka samice a tydzien temu dokupilem towarzyszke tez samice dwa dni mieszka osobno ae juz sie "oswoily" ze soba. Moj probem polega na tym ze za chiny nie moge szczurków oswoic ze soba... nie moge stosowac lagodnego oswajania bo szczurki nie wychodza z klatki nawet jak cala noc jest otwarta... nie mowiac juz o wchdzeniu na reke... Mlodsza jeszcze tak mocno nie ucieka ale starsza wogole nie daje sie wziac na reke bo tak sie wwija ze czasem nawet sila mam problemy ja wyciagnac... gdy juz to zrobie to klade na kolana lub pod bluze jezeli jest na kolanach to probuje uciekac na biurko albo gdzie sie da a pod bluza to chodzi sobie i siedzi ale mimo to jakos nie przyzwyczaja sie do mojeog zapachu... mlodsza z kolei jest bardzo spokojna i prawie wogole nie chodzi ani po kolanach ani pod bluza... szczerze mwoiac nie mam pojecia jak sie z nimi bawic ani jak je oswajac... chcialbym zeby wychodzily na reke i zebym mogl je nosic na ramieniu. Puki co o jkichkolwiek sztuczkach nie mysle...
Re: problemy...
i przysmakówIzold pisze:Cierpliwości. ^^

ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
I duuużo czułości też.alken pisze:i przysmakówIzold pisze:Cierpliwości. ^^

Wrzuć do klatki szczurkom znoszoną koszulkę, która będzie wręcz przesiąknięta Twoim zapachem. Skuteczne też to jest.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
-
rozumiem a wyjac im domek z klatki czy zostawic?? bo generalnie zrobilem im tak ze maja 2 klatki polaczone tunelem w ktorym jest ciemno i przebywaja albo w domku albo w tunelu i nie wiem czy im to wsyzstko wyjmowac czy zostaiwc i tylko brac na zawnatrz. Aha no i czy mam wyjmowac starsza na silem mimo ze sie dosyc mocno wyrywa. no i jak sie z nia bawic na zewnatrz:) sorki ze tyle pytan, ale zalezy mi na sukcesie:P
Wyjąć. Bo kiedy włożysz ręke, one się schowają, i to będzie trwać w nieskończoność.
-
przysmaki nic nie daja... na wolnosci nie chca jesc wogole na kolanach powachaja i odejda. codziennie po poltorej godzinki sie nimi zajmuje ale efektow narazie nie widac czy to tak dluga ma trwac czy ja cos zle robie??????
Moj starszy oswoil sie dopiero po 3 m-cach i to tez jeszcze nie calkowicie. Nadal jest ostrozny, alezdecydowanie widze poprawe. Mlodszy natomiast juz po tygodniu na mnie wlazil i teraz jest rozwydrzonych dzieciakiem, bo uwazxa, ze wszystko mu wolno
Kazdy szczur ma inny charakter. Ja moje puszczalam na sofe siadalam z nimi i ogladalam tv. Jesli mieli ochote to sobie przychopdzili jak nie to nie. Nosilam ich tez pod bluza, ale jak lekko urosli to juz im tam ciasno bylo. Caly czas z nimi rozmawiam. glaszcze jak cos w klatce robie, bawie sie jak biegaja po sofie, jak z dziecmi hehe. I na poczatku tez niczego jesc nie chcieli poza klatka, ale teraz wcinaja nawet papier
Niestety musisz sie uzbroic w cierpliwosc.

- Paul_Julian
- Kontakt:
Na wolności są ciekawsze rzeczy. Daj im przysmaki w małej miseczce , postaw obok - niech sobie jedzą jak mają ochotę Sam połóz sie na łózku, albo usiadz na podłoze i oprzyj sie o łózko.ivansky880826 pisze:przysmaki nic nie daja... na wolnosci nie chca jesc wogole na kolanach powachaja i odejda. codziennie po poltorej godzinki sie nimi zajmuje ale efektow narazie nie widac czy to tak dluga ma trwac czy ja cos zle robie??????
Zobaczysz , ze po jakims czasie z ciekawosci przyjdą . Moje też nie są oswojone tak jakbym chciał i nie przychodzą jak zawołam. Ale ta najdziksza to jak usiade na podłodze to co jakiś czas podbiega i trąca mnie nosem w ucho.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha