Jeżeli chodzi o podnoszenie szczura za ogon to każda publikacja o chowie i hodowli szczurów poświęca temu zagadnieniu jakiś fragment. Tak więc należy pamiętać, że ogon jest przedłużeniem kręgosłupa. Generalnie szczura nie wolno podnosić za ogon, gdyż pod wypływem ciężaru jaki wywiera wiszący szczur, może dojść do poważnego uszkodzenia kręgów. Wyjątkiem tutaj jest martwy szczur.

Szczury są bardzo ruchliwymi zwierzętami, więc można oczywiście wyobrazić sobie wiele sytuacji, kiedy złapanie czy przytrzymanie szczura za nasadę ogona, jest wręcz wskazane, gdyż chroni go przed upadkiem z wysokości czy podążeniem w miejsce, gdzie grozi mu jakieś niebezpieczeństwo. Cały czas jednak powinno się to odbywać poprzez poziome trzymanie szczura, gdzie szczur leży na jednej ręce a druga ręka przytrzymuje ogon. Nie wolno szarpać, nie wolno dopuszczać do sytuacji by szczur wisiał na ogonie.
Niedawno znajomy napisał mi o problemie zdrowotnym swojego szczura i po dokładniejszej obserwacji stwierdził wraz z weterynarzem, że uraz, którego szczur doznał, najprawdopodobniej spowodowany był przez innego szczura. W stadku był jeden taki osobnik, który wciągał inne szczury do domku, chwytając i szarpiąc je za ogon.

Kilka dni temu odeszła moja samiczka, więc druga została sama. Teraz więcej czasu spędzamy razem. Nie chcę by czuła się samotna. Dużo przy niej siedzę i dokładnie obserwuję, jak znosi samotność. Dziś doszło mi jeszcze jedno ciekawe zjawisko do obserwacji, a mianowicie sytuacja, w której moja szczurzyca łapie za swój ogon i ciągnie tak mocno, że aż się przewraca.