pilne! chory szczur, dziwne zachowanie.- proszę o pomoc!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

pilne! chory szczur, dziwne zachowanie.- proszę o pomoc!
Hej, nie wiem czy taki temat był już założony, jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie.. Potrzebuję porady.. dwa dni temu mój szczurek nagle zachorował.. Ciężko oddychał, miał duszności a z pyszczka leciała mu piana z krwią. Szybko zainterweniowałam i pojechałam do wterynarza, szczurek dostał zastrzyki, które miały pomóc mu w oddychaniu, diagnoza: podobno zapalenie dróg oddechowych. Faktycznie po lekach poprawiło mu się, lecz dzisiaj nastąpiło znaczne pogorszenie.. Stefan jest apatyczny, osowiały, ma zaburzenia równowagi.. nie wiem, jak mu pomóc, zresztą i tak nie mam jak do wterynarza dzisiaj sie dostać.. a i chciałam jeszcze wspomnieć, że u Stefana zdiagnozowano wcześniej zaburzenia neurologiczne- padaczkę, czy to może mieć jakiś związek. Dziękuję z góry za odpowiedz, ponieważ bardzo się martwię i nie mam pojęcia co robić. Wybaczcie też, że być może napisane chaotycznie, lecz jestem bardzo zdenerwowana..
Re: pilne! chory szczur, dziwne zachowanie.- proszę o pomoc!
Ja bym obstawiała dwie choroby obu towarzyszą zaburzenia równowagi
1-zapalenie opon mózgowych i tu konieczny jest wet i antybiotyk (czy szczurka ma przekrzywioną główkę na jedną stronę?)
2-guz przysadki....
Pamiętając, że to tylko sugestie wet was nie minie.
1-zapalenie opon mózgowych i tu konieczny jest wet i antybiotyk (czy szczurka ma przekrzywioną główkę na jedną stronę?)
2-guz przysadki....
Pamiętając, że to tylko sugestie wet was nie minie.
nie wydaje mi się by miał główkę przekrzywioną na jedną stronę.. jednak jest znacznie gorzej, bo Stefan jest jakiś bezwładny, ma trudności z chodzeniem.. weterynarz stwierdził jednak, że to może być od niedotlenienia mięśni.. dostał antybiotyk, bo ma szmery w płucach.. jego zachowanie może wynikać z zapalenia płuc? czy koniecznie zapalenie opon mózgowych? zresztą nie ma dobrego weterynarza w moim mieście, udało mi się znaleźć takiego, który nie uważa szczurów za gorsze.. ech.. mimo wszystko leczy go po omacku, nie wie tak naprawdę co mu jest.
przy samym zap. płuc szczurek byłby po prostu słaby i apatyczny, nie miałby siły chodzić. a jeśli ma trudności z chodzeniem i ma zaburzenia równowagi, to raczej coś neurologicznego. a te szmery mogły się wziąć jako dodatkowa infekcja. także polecam steryd i antybiotyk (enrobioflox). o ile oczywiście to coś neuro. inaczej sam antybiotyk wystarczy. trzeba go podawać dośc długo. kilka zastrzyków to zwykle za mało
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
może faktycznie to coś neuro, bo stefan miał ataki padaczkowe. jednak trudno jest to orzec..nie wiem czy jest sens teraz go faszerować sterydami bo i tak jest osłabiony, ale skoro może to pomóc..
najlepiej, gdyby obejrzał szczurka dobry wet.bo tak na odlegość ciężko coś stwierdzić.
przy zap. mózgu albo guzie szczurek ma problemy z równowagą i przekrzywia główkę w jedną stronę. i tu steryd jest kluczowy. jeśli są same problemy z równowagą to może być zap ucha. wtedy w sumie steryd nie jest potrzebny, tylko antybiotyk.
na pewnoe szczurek powinien caly czas dostawac leki- najlepiej enro, nawet 2 razy dziennie, w zastrzyku. ewetualnie jeśli nie dasz rady robić zastrzyku, to do pysia.
przy zap. mózgu albo guzie szczurek ma problemy z równowagą i przekrzywia główkę w jedną stronę. i tu steryd jest kluczowy. jeśli są same problemy z równowagą to może być zap ucha. wtedy w sumie steryd nie jest potrzebny, tylko antybiotyk.
na pewnoe szczurek powinien caly czas dostawac leki- najlepiej enro, nawet 2 razy dziennie, w zastrzyku. ewetualnie jeśli nie dasz rady robić zastrzyku, to do pysia.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
teraz trudno mi stwierdzić czy przekrzywia głowę, bo cały czas leży, czasami próbuje się podnieść lecz złapał go jakiś niedowład.. nie może ustać na łapkach tylnich, czołga się.. poza tym przelewa się przez ręce.. jest bardzo osłabiony, nic też nie je.. właśnie mam zamiar zabrać go do weta, który podobno trochę specjalizuje się w szczurach, mam nadzieję, że jakoś temu zaradzi..
Poproś weta o kroplówkę dla szczurka.
niestety, nic nie dało się zrobić
Stefan odszedł dzisiaj.. huh
teraz zastanawiam się jak poradzi sobie drugi szczurek, może jakoś odnajdzie się w nowej sytuacji, zaadaptuje się.. taką mam nadzieję, bo nie potrafię patrzeć po raz kolejny na powolną śmierć..