Wiem ze w płatkach czy chrupkach kukrydzianych ( no i innych produktach z zawartością kukrydzy ) jest zawarty selen. Zapobiega on powstawaniu nowotworów rozmaitych. Czy u szczurków też selen jest pożyteczny? Czy tylko u ludzi?
Pytam z ciekawości, ponieważ cząstą przyczyną śierci szczurów jest mowotwór, więc pytam bo może temu zapobiec?...
Kukurydza-zapobiega nowotworom?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- szczuruleczka
Kukurydza-zapobiega nowotworom?
Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
- szczuruleczka
Re: Kukurydza-zapobiega nowotworom?
Sory za błędy,
*częstą
*śmierci
*nowotwór
Szybko pisałam
*częstą
*śmierci
*nowotwór
Szybko pisałam

Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
hmmm... trzeba by było pogrzebać w temacie.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 2/abstract
tu jest np abstrakt artykułu, w którym twierdzą, że selen rzeczywiście opóźnia wzrost guzów sutka szczurów. nie mam teraz czasu, żeby sie przez to przegrzebywać, ale gdybyś chciała, to mogę Ci ten artykuł ściągnąć (na 90% jest dostępny przez moje konto na uczelni).
w każdym razie wydaje mi się, że jeśli rzeczywiście coś ten selen da, to warto podawać kukurydzę. tylko nie wiem, czy np w takich płatakch kukurydzianych, które są przerabiane i nie są kukurydzą w czystej postaci selen nadal jest...tak samo jak kuku z puszki.
no i jeszcze kwestia dawki. oni podawali 5mikromoli, ale tzreba by doczytać jak często. tak czy siak, wydaje się, że nie zaszkodzi:)
tu jest np abstrakt artykułu, w którym twierdzą, że selen rzeczywiście opóźnia wzrost guzów sutka szczurów. nie mam teraz czasu, żeby sie przez to przegrzebywać, ale gdybyś chciała, to mogę Ci ten artykuł ściągnąć (na 90% jest dostępny przez moje konto na uczelni).
w każdym razie wydaje mi się, że jeśli rzeczywiście coś ten selen da, to warto podawać kukurydzę. tylko nie wiem, czy np w takich płatakch kukurydzianych, które są przerabiane i nie są kukurydzą w czystej postaci selen nadal jest...tak samo jak kuku z puszki.
no i jeszcze kwestia dawki. oni podawali 5mikromoli, ale tzreba by doczytać jak często. tak czy siak, wydaje się, że nie zaszkodzi:)
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
- szczuruleczka
nausicaa pisze:hmmm... trzeba by było pogrzebać w temacie.
Dzięki

Np. Corn Flekesy (ale takie oryginalne) mają dużo selenu, daję też chrupki czasem ;p
Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']