[Sciolka] - Pet Sanit
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

[Sciolka] - Pet Sanit
kupilam dzis (zwirek) podloze sanitarne (tak pisze na opak.) "Pet Sanit" i chcialam zapytac czy moze ktos taki mial i wyprobowal... ja kupilam na probe jak sie nie sprawdzi to nie bede kupowac. Za 1kg zaplacilam 3,50zl.

Ostatnio zmieniony śr lut 15, 2006 8:13 pm przez sauatka, łącznie zmieniany 1 raz.

[Sciolka] - Pet Sanit
Owszem, kupuje Pet Sanit, ale mieszam go moim dziewczynom z torfem ("Gucio" torf dla gryzoni). Robię mieszankę ponieważ sam Pet Sanit jak dla mnie za słabo wchłania wodę (siuśki), a poza tym jest mało wydajny (dość dużo trzeba nasypać żeby jako tako pokrył kuwetę, a 3,50 za pudełeczko w sumie małe i na krótko wystarcza to też trochę dużo). Polecam mieszankę bo wydajniejsza  Zamiennie stosuję też CatsDream (np miesiąc moją mieszankę i miesiąc CatsDream) i nie widzę różnicy, jeżeli chodzi o zapaszki, wymieniać trzeba tak samo często. Może tylko pewną niedogodnościa Pet Sanitu i torfu jest otoczenie klatki tzn. kiedy dziewczyny buszują i powywalają to poza klatkę muszę odkurzyć, bo bardziej się roznosi, brudzi, dalej się rozsypuje, poprostu jest za drobne...
 Zamiennie stosuję też CatsDream (np miesiąc moją mieszankę i miesiąc CatsDream) i nie widzę różnicy, jeżeli chodzi o zapaszki, wymieniać trzeba tak samo często. Może tylko pewną niedogodnościa Pet Sanitu i torfu jest otoczenie klatki tzn. kiedy dziewczyny buszują i powywalają to poza klatkę muszę odkurzyć, bo bardziej się roznosi, brudzi, dalej się rozsypuje, poprostu jest za drobne...

Zamiennie stosuję też CatsDream (np miesiąc moją mieszankę i miesiąc CatsDream) i nie widzę różnicy, jeżeli chodzi o zapaszki, wymieniać trzeba tak samo często. Może tylko pewną niedogodnościa Pet Sanitu i torfu jest otoczenie klatki tzn. kiedy dziewczyny buszują i powywalają to poza klatkę muszę odkurzyć, bo bardziej się roznosi, brudzi, dalej się rozsypuje, poprostu jest za drobne...
 Zamiennie stosuję też CatsDream (np miesiąc moją mieszankę i miesiąc CatsDream) i nie widzę różnicy, jeżeli chodzi o zapaszki, wymieniać trzeba tak samo często. Może tylko pewną niedogodnościa Pet Sanitu i torfu jest otoczenie klatki tzn. kiedy dziewczyny buszują i powywalają to poza klatkę muszę odkurzyć, bo bardziej się roznosi, brudzi, dalej się rozsypuje, poprostu jest za drobne...[Sciolka] - Pet Sanit
a no ta miesznke juz trocin nie sypiesz ?  bo babka mi w sklepie powiadziala ze trzeba...  A ile kosztuje ten torf  "Gucio" ?
 bo babka mi w sklepie powiadziala ze trzeba...  A ile kosztuje ten torf  "Gucio" ? 
dziekuje za odpowiedz

bo babka mi w sklepie powiadziala ze trzeba...  A ile kosztuje ten torf  "Gucio" ?
 bo babka mi w sklepie powiadziala ze trzeba...  A ile kosztuje ten torf  "Gucio" ? dziekuje za odpowiedz

[Sciolka] - Pet Sanit
Babka Ci w sklepiepowie wszystko, jesli "to wszystko" ma do sprzedania i możesz to kupić. Nie zwracaj uwagi na to co mówią sprzedawcy. Druga sprawa - do zoologa nie idzie się pracować po szkole medycznej czy biol-chem... dlaczego słowa pracownicy sklepu zoologicznego miałyby mieć większe znaczenie niż to, że chce sprzedać to, co zalega jej na półkach?

¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ

[Sciolka] - Pet Sanit
"Gucio" kosztuje coś chyba ok.2,50 i też nie jest to duże opakowanie. Dwie paczki torfu wymieszanego z Pet Sanitem wystarczają mi na 5-6 razy (na jedną klatkę). Tanie to w sumie niestety nie jest, ale podobnie wychodzi jak duża paczka CatsDream, na którą wydajesz jednorazowo ok.15 zł. 
Trocin od dawna nie używam i nie widzę potrzeby dawania ich na takie podłoże (trociny mogą uczulać szczurka, a ja od dawna walczę z drapaniem u Niuńki, tak na marginesie chyba w końcu jest lepiej, ale to po maści na grzybicę) Daję papier i ręczniki papierowe. Czasem młodszym dziewczynom wrzucam sianko, choć też trochę się obawiam, bo tylu forumowiczów pisze o pasożytach z sianka...tfu, tfu odpukać mam nadzieję że nam się nie przyplączą...

Trocin od dawna nie używam i nie widzę potrzeby dawania ich na takie podłoże (trociny mogą uczulać szczurka, a ja od dawna walczę z drapaniem u Niuńki, tak na marginesie chyba w końcu jest lepiej, ale to po maści na grzybicę) Daję papier i ręczniki papierowe. Czasem młodszym dziewczynom wrzucam sianko, choć też trochę się obawiam, bo tylu forumowiczów pisze o pasożytach z sianka...tfu, tfu odpukać mam nadzieję że nam się nie przyplączą...
[Sciolka] - Pet Sanit
ja kupuje "Cat's Dream" i jak dla mnie jest niezly  za 7l placi sie kolo 15zł... mi to wystarcza na miesiac, ladnie wchlania... jeszcze nie widzialam zeby bylo mokro w klatce... a Bandyta bawi sie poidelkiem i zawsze cos wyleje
 za 7l placi sie kolo 15zł... mi to wystarcza na miesiac, ladnie wchlania... jeszcze nie widzialam zeby bylo mokro w klatce... a Bandyta bawi sie poidelkiem i zawsze cos wyleje  

za 7l placi sie kolo 15zł... mi to wystarcza na miesiac, ladnie wchlania... jeszcze nie widzialam zeby bylo mokro w klatce... a Bandyta bawi sie poidelkiem i zawsze cos wyleje
PIGWA, nie genowefa ale takie fajne granulki
 Jojego ogonka trzymam na pigwie, jeśli ktoś  nie wie co to jest to już tłumacze.
 Jojego ogonka trzymam na pigwie, jeśli ktoś  nie wie co to jest to już tłumacze.PIGWA = granulat drzewny, sprzedawany jako ściółka dla kota i innych zwierząt domowych. Jak dla mnie jest to idelna ściółka dla wszystkich gryzoni ponieważ:
1. Jest z drewna pracowanego w granulki
2. Jest niezwykle chłonna
3. Wchłania oprócz wody zapachy!!!!!!

Ostatnio w sprzedaży pojawiła się pigwa w opakowaniach promocyjnych 7 kg + 20% gratis a kosztuje to ok 13-16 zł, Ja daje pod cienką wartswe trocinek i starcza mi na dwa miesiące.
W znajomym sklepie zoologicznym szczuraski trzymane są wogóle tylko na pigwie (klatka wysypana po całości) i po tygodniu w dużej klatce mimo 10 szczurków z czego więksdzość to śmierdziuszki (samczyki) wogóle nie ma zapachu szczurka!!!
W przypadku pigwy gdy dostanie się na nią woda/mocz, granulka taka rozpada się na pył (prosta fizyka, przy prasowaniu zwiększono energię substratu a przy wchłanianiu płynu energia jest oddawana) i jest suchutko, niektóży polecają zamiast wymieniac całej ściółki wymieniać tylko fragment gdzie jest nasiusiane ale jak dla mnie to dobre przy kocie a przy szczrku to raczej wymiana całości jest wskazana.
Naprawde polecam!
PS Kupijcie polską PIGWĘ, jest lepsza od importowanej i tańsza, pytajcie w sklepach "wszystko dla zwierząt" albo w zoologicznych.
					Ostatnio zmieniony ndz kwie 08, 2007 5:52 pm przez Lulu, łącznie zmieniany 1 raz.

[Sciolka] - Pet Sanit
Witam, 
Dla poprzednich szczurków używałam PetSanit, który wysypywałam pod warswętrocin, ale tylko w miejsce gdzie robiły siusiu, czyli w jednej częsci klatki. Rzeczywiście wchłaniał niemiły zapaszek i wilgoć, ale z racji swojej drobnej konsystencji często lądował poza klatką. Teraz mam zamiar spróbować tych granulek, o których piszecie z takim zadowoleniem, mam nadzieję, że szczurek (Piszka III) będzie zadowolona.
Pozdrawiam serdecznie.
vedzion@op.pl

Dla poprzednich szczurków używałam PetSanit, który wysypywałam pod warswętrocin, ale tylko w miejsce gdzie robiły siusiu, czyli w jednej częsci klatki. Rzeczywiście wchłaniał niemiły zapaszek i wilgoć, ale z racji swojej drobnej konsystencji często lądował poza klatką. Teraz mam zamiar spróbować tych granulek, o których piszecie z takim zadowoleniem, mam nadzieję, że szczurek (Piszka III) będzie zadowolona.
Pozdrawiam serdecznie.
vedzion@op.pl
Agata :-)
gg 4322496
vedzion@op.pl
Moje szczęścia:
Vedzia- Alaskan Malamute- 19.10.1994
Myszka-Piszka- ------------- 16.08.2004 (data umowna)

gg 4322496
vedzion@op.pl
Moje szczęścia:
[Sciolka] - Pet Sanit
..heh, ja już zaczynam kombinować jakby tu oszczędzić, bo co spojrzę, to żwirek cały zasiusiany, zakupciany :/ wcześniej używałam jakiegoś pospolitego drobnego kociego żwirku, ale się nie sprawdził - zbyt dużo kosztował, na zbyt krótko starczał..
..ostatnio kupiłam żwirek drzewny PIGWA, polecany przez macz21; na początku byłam zadowolona - idealnie chłonie siuski, co eliminuje wszelkie niewygodnie zapaszki, a także, jak już część granulek rozpadnie się w pyłek - kupki się nim przysypują, obtaczają i szczurek nie ma możliwości ubrudzenia się, zero wilgoci no i smrodków, ale..
..to diabelstwo strasznie pyli! macz21 - czy w twoim przypadku było to samo? u mnie meble, na których stoją klatki, choć czarne, są 'okurzone' całe na biało od tego pylenia, nie mówiąc już o szczurkach - Docent (kaptur b&w) lubi spać na ziemi, a jak wstaje to wygląda jakby się w mące tarzał
..w sumie nie mam już pomysłow ; P może narzucę na tę pigwę sianko, czy cuś : >

..ostatnio kupiłam żwirek drzewny PIGWA, polecany przez macz21; na początku byłam zadowolona - idealnie chłonie siuski, co eliminuje wszelkie niewygodnie zapaszki, a także, jak już część granulek rozpadnie się w pyłek - kupki się nim przysypują, obtaczają i szczurek nie ma możliwości ubrudzenia się, zero wilgoci no i smrodków, ale..
..to diabelstwo strasznie pyli! macz21 - czy w twoim przypadku było to samo? u mnie meble, na których stoją klatki, choć czarne, są 'okurzone' całe na biało od tego pylenia, nie mówiąc już o szczurkach - Docent (kaptur b&w) lubi spać na ziemi, a jak wstaje to wygląda jakby się w mące tarzał

..w sumie nie mam już pomysłow ; P może narzucę na tę pigwę sianko, czy cuś : >
czasami po prostu brakuje kamieni

[Sciolka] - Pet Sanit
dokladnie,pigwa pyli jak diabli i dlatego zrezygnowalam z niej bo nic co pyli nie jest zdrowe dla szczura

"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein

[Sciolka] - Pet Sanit
Jak wygląda PetSanit? Ma formę granulek?

Figa i Julka u mnie 
Pestuś, Ziutuś, Kofi i Lafi biegają razem za Tęczowym Mostem w Krainie Wielkich Dropsów

Pestuś, Ziutuś, Kofi i Lafi biegają razem za Tęczowym Mostem w Krainie Wielkich Dropsów
[Sciolka] - Pet Sanit
Cats Dreams czy jak mu sie tam zwie jest dobry ja tez go uzywam, dla swojego ogonka u mnie w Miescie kosztuje kolo 17pln, a w Auchan(czy jak mu sie tam zwie  ) placilem 9pln, polecam jest naprawde dobry:)))))))))))
 ) placilem 9pln, polecam jest naprawde dobry:))))))))))) 

Fred  , Fred  , Stiu  , Filutka 

Cat's dream
Witam,
Kupiłam wczoraj ściółkę Cat's dream, o której przeczytałam na forum wiele pozytywnych opinii. Ma formę średniej wielkości granulek, wydaje się w porządku, włożyłam ją do klatki, ale tylko w te miejsca, gdzie moja Myszka-Piszka Trzecia robi siusiu. Sprawdza się, bo idealnie chłonie siuśki i nic nie czuć. Ale mam pytanie do osób, które używają Cat's dream, czy szczurkowi nie zaszkodzi to, że granulki po nasiąknięciu rozpadają się na drobny proszek? i jeszcze jedno, czy Wasze szczurki nie próbują podgryzać tych granulek?
A w sprawie PetSanitu, to ma formę bardzo drobniutkich ziarenek (jak malutkie kamyczki), koloru jasnoniebieskiego i niestety trochę pyli, ale położony pod regularnie stosowaną ściółkę nie powinien sprawiać kłopotu, jak się zamoczy to się zbryla w większe kulki. W sumie to nie jest złe podłoże, ale zapachu nie pochłania idealnie.
Pozdrawiam serdecznie.
vedzion@op.pl

Kupiłam wczoraj ściółkę Cat's dream, o której przeczytałam na forum wiele pozytywnych opinii. Ma formę średniej wielkości granulek, wydaje się w porządku, włożyłam ją do klatki, ale tylko w te miejsca, gdzie moja Myszka-Piszka Trzecia robi siusiu. Sprawdza się, bo idealnie chłonie siuśki i nic nie czuć. Ale mam pytanie do osób, które używają Cat's dream, czy szczurkowi nie zaszkodzi to, że granulki po nasiąknięciu rozpadają się na drobny proszek? i jeszcze jedno, czy Wasze szczurki nie próbują podgryzać tych granulek?
A w sprawie PetSanitu, to ma formę bardzo drobniutkich ziarenek (jak malutkie kamyczki), koloru jasnoniebieskiego i niestety trochę pyli, ale położony pod regularnie stosowaną ściółkę nie powinien sprawiać kłopotu, jak się zamoczy to się zbryla w większe kulki. W sumie to nie jest złe podłoże, ale zapachu nie pochłania idealnie.
Pozdrawiam serdecznie.
vedzion@op.pl

Agata :-)
gg 4322496
vedzion@op.pl
Moje szczęścia:

gg 4322496
vedzion@op.pl
Moje szczęścia:
[Sciolka] - Pet Sanit
ja tez uzywam Cat's dream, ale mnie to rozpadanie sie troche denerwuje, ale chyba nie jest szkodliwe... moje na poczatku tez probowaly go podgryzac ale szybko zrezygnowaly

[Sciolka] - Pet Sanit
Pet Sanit juz nie urzywam poniewaz szczurcie baaardzo sie drapaly bylam u weta i powiedzial ze mozliwe ze to od tego, zebym sprobowala znienic sciulke (bo jak mialy zwykle trocinki to nic) no i kupilam Cat's Deram i nic, koniec drapania... nie ma brzydkich zapachow. U mnie zaplacila ma Cat's Dream 15zl. ale starcza na baaaardzo dlugo