Moje Siurki Myjki Kradzieje i Pasiaki

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
illiachenvar
Kontakt:

Moje Siurki Myjki Kradzieje i Pasiaki

Post autor: illiachenvar »

Cześć. Wpadam na forum już od jakiegoś czasu, mniej więcej od maja ubiegłego roku, jak zaczęłam się przymierzać do zakupu ogoniastych. Ale nigdy nie miałam czasu się przywitać. Więc w końcu się sprężyłam.
Dzieci już od dawna męczyły temat, zwłaszcza najstarszy, który bardzo kocha te stworzonka. Od roku najmłodszy ma afrykańskie myszki pasiaste (Ponyo - pani w średnim wieku i Marti - młodzieniaszek). Niestety samiczka - Ponyo - odeszła tydzień temu, starość (zanik zwojów nerwowych i niedowład, za późno na kurację witaminą B), na szczęście samczyk jest tak samo-wystarczalny i zadowolony ze swojego towarzystwa, że zdaje się nie zauważać jej zniknięcia. Żal mi tej myszki bo bardzo się do niej przyzwyczaiłam, była bardzo przymilna jak na myszkę, która podobno nie da się oswoić. Wchodziła mi na rękę, dawała się czochrać, a za mandarynkę zrobiłaby wszystko... kochany pasiaczek
W lipcu udało się chłopcom namówić mnie na dwa Siury, samce, czarny troszkę starszy - Remi, którym zajmować mieli się dwaj młodsi chłopcy, oraz nieco młodszy - łaciaty Łatek, przyjaciel najstarszego z chłopców. Od początku wiadomo było, że Łatek to zawodowa myjka (lizał wszystkich i wszędzie) i rozbrykane ADHD, dekorator wnętrz i złodziejaszek (potrafi papierowe 20 zł wyjąć z kieszeni bez uszkodzenia), cóż do tej pory (a Siury mają już 8-9 miesięcy) nic nie wskazuje żeby coś się miało zmienić, może dzięki temu nie ma jak większość ogoniastych tendencji do tycia. Remi - moje kochanie, całe moje, powolne ale wszędobylskie, chodzi po całym mieszkaniu i zawsze towarzyszy mi kiedy fotografuję.
Grubasek był już umówiony na kastrację, ponieważ w wieku 5 miesięcy z Remim zaczęło się dziać to, co u większości samców jest normalne, zaczął być agresywny i zaczął się bać - co dziwne, bo akurat otwartych przestrzeni. Dziabną dziecko, i to w policzek, ale udało mi się opanować panikę, wzięłam to na siebie. Od tamtej pory Remi jest tylko pod moją opieką, dzieci się nim nie zajmują. Jest kochany i dość szybko minął mu ten "okres dojrzewania", poza tym nie był nigdy agresywny wobec drugiego Siurka... Łatek przez jakiś czas też miał lęki i był zaczepny, ale przy jego wesołkowatej naturze uszło mu to płazem :) Wszystkich powala jego radosny charakter, bo szczurek trafił do nas z uszkodzonymi paluszkami w jednej łapce, ktoś maluchowi musiał przytrzasnąć łapkę zawiasem od klatki w sklepie zoologicznym. Dziś nie ma jednego pazurka, reszta się zagoiła i ze wspinaczką radzi sobie równie dobrze jak jego kolega.
Nasze Siurki są dość nietypowe, nie gryzą i nie atakują przez kratki. Dla odmiany - kiedy przykładam palce do klatki, starają się mnie delikatnie wciągnąć lub podsuwają się do czochrania.

to nasze Pasiaczki, jeszcze razem:
Obrazek
Obrazek

Małe Siurki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś mam dwóch dorodnych panów. Ich umaszczenie znacznie się zmieniło od tego "dziecięcego". Remi wcześniej grafitowy, dziś jest czarny, lekko ryży. Łatek, biało/popielaty, teraz... sama nie wiem jak określić to umaszczenie, wygląda interesująco. Jego zdjęcia zamieszczę trochę później.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: Moje Siurki Myjki Kradzieje i Pasiaki

Post autor: Paul_Julian »

Jakie śmieszne pasiaczki ! Jak takie małe dziczki albo stonki:) I szczurki tez sliczne, małe dreptacze :)

Mam taka mała prosbe co do fotek, bardzo proszę nastepne wrzucac mniejsze :) Miniaturki ,tu pisze jak :
http://szczury.org/viewtopic.php?f=26&t=28539
dzięki!
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Re: Moje Siurki Myjki Kradzieje i Pasiaki

Post autor: Jessica »

świetne zwierzaki :-*
Paul_Julian pisze:albo stonki:)
tak samo mi się skojarzyło Paul ::) :D urocze stworzonka
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”