Krwawienie z nosa, pomocy!

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
jagodowelato

Krwawienie z nosa, pomocy!

Post autor: jagodowelato »

Witam, mam problem z moim szczurem. Od niedawna nie chce wychodzić z klatki, cały czas śpi, przewraca się, a co najważniejsze leci mu krew z noska i ma biegunkę. Zawsze był grubiutki, a teraz strasznie schudł, prawie nie je i nie chce pić. Pyszczek cały czas chowa w trociny, zgrzyta zębami. Zawsze był troszkę niesforny, nie mógł usiedzieć na miejscu, a teraz jest niezwykle spokojny. Mam w domu też dużego psa, którego szczur zawsze się bał, a teraz podchodzi do niego i nawet próbuje go zaczepiać. Szczur ma niecałe 2 lata. Czy wiecie co mu może być, bo strasznie mnie to martwi.
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Krwawienie z nosa, pomocy!

Post autor: smeg »

Idź do weterynarza. Przejrzyj dział "Weterynarze" na forum, tam użytkownicy polecają takich, którzy znają się na szczurach. Możesz kupić nutridrink w aptece i podawać mu, to odżywcze jedzenie i picie w jednym.
2-letni szczurek to już staruszek, ale warto walczyć o to, żeby ostatnie miesiące swojego życia spędził spokojnie, a nie męcząc się w chorobie.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Mogą to być problemy neurologiczne, a może też przewracać się z osłabienia - nie je, nie pije, to bardzo niepokojące; na dodatek jak piszesz chowa główkę, zgrzyta ząbkami - coś mu dolega i cierpi . Koniecznie do weta, tymczasem zadbaj o to, by był bezpieczny, próbuj dokarmiać nutri jak radzi smeg. Nie zwlekaj, bo szczurek bardzo potrzebuje pomocy
Trzymam kciuki, żeby było dobrze!
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
jagodowelato

dzięki :) jutro wybieram się z nim do Lecznicy Małych Zwierząt w Lublinie, bo dzisiaj dzwoniłam i dowiedziałam się, że dopiero jutro po 17 będzie pani doktor, która specjalizuje się w leczeniu szczurów. Mam nadzieję, że to nic poważnego i że mój szczur jak najszybciej wyzdrowieje :)
Awatar użytkownika
pariscope

Post autor: pariscope »

Nie chcę Cię martwić, ale to wygląda poważnie. Jeżeli masz w domu lakcid, lub inny probiotyk, to podaj szczurkowi jeszcze dzisiaj i zachęcaj go do picia, bo przy biegunce łatwo może się odwodnić. Niech pije jak najwięcej, nawet osłodzonej wody. Normalnie to nie polecamy słodzenia picia dla szczurków, jednak w takiej sytuacji ważna jest każda kropla płynu.
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
jagodowelato

Byłam dzisiaj u weta okazało się że szczur ma chore serce, ale dostał witaminy i lekarstwa i już czuje się lepiej :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Dobra diagnoza to najwazniejsza sprawa. Super, ze już szczurkowi lepiej. Oby ten stan sie już utrzymał.
Teraz możesz na spokojnie pomyślec o towarzyszu dla szczurka, jesli jest sam. Na forum na pewno sie znajdzie jakis spokojny starszy czy młodszy ogon.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
jagodowelato

Niestety szczurek nie ma się za dobrze i możliwe, że jedynym ratunkiem będzie uśpienie go, ale nie mam serca tego zrobić, bo będąc u weta zawsze wycofuję się z podjęcia ostatecznej decyzji.. Ale chyba jednak trzeba będzie to zrobić :( :(
Awatar użytkownika
nausicaa

Post autor: nausicaa »

a co dostał szczurek? jakie leki?
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”