Wylew? Ślepota? Pomóżcie!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Wylew? Ślepota? Pomóżcie!
Witam.
Chciałabym dowiedzieć się pare rzeczy. Otóż mój szczur od jakiegoś czasu zaczął dziwnie się zachowywać.. Ma główke przechyloną na bok i jest strasznie niezdarna. Spada z domka, nie potrafi wejsc na klatke, czesto kladzie się na bok i sie przetacza, jak chodzi to sie kiwa na boki.
Czytałam już troche o tym i wiem, że może i był już taki wątek ale jednak wolałam napisac jescze raz bo nie takei same objawy mialy inne szczurki. Chociaż podobne.
Mozecie napisać co może być dla mojej szczurzycy? Albo jakie leki podawać?
Byłabym bardzo wdzięczna i sory jeżeli był już taki post.
Z góry dzięki.
Mam nadzieje, że dacie ''kilka pomysłów" co może jej dolegać.
Majka.
Chciałabym dowiedzieć się pare rzeczy. Otóż mój szczur od jakiegoś czasu zaczął dziwnie się zachowywać.. Ma główke przechyloną na bok i jest strasznie niezdarna. Spada z domka, nie potrafi wejsc na klatke, czesto kladzie się na bok i sie przetacza, jak chodzi to sie kiwa na boki.
Czytałam już troche o tym i wiem, że może i był już taki wątek ale jednak wolałam napisac jescze raz bo nie takei same objawy mialy inne szczurki. Chociaż podobne.
Mozecie napisać co może być dla mojej szczurzycy? Albo jakie leki podawać?
Byłabym bardzo wdzięczna i sory jeżeli był już taki post.
Z góry dzięki.
Mam nadzieje, że dacie ''kilka pomysłów" co może jej dolegać.
Majka.
- Paul_Julian
- Kontakt:
Re: Wylew? Ślepota? Pomóżcie!
Koniecznie do weta, wygląda jak zapalenie mózgu czy coś z błędnikiem. (świadczy o tym przekrzywiona główka i problemy z poruszaniem sie ) Lekarz poda steryd i wit. B.
Nie wyleczysz tego w domu ! Sprawa jest bardzo powazna, w tej chorobie mogą się liczyć doslownie godziny.
Tu http://szczury.org/viewforum.php?f=13 masz spis weterynarzy, nie czekaj do jutra.
Nie wyleczysz tego w domu ! Sprawa jest bardzo powazna, w tej chorobie mogą się liczyć doslownie godziny.
Tu http://szczury.org/viewforum.php?f=13 masz spis weterynarzy, nie czekaj do jutra.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
a co może być przyczyną błędnika?
Błędnik to część ciała, nie nazwa choroby. Znajduje się w uchu i odpowiada za utrzymanie równowagi.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Aha oka.Dzięki wielkie za pomoc.
Zaraz zaczne działać bo szkoda mojego pupilka. Jeszcze raz wielkie dzieki. Narazie : )
Zaraz zaczne działać bo szkoda mojego pupilka. Jeszcze raz wielkie dzieki. Narazie : )
- Paul_Julian
- Kontakt:
Tymczasowo do weta mozesz zabrać szczurkę nawet w mocnym kartonie , albo duzym plastikowym pudle , tylko na górze trzeba wywiercić dziurki. Widziałem, ze masz topik o kupnie transporterka, jesli to dla tej szczurki, to szybciej kupisz jakiś w sklepie ( do 50 zł) , albo wlasnie w czyms zastępczym. Kupno przez forum moze zająć zbyt długo.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Dzieki za rade. A nie wiecie moze czy mogłabym podać dla szura mojego Nkorton? Oczywiscie w małej dawce. A do wterynarza idę jutro bo niestety był dzisiaj nieczynny..; (
- Paul_Julian
- Kontakt:
Kurczaki, pomyliło mi się , to nie Twój topik z kupnem transportera, przepraszam.
Encorton jest sterydem, ale nie można takich leków dawac na własną rękę. Jutro idź wczesnie rano.
Encorton jest sterydem, ale nie można takich leków dawac na własną rękę. Jutro idź wczesnie rano.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
no wlasnie ; )
Aha oka. Jutro się wybiorę
Aha oka. Jutro się wybiorę
- tahtimittari
- Kontakt:
Encorton jest sterydem, przy wylewie nie podajemy sterydowych leków. Za to jeśli jest to np zapalenie ucha środkowego (o czym może świadczyć skrzywienie się szczurka) jak najbardziej.
Napisz, co weterynarz powiedział. Trzymam kciuki.
Napisz, co weterynarz powiedział. Trzymam kciuki.
Więc byłam u weterynarza, okazało się że ma coś z błędnikiem. Niestety nie moge jej leczyc u wet. ponieważ moi rodzice nie dadzą mi tej kwoty jaką mi p. wet. powiedziała. I musze ją leczyć na własną ręke... Czytałam w internecie coś na temat leków np. Prednisone jest to lek przeciwzapalny. Jednak bardzo osłabia system immunologiczny co zalecane jest podawać np. Echinacea ( Dawki: 0.55 do 2.2 mg na 1kg, raz dziennie, doustnie) Jak myślicie, mogłabym coś z tym spróbować? Albo podawać Encorton w małych dawkach. Może coś się poprawi. Spróbuje na własną ręke ją leczyć jeżeli niestety nie mam możliwości przez weterynarza. ; (
- Paul_Julian
- Kontakt:
Zapytaj weta o ten steryd. Pożycz od rodziców pieniądze, sprzedaj coś a potem oddaj. Weź weta na litość, poszukaj tanszego w okolicy, ale znającego sie na rzeczy.
Nie wyleczysz tego na własną rękę. Nie wiem jak mam podkreślić to bardziej.
Nie wyleczysz tego na własną rękę. Nie wiem jak mam podkreślić to bardziej.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
- tahtimittari
- Kontakt:
"Coś z błędnikiem" to pewnie zapalenie ucha środkowego. Steryd + antybiotyk się daje w takim wypadku.
Postaraj się jakoś wykombinować fundusz
Postaraj się jakoś wykombinować fundusz

Już jest dużo lepiej. Podałam jej steryd i wszytsko wróciło do normy co prawda jeszcze troszeczke ma problemy z chodzeniem ale jest to prawie nie zauważalne ; )) Mam nadzieje, że wyzdrowieje..
Dzięki wielkie za rady.
Dzięki wielkie za rady.
- tahtimittari
- Kontakt:
Sam steryd nie wyleczy. Dostała tylko jego, czy coś jeszcze?