Osłabienie i wychudzenie

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Steve

Osłabienie i wychudzenie

Post autor: Steve »

Z powodu wyjazdu na wakacje mój szczur został sam w domu na 6 dni. Miał dostęp do wody i jedzenia, jednak po powrocie zauważyłam, że schudł i stał się osowiały. Porusza się w ten sposób, że sprawia wrażenie pijanego. Nie wiem czy to z powodu samotności czy też może dopadła go jakaś choroba. Szczurek nie jest stary, ma nieco ponad rok. Normalnie przyjmuje pokarm. Zauważyłam też czerwono zabarwioną, zeschniętą ciecz w okolicy nosa (nad nozdrzami).
Awatar użytkownika
nausicaa

Re: Osłabienie i wychudzenie

Post autor: nausicaa »

idź do weterynarza, bo to może być coś poważniejszego, takie skołowanie może sugerować coś neurologicznego. poszukaj jakiegoś od gryzoni w Twojej okolicy w dziale weterynarze. inna sprawa, że to może być nerwowe bo szczury to zwierzęta stadne i trzymanie ich pojedynczo juz jest dla nich stresem. a przez te 6 dni, jeśli nie miał kontaktu z nikim mógł się zestresować jeszcze bardziej. tak czy siak, idź do weta, może poda coś na wzmocnienie, jeśli to nerwowe, to przebywaj z nim dużo.

a na przyszłość zaadoptuj mu towarzysza tej samej płci dla niego, na forum są też starsze szczurki do adopcji.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Steve

Byłam ze szczurkiem u weterynarza, po badaniu usg okazało się, że ma dwa centymetrowe guzy. Nie wiadomo jeszcze dokładnie co to jest, ale jeden z nich wypełniony jest płynem. Dzisiaj będzie miał operację więc trzymajcie kciuki!
wikczi

Post autor: wikczi »

Ja będę trzymać kciuki, żeby żadna tak nieodpowiedzialna osoba jak Ty już nigdy nie miała szczura. Jak można zostawić maluszka samego, na 6 dni? CHCIAŁABYŚ ŻEBY KTOŚ CIĘ ZAMKNĄŁ W MAŁYM POKOJU BEZ NIKOGO, NICZEGO, TYLKO WODA I ZIARENKA?

Szkoda słów.
Timon, Pumba[*], Toffi :)
Obrazek
By wikczi

Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód.
Steve

Okazało się, że jeden guz się całkowicie wchłonął, a drugi znacznie pomniejszył. Dostał dwa zastrzyki, w piątek kolejna wizyta, prawdopodobnie właśnie wtedy będzie miał usuwane pozostałości guza.
Awatar użytkownika
nausicaa

ale jak to usuwanie guza w całości? w sensie operacja, tak? dziwne, że Cię nie poinformowali o takim zabiegu...chyba, że to jakiś ropień
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Steve

Po "cudownym" zniknięciu guza postanowiłam pójść ze szczurem do innej kliniki, całe szczęście, bo po dość szczegółowym badaniu okazało się, że ma chore nerki. Obecnie szczurek jest w czasie leczenia i na odpowiedniej diecie. Jutro jadę z nim na badania, okaże się czy jest leczony pod odpowiednim kątem. Dowiedziałam się, że owe guzy to po prostu zebrane powietrze w jelitach.
Awatar użytkownika
nausicaa

ehhh, ci weci...a ta klinika jest dobra i postawili dobrą diagnozę? jak stwierdzili, że to akurat nerki?
Steve

Najlepsza w mieście, ale też z najdłuższymi kolejkami. Diagnozę postawili po badaniu moczu (białkomocz).
Awatar użytkownika
pat091

Post autor: pat091 »

Zaadoptuj mu kolegę/koleżankę z forum szczur samotny to szczur nieszczęśliwy . A zobaczysz że warto świetne jest przyglądanie się jak się wspólnie bawią, śpią, czyszczą ! :)
Zołza, Lusia <3 Daniusia [']Wojtek[']
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”