Nowy Użytkownik i pierwszy szczur "Szwedka"

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
spectro

Nowy Użytkownik i pierwszy szczur "Szwedka"

Post autor: spectro »

Witam Jestem tutaj nowy, w ogóle szczurka mam od jakichś 5 dni to jest mój pierwszy szczurek a raczej szczurzyca szwedka :) :) a o to moja piękność :) :) :

Obrazek

Szczurzyczka jest niesamowita chodź jest malutka,myślałem że minimum 2 tygodnie będzie się przyzwyczajała do nowego miejsca, lecz widocznie od razu jej się spodobało przez jakąś godzinke była tylko oszołomiona trochę wąchała całą klatke itp. Szwedka jest młoda bo ma ok. miesiąca-dwóch dokładnie nie wiem kupiłem ją w zoologicznym sklepie. Dobrze teraz jeszcze 1 Pytanie czy ta klatka jest dobra czy w przyszłości będę musiał starać się o inną? otóż to że ogonka mam pierwszy raz i muszę się nauczyć co nieco żebym mu nie spieprzyć życia czy zdrowia. Do tej pory miałem chomiczki ale karłowate więc sami wiecie zmiana z kamyczka na głaz bo mały szczurek jest 2 razy taki jak chomik. Się rozpisałem dobrze daje teraz zdjęcie klatki oceńcie dobra czy trzeba kupić inną :

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc mile bym widział jakieś porady czym karmić co dawać (najlepiej jakieś nawet sprawdzone firmy karm)itp. itd. zaraz jeszcze będę leciał po kuwetke dla szwedki ::) ::) ::)

Także do widzenia mam pozdrówcie swoje ogonki : )
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Re: Nowy Użytkownik i pierwszy szczur "Szwedka"

Post autor: klauduska »

witamy na forum :)
dziewczynka pewnie z zoologa, więcej nie kupuj tam zwierząt.
szczury to zwierzęta silnie stadne, także:
tutaj masz linki do tematu dlaczego szczury MUSZĄ być trzymane przynajmniej 2 tej samej płci: http://szczury.org/viewtopic.php?f=17&t ... zego+razem
tutaj link dlaczego NIE należy kupować w pseudohodowlach/zoologach: http://szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=24678
tutaj masz link do działu "oddam/sprzedam", gdzie możesz zaadoptować szczurka: http://szczury.org/viewforum.php?f=163
zaadoptować możesz z każdego miasta w PL, potem transportu szuka się na dziale transportowym, o tutaj: http://szczury.org/viewtopic.php?f=4&t= ... ransporcie

moim zdaniem klatka jest mała i tylko jako chorobówka będzie niedługo.
optymalne wymiary dla 2. dziewczynek to 60x40x50
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

Witaj,
piękna szczurcia :D
Co do Twoich pilnych pytań- klatka zdecydowanie za mała, już w tej chwili szczurek zajmuje większość jej powierzchni. Koniecznie zajrzyj w dział nasze klatki, tam znajdziesz mnóstwo pomysłów jak urządzić szczurom mieszkanie. Mówię szczurom, gdyż te zwierzątka nie mogą żyć samotnie . Kiedy zaadoptujesz drugą szczurcię czeka Cię zakup klatki o odpowiednich rozmiarach, na dwie babeczki to od 60 cm długości kuwety, wzwyż jak najwięcej , gdyż szczury lubią się wspinać ;)
Co do karmienia polecane formy to Versele Laga, Beaphar i Jr Farm. Prócz karmy szczurowi podaje się wiele dodatkowych rzeczy, o tym w dziale karmienie.
Acha wyjmij to siano z klatki, nie jest ono potrzebne szczurowi do życia a w wielu przypadkach powoduje alergie ;) Spód klatki wykładamy żwirem :)
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
spectro

Post autor: spectro »

Tylko na teraz sprawa jest taka że na klatkę mnie nie stać :( a jeżeli mam mieć 2 ogonki to do tej raczej nie włoże a klatka jest 35x50x25 więc nie wiem co mam zrobić : (
Awatar użytkownika
dolby_surround

Post autor: dolby_surround »

Szczurcia śliczna, ale koleżanki jej trzeba. Decydując się na szczura trzeba się liczyć z wydatkami na jego utrzymanie. I najpierw należy zapoznać się z jego wymaganiami i zapewnić im odpowiednie warunki. Wymiary zdecydowanie za małe - 25 cm szerokości to mało, szczur będzie miał problemy, żeby się w niej odwrócić. Popatrz w dziale "klatki i dodatki", tam z pewnością znajdziesz ogłoszenia o używanych, odpowiednich dla szczura klatkach. Trzeba po prostu polować na okazje, nie zawsze cena jest niemożliwa. Ja swoją klatkę kupiłam z forum za 50 zł, a w sklepie kosztowałaby koło 150, więc warto :)
Obrazek
Dolby-surrounded by rats - przygody moich dziewcząt
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Post autor: klauduska »

szczury to czasem nie mały wydatek. karma odpowiednia [nie te sklepowe typu animals, vitapol, bo to samo paskudztwo jest], ściółka [z tych tańszych to może być np chipsy mais, a nie takie trociny, w których mogą być pasożyty] i weterynarz [szczury żyją niestety dość krótko, a leczenie czasem wcale nie jest tanie].
miej zawsze odłożone jakieś kieszonkowe na weta/inne szczurze wydatki, bo nigdy nie wiesz, kiedy się mogą przydać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”