Nestea i Fanta

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Szurek15

Nestea i Fanta

Post autor: Szurek15 »

Witam. Zakładam ten temat ponieważ jeden z moich szczurów wydaje sie być nadpobodliwy a drugi jakiś spokojniejszy. Leżą w jednym kącie to jeden spokojnie spi drugi ciągle się porusza drapie i trzesiesię i bardzo szybko i mocno oddycha. Dlaczego tak robi stres bul boi się ?
valhalla

Re: Nestea i Fanta

Post autor: valhalla »

Szczury mają najróżniejsze charaktery. Jedne by spały cały dzień i szybko się nudzą nawet na wybiegach, a drugie latają tu i tam i spokojnie usiedzieć nie mogą. Możliwe, że właśnie trafiłeś na dwa skrajne przypadki.

Jak się zachowuje ten trzęsący się? Ma apetyt? Dużo chodzi, biega czy tylko się trzęsie?

Brak apetytu i większej aktywności + trzęsienie to może być problem z sercem. Częste drapanie to mogą być pasożyty, ale czasem trudno rozpoznać, kiedy jest to za częste, bo szczury przecież dość często się drapią.
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
PiM

Post autor: PiM »

Ja bym radziła pójść z nim do weterynarza, on stwierdzi, co szczurkowi dolega. Lepiej idź do niego jak najszybciej.
Szurek15

Nie już jest spokojna. To chyba miała ze stresu a teraz jest już wszystko w porządku.
Szurek15

Dodam jeszcze ,że szczurki piją dużo wody ale jedzenia to tylko wybierają i go mało jedzą.Co mam zrobić inną karmę kupić bo z Vitakraftu kupiłem.
Szurek15

Moje szczury nadal się drapią nie wiem czy to pasożyty czy inne szatany czy to przez karmę czy przez ściułke. Bo jak czytałem forum to polecali rózne karmy kolby sciułki itp
Szurek15

Cóś mi sie zchrzaniło więc dokończę teraz mam kolby i ściółke z Vitapol karmę z Vitacraft. Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

nie znam się na ściółkach z vitapolu, ale jeśli to trociny to je usuń, wiele szczurów jest na nie uczulona. Do klatki najlepiej wstaw kuwetę ze żwirkiem, a resztę klatki wyłóż np. ręcznikiem papierowym czy mięciutkimi szmatkami ;)
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Szurek15

Mam jakąś pigwę drzewna dla kota można to i ręcznikiem papierowym? Teraz zrobię test i zabiorę trociny i zobaczę czy przestanie się drapać i kichać.
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

kichać mogą również ze stresu, na zmianę otoczenia. Daj im coś w co będą mogły się zagrzebać i ocieplić, najlepiej jakieś polarki ;)
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Szurek15

one się w takiej rurze chowają lub wchodzę do mojej bluzki którą im dałem ale teraz spróbuje bez trocin tylko z ręcznikami papierowymi.
Szurek15

Parze teraz na nie to one wcinają kolbę :P Ale to fajnie wygląda.
Szurek15

A pachnący ręcznik papierowy może być ?
Awatar użytkownika
atira

Post autor: atira »

Szurek15 pisze:A pachnący ręcznik papierowy może być ?
nie radzę, moje chłopaki kichały, kiedy siedziały przy chusteczkach higienicznych- miętowych
Szurek15 pisze:Parze teraz na nie to one wcinają kolbę :P Ale to fajnie wygląda.
tez uwielbiam patrzeć na szczury :]
poproszę foty ::)
Obrazek
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=32533
na zawsze w serduszku Zeusek 01.03.2009-27.08.2011 (*)
Szurek15

Nie zrobiłem zdjęć bo się kamera rozładowała, wracając do tematu , to one ciągle się myją i drapią do klatki są już przyzwyczajone boje się ,że coś im jest. I za każdym razem jak podchodzę głośno do klatki to uciekają.Narazię nie zabierałem trocin i tego czegos dla kota.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”