Co o tym sądzicie?(o postępach)
Oswajanie poprzez noszenie w bluzie
Moderator: Junior Moderator
Co o tym sądzicie?(o postępach)
Jak dla mnie postęp na skalę światową. No to chłopie, otwieraj szampana, rozpoczyna się nowa wielka przygoda zawana przyjaźnią 
Ps: Spokojnie ją jeszcze oswajaj w ten sposób codziennie przez kilka tygodni, sam nawet nie zauważysz, kiedy zacznie się z Tobą bawić i biegać luzem
Ps: Spokojnie ją jeszcze oswajaj w ten sposób codziennie przez kilka tygodni, sam nawet nie zauważysz, kiedy zacznie się z Tobą bawić i biegać luzem
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
hehe... moja szczura dziś zaczeła wychodzić po ręce z klatki
tylko jeszcze jakiś gwałtowniejszy ruch ją płoszy i ucieka w kąt albo z powrotem do klatki... ale z czasem przestanie być taka płochliwa...
ha ha ha...
tak na skalę światową niewątpliwie, ale mam pytanie czy coś takiegos sprzyja oswajaniu?tzn. noszenie w kapturze? (dzisiaj siedziała tam przez cały mój obiad.
ps. Moja szczużyczka zawsze po powrocie do klatki wraca do domku a potem przychodzi pod kraty i czeka jak by na ponown wyjęcie albo zostawienie otwartej klatki
co o tym sądzicie?
ppozdrowienia
Bart(ek)
ps. Moja szczużyczka zawsze po powrocie do klatki wraca do domku a potem przychodzi pod kraty i czeka jak by na ponown wyjęcie albo zostawienie otwartej klatki
ppozdrowienia
Bart(ek)
aha i jeszcze jedno..
...jeszcze jedno pytanie, jak szczurki się bawią? i jak należy im odpowiadać na zabawę (tzn. jak się bawić z nimi?)
Moim zdaniem kaptur jest ok, ona się w ten sposób oswaja z Tobą i otoczeniem. Później będzie wyłazić na większy teren, ale kaptur pewnie polubi do końca życia.
Co do warowania przy klatce...zacznij się przyzwyczajać...bo to oznacza, że Twoja malutka zaczyna brykać i tęsknić za Tobą i otoczeniem wolności...:lol:
A co do zabawy...hmmm były już tematy na ten temat, ale z własnej autopsji wiem, że moje chodzą i robią co im się podoba...wyznaczają swoje zasady.
Co do zabawy też...
Co do warowania przy klatce...zacznij się przyzwyczajać...bo to oznacza, że Twoja malutka zaczyna brykać i tęsknić za Tobą i otoczeniem wolności...:lol:
A co do zabawy...hmmm były już tematy na ten temat, ale z własnej autopsji wiem, że moje chodzą i robią co im się podoba...wyznaczają swoje zasady.

Ty oswajasz w kapturze ,ja oswajalam w rekawie od polara. Do dzisiaj ( a ma juz 8 miesiecy) kocha te bluze i jej rekawy kojarza mu sie z przystania bezpieczenstwa.Zabawne jak takie wielkie szczurzycho za wszelka cene probuje wbic swoj wielki odwlok w zbyt waski rekaw:))) Kapturkowy sposob jest bardzo dobry ,tylko uwazaj zeby ci szczura nie spadla w czasie tych wedrowek alpinistycznych,bo jednak zdarza sie to szczurkom czasami.
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Beeata, ja też oswajam w rękawie
wczoraj musiałam ją nawet siłą do klatki zapędzać :lol:
kurde
gratulacje.. akurat Dona ma szczuraska ode mnie więc tym bardziej się cieszę
Bart - gratuluje też tobie!! Kaptur ma ten plus w przeciwieństwie do rękawa, że ręce sa wolne
ale z drugiej strony wysoko...wiec uważaj
Ja moje szczuraski male które jeszcze u mnei zostały tarmosze na kolanach i często biorę na ręce. Bawię się z nimi w ten sposób że próbuję naśladowac dłonią innego małego szczurka. czyli palcami lekko maluchy łaskoczę i przewracam na boczek lb plecki, udaję że je gonię... ale do czasu jeśli widze że je to bawi a nie wywołuje strach.
- aha.. uwaga - tylko nie obrażaj sie proszę - możesz zamiast dopisywać nowego posta od razu pod swoim poprzednim postem edytowac ten poprzedni - jest taki przycisk "zmień" po prawej stronie twojej wypowiedzi. jak na niego klikniesz mozesz dopisywac i zmieniac tresc tego co juz bylo napisane. Wówczas nie ma 2, 3 wiadomosci od ciebie pod rzad - tylko jedna, czytelna.
nie maci sie wtedy ukladu "pytanie"-"odpowiedz".
Ja moje szczuraski male które jeszcze u mnei zostały tarmosze na kolanach i często biorę na ręce. Bawię się z nimi w ten sposób że próbuję naśladowac dłonią innego małego szczurka. czyli palcami lekko maluchy łaskoczę i przewracam na boczek lb plecki, udaję że je gonię... ale do czasu jeśli widze że je to bawi a nie wywołuje strach.
- aha.. uwaga - tylko nie obrażaj sie proszę - możesz zamiast dopisywać nowego posta od razu pod swoim poprzednim postem edytowac ten poprzedni - jest taki przycisk "zmień" po prawej stronie twojej wypowiedzi. jak na niego klikniesz mozesz dopisywac i zmieniac tresc tego co juz bylo napisane. Wówczas nie ma 2, 3 wiadomosci od ciebie pod rzad - tylko jedna, czytelna.
ja to ja i nikt inny ==obecnie===
Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-
Malinka ==w pamięci===
-(-@ Mycha, Szarusia, Białeczka, Szkrabek, Szarusia (2), Łatka, Szkrabka @-)-
Dzięki zapamiętam.