akzi pisze:greenfreak pisze:akzi pisze:to nie sklep kochana jeżeli nie wiesz to nie krytykuj odrazu
zwierzakowe ranczo to hodowla domowa, szczurów świnek koszatniczek, małe zoo w mieszkaniu.
Wybacz szczerość, ale jak oni oddzielają słabiutką samiczkę od mamy w wieku 4 tygodni, to od sklepu różnią się niezbyt wiele. Widzisz, mała szczurka nie musi tęsknić, to dla jej organizmu zbyt wcześnie i prawdopodobnie wyjaśnia to, czemu jest taka malutka. I może sobie nie poradzić. Czy ma jakieś objawy poza tym, że jest mała i słaba?
Spróbuj podać jej beta-glukan i sinlac albo nutri-drinka, może uda się ją wzmocnić.
nie oprócz tego nie ma innych objawów
czasem widze u niej przebłyski radości bawi się chodzi po klatce z góry na dół
ośmiela się coraz bardziej
ale zastanawiało mnie najbardziej to że poprostu śpi często
no i najlepiej czuje się w klatce
ale wiem że damy rade

ja będe jej mamusią

Musisz sporo z siebie dać i dbać o nią. Co do tego, że jest ostatnia z miotu - to właśnie też wskazuje na to, że pseudohodowla, z której wzięłaś szczurzyny, nie jest dobra. Hodowcy stowarzyszeni w SHSR mają mioty, w których wszystkie szczury są podobnie silne i zdrowe. To dzięki temu, że są kontrolowani, muszą zapewniać im optymalne warunki, znają się dobrze na genetyce i dokształcają się, aby wiedzieć jak najwięcej. Jest oczywiście za późno, aby dziewczynki oddawać, więc dbaj o nie dobrze i wzmacniaj je (tym co wymieniłam, a na forum znajdziesz więcej rzeczy). Kup im dobrą jakościowo karmę (np. granulat Versele Laga). I raczej unikaj takich miejsc na przyszłość. Na forum można szczury adoptować za darmo, wskażemy Ci też w razie potrzeby hodowle z prawdziwego zdarzenia

I proszę, nie unoś się, szczególnie na moderatorów. My chcemy dobrze dla Ciebie i dla szczurów, ale czasem jesteśmy znużeni mówieniem tego samego kilkudziesięciu osobom.