Dziwne zachowanie albinosa..

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
agusix86

Dziwne zachowanie albinosa..

Post autor: agusix86 »

Witajcie. Szukałam na forum, ale niestety nie znalazłam, a zapewne znajdzie sie ktoś kto posłuży dobrą radą :)
Od soboty mam dwa maluszki z adopcji od znajomej, której to mama powiedziała, że jeśli nie odda "tych potworów" to sie z nimi sama rozprawi- nie komentujcie tego bo to paranoja no, ale co zrobic. Zatem więc stałam sie właścicileką dwóch ogonków Filipka- kapturka i Dextera- albinosa. Za poradą znajomej z forum dokarmiam je kocim mlekiem, dogrzewam itp są po prostu malutkie jeszcze i bardzo kruche... Kapturek od soboty już sam przychodzi do mnie i męza, bawi sie, podskakuje jednym słowem młodośc :)
Natomiast zachowanie albinosa jest dośc dziwne (chyba), nie miałam wczesniej tej odmiany ogonka. Dexterek nie chce sie bawic z bratem (albo tylko troszke jak go filipek zaczepia długo), jest bardzo spokojny, wczoraj gdy zostały wypuszczone na 2h spacer po łozku to Filipek jak zwykle wariackie zachowanie, natomiast moja biała bidusia ciagle chowała się pod moja glowe, reke itp i lizala...tak moze doslowanie caly dzien, schowac sie u mnie najglebiej jak sie da i lizac... Wiem ze to objaw milosci itp, ale jednak troche mnie to niepokoi. Gdy zostaly same na lozku (cel badawczy) kapturek biegal, a albinosik szukal jakiegos schronienia. Czyzby potrzebowal wiecej czasu na aklimatyzaje u mnie? Ponadto jego oczka dziwinie reaguja na swiatlo ( tak jakby go ciagle cos razilo).
Czy jego zachownie moze byc spowodowane tym ze jest czerwonookim i "podobno" ma przez to gorszy wzrok?
Kocham je bardzooo mocno i zrobie dla nich wszystko co tylko sie da, ale musze wiedziec czy to ja jestem przewrazliwiona na ich punkcie czy to jest normalne i nie mam sie czym przejmowac i histeryzowac?
Prosze o wasze porady.
Pozdrawiam
Ze mną:
Filipek Obrazek
Dexterek Obrazek

Odeszły
[*]: [/b] Melcia, Rafałek
Awatar użytkownika
nausicaa

Re: Dziwne zachowanie albinosa..

Post autor: nausicaa »

jeśli chodzi o takie chowanie się, to mały po prostu może być mniej oswojony niż Filip, może też rzeczywiście potrzebować więcej czasu na przyzwyczajenie się do zmiany warunków, ma po prostu inny charakter i jest bardziej nieśmiały. niektóre moje szczury do tej pory wolą sie chować po norkach niż biegać po pokoju. możesz z nim siedzieć dłużej, żeby też poznał Ciebie.inna sprawa, że to też może być jakiś objaw choroby.

jeśli chodzi o oczka, to owszem- albinosy mają bardzo słaby wzrok- dlatego kiwają się na boki, żeby złapać ostrość przedmiotu. są też bardziej wrażliwe na światło, dlatego muszą unikać słońca. ale nie spotkałam się z tym, żeby zwykłe światło w pokoju bardziej je raziło. mogłabyś dokładniej opisać albo nagrać filmik- jak to wygląda, że światło go razi?

a propos lizania- to jest często u zwierząt (jeśli robią to dużych ilościach) objaw braku witamin/minerałów albo stresu i tak sobie kompulsywnie go rozładowują. jaką karmę dajesz? przejdź na jakąś lepszą np versele laga czy timma rattima, dawaj im codziennie szczyptę vibovitu do poidła, możesz też przez jakiś czas podawać echinaceę. dawaj jakieś owoce, jogurty, które są odżywcze. jeśli to brak witamin, to jakiś czas to zajmie zanim uzupełni się brak (u psa to nawet 2-3mc, nie wiem jak u szczura). a jeśli to stresowe, to jak się trochę przyzwyczai, to mu przejdzie.

wydaje mi się, że jeśli masz w okolicy jakiegoś polecanego weta od szczurów, to tak czy siak dobrze by było, gdyby je obejrzał i zrobił kontrolę, bo ciężko na odległośc coś powiedzieć, a może to być zwykły stres albo choroba. także lepiej dmuchać na zimne. poczytaj sobie o transporcie szczura w zimie i uważaj, żeby nie stawiać go podczas transportu w zamkniętej torbie i blisko grzejnika
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
agusix86

Dziękuję za odpowiedź :)
Vibovit z woda w 1 poidelku
Kocie mleko z woda w drugim
Do tego w karmie granulat witaminowy

U weta byłam wczoraj, zdaniem pani dok. wszystko jest ok, ale fakt są małe i potrzebuja przede wszystkim ciepła. Mam sie zgloscic za jakies 2 tyg na zasztrzyk uodpraniajacy. Na objawy albinoska nic konkretnego nie powiedziala, ze potzrebu8je wiecej czasu...oby miala racje.

Co mam na mysli mowiac ze go razi? Bardzo mruzy oczka przy swietle, wrecz unika go. Dopiero na dobra sprawe wychodzi z domku itd gdy jest ciemniej, a najlepiej w nocy... Tak wiem ze to nocne zwierzaki, ale mimo wszystko.
Ze mną:
Filipek Obrazek
Dexterek Obrazek

Odeszły
Awatar użytkownika
nausicaa

Post autor: nausicaa »

to miejmy nadzieję, że to tylko mały tchórz jest:P wymiziaj chłopców, niech rosną zdrowo!
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
agusix86

Haaa mały biały oszust ;) Tak dzis swirował jak tylko zgasło swiatło ze musiałam wyniesc braciszkow do innego pomieszczenia, a w dzien ucieka, chowa sie przed swiatlem...mysle po dzisiejszej nocy ze jest zdrow jak ryba!!

Ps. Kolejna dziwna sprawa to ze nic nie chca obydwaj jeśc tzn, jedza suchy chlebek, karma lezy, dodatki w postaci warzywek i innych to juz nie wspomne.... Małe dwa brzdace doprowadzaja mnie do szalenstwa ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu).
Ze mną:
Filipek Obrazek
Dexterek Obrazek

Odeszły
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”