Droga Satanko
Tutaj mozna nabyc chyba wszystkie odmiany barwne. W kazdym badz razie widzialam tu juz (a jestem tu niespelna 3 miesiace) capped, masked, hooded, blazed, i to w prawie wszystkich mozliwych barwach. Blue SELF - czyli CALE niebieskie

Chocolate self, cinnamon pearl, agouti self itd. A w zeszla sobote pojechalam do rodzicow chlopaka a tam w sklepie mieli DOWNUNDER black-hooded i blue-hooded - podobne jak na tej stronie na ostatnich fotkach u dolu:
http://www.spoiledratten.com/breedingrats6.html przesliczne!
Ceny sa tu rozne. O wiele wyzsze niz np. w Niemczech gdzie kupisz szczura juz za 7 euro (na polskie to niestety az 30zlotych

)
Ja kupilam za 12euro (co po przeliczeniu prawie 52zl

) Ale zazwyczaj chca za szczura 20 do 25euro (86151107zl ZA SZTUKE!)
Za to w sklepach szczury sa oddzielone wedlug plci i maja sie naprawde dobrze. Obszerne klatki, zarcia i picia pod dostatkiem i nawet maja w klatkach zabawki. Grube sznury, tunele, i te pe. W Polsce niestety nie wszedzie spotkasz taki przykladowy standard. Bylam raz w Rybnickim real'u, tam maja malutki sklep zoologiczny... I jak zobaczylam w jakich warunkach trzymaja szczury, o zgrozo! Chyba z 20-30 osobnikow o roznym wieku i wielkosci siedzialo w - tak na oko - 30-40 litrowym akwarium. Jak poprosilam babke o wziecie ktoregos ze szczurow na rece a ona odsunela wieko to az mnie odrzucilo! Co za odor! Szczurki blyskawicznie mnie oblazly. Widac bylo, ze chialy sie jak najpredzej z tamtad wydostac... Bidulki..

Az serce sie kraje widzac cos takiego

Na szczescie nie wszedzie w tak fatalnych warunkach zwierzeta trzymaja! Uff!
A nie martw sie

Nadal jest mozliwosc ze rozmnoze ogonki i przywioze dzidziusie do Polski

I chcialabym zaznaczyc iz _oddam_ noski w odpowiednie i dobre rece! Czyli w rece ktoregos chetnego forumowicza
P.S. ostatnio wyczytalam, ze te myszki kolczaste miedzy innymi zostaly sprowadzone do Polski z Finlandii
...Ay caramba! Ale sie znow rozpisalam..