Hodowla szczurów?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Panna Szczurencja

Hodowla szczurów?

Post autor: Panna Szczurencja »

Pytanie nie dotyczy mnie w tejże chwili, jednak na przyszłość bardzo chciałabym wiedzieć- na czym polega hodowanie szczurasów? Już, już wyjaśniam- czy jeśli chciałabym założyć hodowlę rasowych szczurów, musi ona być jakkolwiek... nie wiem... oficjalna?Jak w przypadku psów? Co powinno się wiedzieć zakładając hodowlę rasowych szczurów? Oczywiście wiem, że szczury od szczurek trzeba trzymać w oddzielnej klatce, itp. ::)
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Hodowla szczurów?

Post autor: smeg »

Przede wszystkim trzeba być członkiem Stowarzyszenia Hodowców Szczurów Rasowych w Polsce lub jakiegoś zagranicznego związku hodowców, aby móc hodować szczury. Możesz im wtedy wystawiać rodowody. Żeby rozpocząć hodowlę w SHSR, musisz przez co najmniej pół roku być członkiem związku, a także zdać test ze szczurzej genetyki. Trzeba wiedzieć naprawdę mnóstwo rzeczy o szczurzych odmianach, chorobach które powoduje krzyżowanie ze sobą niewłaściwie dobranych szczurów, a także mieć duże doświadczenie w zwykłym chowie szczurów, bez rozmnażania. Trzeba też mieć szczury z rodowodami i uprawnieniami hodowlanymi i dysponować informacjami o ich przodkach, np. o chorobach, na które cierpieli. http://shsr.szczury.biz/ - tutaj jest forum SHSRP, http://www.shsrp.yoyo.pl/ - a tu strona.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Panna Szczurencja

Post autor: Panna Szczurencja »

Dzięki :) Pytałam się z ciekawości, jednak dobrze wiedzieć ;)
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Oprócz strony formalnej typu członkostwo w związku, zdane testy, itp., chciałabym jeszcze podkreślić konieczność posiadania dużej wiedzy i doświadczenia w "zwykłym" trzymaniu szczurów i ich zachowaniu, budowie, zdrowiu, leczeniu. Hodowca musi być w stanie odpowiedzieć na każde pytanie, jakie zada mu chętny lub nowy domek, musi utrzymywać z nowymi domkami stały kontakt i być zawsze gotowym na odebranie telefonu.

Zdarzało mi się, że domek dzwonił do mnie o 1 w nocy, płacząc w słuchawkę: "mój szczur się dusi co mam robić??"... W takiej sytuacji hodowca nie może stwierdzić "nie wiem, czekaj do rana" czy "nie wiem, sprawdź se na forum".... pytano mnie o to ile oddechów na minutę robi szczur - trzeba było ustalić, czy się hiperwentyluje czy oddycha normalnie, albo czy szczury mają wyrostek robaczkowy?...Bo boli go brzuch jak się dotyka i co robić? Albo jaką dawkę leku podać, bo wet nie wie? Albo jak przyciąć pazurki? Albo co podać na wszoły? Albo szczur się zatacza i traci równowagę, co robić? Albo szczury się tłuką, co robić? Albo jedno oczko jest lekko powiększone, co wtedy? A gdy szczur umarł i na sekcji wyszedł mu guz gruczolako-włóknisty, co to znaczy i czy robić histopatologię? Chętni/nowe domki mają często setki pytań. Czasami nie mogą lub nie chcą wejść na forum, a potrzebują odpowiedzi natychmiast.

Nawet jeśli hodowca sam akurat nie zna odpowiedzi, to powinien mieć CAŁE GRONO zaufanych osób, w tym specjalistów - weterynarzy, innych hodowców, z którymi można się w każdej chwili skontaktować oraz sporo internetowych zbiorów danych (np. atlas anatomiczny szczura, tabela leków i dawkowania), by odpowiedź otrzymać.

Jeśli ktoś nie zna się na szczurach, nie powinien brać się za ich rozmnażanie. ;)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”