nauczenie załatwiania się tylko w klatce

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

meti

nauczenie załatwiania się tylko w klatce

Post autor: meti »

Witam
Mam następujący problem, miałem do tej pory dwa dorosłe szczurki z zoologicznego (tak, tak wiem...) które przez sam początek hodowania trzymałem głównie w klatce. Gdy zacząłem je puszczać po pokoju poza klatką czuły się nieco nieswojo dzięki czemu do tej pory załatwiają się tylko w klatce. Problem w tym że mam aktualnie dwie młode samiczki które od maleńkości nosze na rękach i puszczam po pokoju, no i im niestety zdarza się załatwić poza klatką, jak myślicie, czy to kwestia tego że poza klatką czują się zbyt swobodnie? Czy powinienem zmienić tryb oswajania? A może to po prostu kwestia wieku (mają dopiero miesiąc)?
Czekam na opinie ;-)
Pozdrawiam
Meti
halkatla15
Numer GG: 208969

Re: nauczenie załatwiania się tylko w klatce

Post autor: halkatla15 »

mam ten sam problem.. zastanawiam się jednak czy to nie wynika z młodego wieku szczurków..
'un mundo lleno de allegría' ;)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: nauczenie załatwiania się tylko w klatce

Post autor: Paul_Julian »

Tu http://szczury.org/viewtopic.php?f=9&t= ... uwetowanie masz temat o kuwetowaniu, poczytaj.

Kuwetowania szybko sie nauczą, a poza klatką naucz sie obserwować, kiedy szczurki chcą się zalatwić. Zwykle wtedy stają się niecierpliwie, kręcą się , wyraznie szukając czegoś. jak siedzą na rękach, to chcą zejśc.
Moze pomóc albo dostęp do klatki (i wtedy jak zaczną sikać albo przyuwazysz , ze się kręcą - daj je do kuwetki), albo dodatkowa kuweta na wybiegu.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”