Witam.
Od wczoraj mam u siebie szczurka, chcę by miał ze mną jak największy/najczęstszy kontakt.
Z początku też nie chcę go niepotrzebnie stresować wkładając dłoń do klatki, ale z drugiej strony chcę by przyzwyczaił się do mojego zapachu. Jak tylko otwieram klatkę, wychyla łepek nieśmiało, ja wyciągał powoli w jego kierunku dłoń staram się go dotknąć ale zaraz się chowa. Czy wypuszczenie go z klatki po pokoju będzie odpowiednim krokiem? Z tym że może wejść pod meble, łóżko i tak sobie siedzieć...Czytałem że dawanie z ręki pokarmu nie jest odpowiednie. Ten szczurek ma podobno 2/3 miesiące, to jest samiec.
Bojaźliwy szczurek
Moderator: Junior Moderator
Re: Bojaźliwy szczurek
Po pierwsze to czas, bardzoo dużo czasu. Szczurek jest w nowym miejscu, widocznie wcześniej nikt się nim nie zajmował skoro się boi. Przesiaduj przed klatką, uchyl wyjście z klatki (on tak szybko z niej sam nie wyjdzie póki nie zna miejsca).
Czekaj. Dawaj mu jogurt, kaszkę, gerbera zlizywać z palca, musi zobaczyć że Twoja rękę nie gryzie.
Tylko nic na siłę, on sam z czasem zacznie się Tobą interesować. Jeśli będziesz głaskać to pamiętaj by myć zawsze ręce by nie poczuł jedzenia na nich i Cię czasem nie dziabnął.
A poza tym jest sam - więc nie czuje się bezpiecznie.
Lepiej było by mu z towarzyszem. Pomyśl nad tym.
Czekaj. Dawaj mu jogurt, kaszkę, gerbera zlizywać z palca, musi zobaczyć że Twoja rękę nie gryzie.
Tylko nic na siłę, on sam z czasem zacznie się Tobą interesować. Jeśli będziesz głaskać to pamiętaj by myć zawsze ręce by nie poczuł jedzenia na nich i Cię czasem nie dziabnął.
A poza tym jest sam - więc nie czuje się bezpiecznie.
Lepiej było by mu z towarzyszem. Pomyśl nad tym.
To co napisała Agusta to 100% racja, dodam jeszcze od siebie, że lepiej nie wypuszczać nieoswojonego szczurka po pokoju (tak jak stwierdziłaś/eś wejdzie gdzieś i będzie tak przestraszony, że nie będzie chciał wyjść). Możesz po jakimś czasie jak się nieco przestanie bać brać go pod bluzę, tam jest ciemno i cicho i przyzwyczai się do ciebie. A wypuszczać na razie np. na łóżko, tylko musisz uważać - jeśli szczur się czegoś wystraszy a jest w zupełnie obcym miejscu to jest w stanie uciekać na łeb na szyję i może zeskoczyć z łóżka.
I najważniejsze, tak jak Agusta napisała - każdy szczur potrzebuje drugiego szczura tej samej płci. Wtedy się mniej boi, bo ma oparcie w kimś jego pokroju
I najważniejsze, tak jak Agusta napisała - każdy szczur potrzebuje drugiego szczura tej samej płci. Wtedy się mniej boi, bo ma oparcie w kimś jego pokroju

Wyszukiwarka nie gryzie
No cóż można tu jeszcze dodać, wszystko zostało już powiedziane. Najważniejsze to żebyś wziął mu kolegę, bo szczurki to stworzonka bardzo stadne. Najlepiej adoptować tu z forum w dziale oddam, masz pewność, że szczurek jest oswojony, nie boi się człowieka i jest duże prawdopodobieństwo, że nauczy szybciej tego co masz, że człowiek czyli ty jest naprawdę fajny i się bać nie trzeba. Ale puki jest sam to nie bój się wkładaj rękę a najlepiej daj coś sobie na palec dobrego jogurcik, gerberek czy coś, niech zlizuje Ci z palca i noś go pod bluzą tak jak malachit napisała. Tu na forum możesz poczytać o stadności szczurków, uwierz mi taki sam szczurek jest na prawdę smutny i samotny, bo nie ma z kim się bawić, kogo poiskać, przytulic się. A jak masz 2 szczurki to jest weselej bo patrzysz sobie jak się ganiają i rozrabiają, aż banan z twarzy nie znika.
Jogi Leon Julian Galaxy Gold
['][']['] Sisi Tosia Lili Lori Rózia [']['][']
['][']['] Sisi Tosia Lili Lori Rózia [']['][']