Mój szczur sika, gryzie i chyba mnie nie lubi.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Kasiorda

Mój szczur sika, gryzie i chyba mnie nie lubi.

Post autor: Kasiorda »

Mój szczur - Kinder, mam go od 3 tygodni, od koleżanki. Ma 5 miesięcy i bardzo duże przyrodzenie. ;) Koleżanka powiedziała, że może zazmnaczać troszkę teren, ale mówiła, że duzo u niej nie sikał. A u mnie sika coraz gorzej. Na początku ścierałam to co nasikał, a on wtedy atakował ścierkę, stroszył się jak jeż w trakcie ataku i wwalał się, aby nasikać w to samo miejsce ze zdwojoną siłą. No więc zaprzestałam wycierania. Teraz z dnia na dzień sika coraz bardziej, przez całą drogę jak idziee, wszędzie są wielkie kałuże, biurko, półki, kanapy, myszka, klawiatura, komputer, ubrania, do tego strasznie śmierdzi. Dzisiaj nawet zaczął mnie gryźć po rękach, gdzie koleżanka mówiła, że jej się to nigdy nie zdarzyło. Lubię go, ale kocham czystość i nie wytrzymam, jak on będzie tyle sikał, żeby to było kilka kropel, ok, ale to są normalnie śmierdzące kałuże. Nie wiem co mam robić, nie chcę go ciągle trzymać w klatce, bo to źle dla niego, rodzice już na mnie krzyczą, że on ciągle sika. Nie ma mowy o koledze dla niego ani nic w tym stylu. Zauważylam, że on jest taki strasznie dumny, wielkie ego, samiec alfa, wszystko jest jego. Wykastrowałabym go, ale nie wiem czy to pomoże, pozatym to chyba drogo kosztuje. Czy da radę go choć trochę oduczyć sikania? Bo to jeststrasznie, pomocy! :(
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Mój szczur sika, gryzie i chyba mnie nie lubi.

Post autor: smeg »

5-miesięczny szczur wchodzi właśnie w okres dojrzewania, więc zaczyna bardziej znaczyć teren i bywa agresywny. Możesz go wykastrować - wymaga to wyboru dobrego weterynarza, znającego się na szczurach i kosztuje ok. 100 zł, w zależności od miasta w którym mieszkasz. Kastracja powinna pomóc na agresję, dominację i nadmierne znaczenie terenu. Możesz też próbować to przeczekać, ale to może potrwać kilka miesięcy, do pół roku.

Przede wszystkim jednak nie można trzymać tylko jednego szczura. Powinny być co najmniej dwa tej samej płci - szczur samotny jest nieszczęśliwy. Poza tym szczury mimo wszystko zawsze trochę śmierdzą, więc jeśli kochasz czystość, powinnaś się zastanowić, czy to zwierzęta dla Ciebie ;) Zwłaszcza, że koszt kastracji to nic w porównaniu do kosztów leczenia niektórych chorób na które zapadają starsze szczury. Jeśli nie ma mowy o koledze dla niego, to powinnaś go oddać w dobre ręce, najlepiej tu na forum.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
pyfyryfy

Re: Mój szczur sika, gryzie i chyba mnie nie lubi.

Post autor: pyfyryfy »

Warto dodać, że sikania na wybiegach nigdy nie oduczysz. Mam dwóch kastratów i za każdym razem po wybiegu muszę myć podłogę :-\
Z nami: Twix, Mars
Za TM: Niuton
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”