Oddam 2 dorosłe samiczki! Warszawa

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Weron

Oddam 2 dorosłe samiczki! Warszawa

Post autor: Weron »

Witam. Mam do oddania dorosłe już szczurki(ok.9 mies). Są to dwie dziewczynki- Izaura(czarno-biała) i Giselle(biało-szara). Mieszkam dosłownie pod Warszawą od zachodniej strony. Mogę też dowieźc :-)

Niestety rodzice nalegają, żebym pozbyła się szczurków.

Izaura- Moja ulubienica :P Uwielbia się tulić i bawić w berka z ręką. Jest kochana,chodź na początku nie żywiłam do niej za wielkiej sympatii. Nieśmiała i często się boi.
Obrazek

Giselle- Szczurek typu husky. Jest strasznie aktywna i uwielbia biegać, i skakać.
Obrazek Obrazek

Szczurzyce są w 100% oswojone. Nigdy nie ugryzły ani mnie, ani nikogo z moich znajomych. Tak samo nie ma kłopotów z porozumiewaniem się między szczurkami. Kochają się ;-)
Szczurki nie przechodziły żadnych ciężkich chorób(raz przeziębienie) i nie miały młodych.
Mają bardzo oryginalne imiona, które może nie wszystkim się spodobają. Jak komuś się nie podoba, to może zmienić, bo nawet na nie nie reagują. ;p
Obrazek Obrazek

Mój e-mail dla zainteresowanych: kremlowa@gmail.com :)
Awatar użytkownika
marryjuana

Re: Oddam 2 dorosłe samiczki! Warszawa

Post autor: marryjuana »

Czemu Twoi rodzice nie dają się do nich przekonać? Jakie mają argumenty? Zwłaszcza, że, z tego, co piszesz, Twoje szczurki wydają się być naprawdę mało problemowe.
Weron

Rodzice mówią, że przez nie śmierdzi w całym domu i czuc je jak tylko się wchodzi :/ Ja niestety ich pratycznie nie czuję. :-X
anka28

Post autor: anka28 »

a może częstsze sprzątanie lub zmiana podłoża,wyposażenia by pomogła? jak się dba to z reguły śmierdzi dopiero tuz przed kolejnym sprzątaniem
Misia [*] Whisky [*] Mamba [*] Imbir [*] Paszczusia [*]
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34050
Awatar użytkownika
marryjuana

Powywalaj z domków drewniane elementy, jeśli je masz. Powymieniaj na plastikowe i polarowe. Plastikowe łatwo umyjesz, polarowe bez problemu wypierzesz. Z drewnianymi nic nie zrobisz - istotnie będzie śmierdziało.

Zastanów się nad ściółką. Masz wióry? Pomyśl o czymś bardziej chłonnym. Jak często sprzątasz ogonkom?

Mi śmierdziało tylko raz - gdy drewniany domek i schodki przesiąky moczem. Nie pomagało mycie, szorowanie. Następnego dnia zrobiłam w klatce przemeblowanie. Od kiedy chłopaki mają wyposażenie, o którym wspomniałam wyżej nic nie czuję, choć mieszkam na 25m2 i całe moje mieszkanie to właściwie jedno pomieszczenie!
Awatar użytkownika
devlish
Numer GG: 5051889

Post autor: devlish »

Ja również wymieniłam drewno na plastik i od razu o niebo lepiej, a też skarżyli się na smród.
Moje kochaski: Noc vel Mała Pała, Gryzelda, Choco i Bazylia

Moje i TŻa: Kawa, Kluska vel Guziczek i Rubi

Za Tęczowym Mostem: Księżniczka Xena i Czikusia

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36540
anka28

Post autor: anka28 »

doczytałam,ze nie masz drewnianych półek, ale skoro jak pisałaś śmierdzi już na drugi dzień to pewnie używasz trocin? próbowałaś zastosować rady których udzielili forumowicze odnośnie walki ze smordkiem i elimonowania przyczyn ???
Misia [*] Whisky [*] Mamba [*] Imbir [*] Paszczusia [*]
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34050
Awatar użytkownika
marryjuana

No właśnie, na te pytania nie odpowiedziałaś - m. in. ściółka oraz czy kupki są "normalne". Ja mam niepylące granulki Chipsi, od wiórek moje szczury miały uczulenie, a poza tym... śmierdziało. Przy obecnym podłożu, które jest bardzo drobne, wystarczy, że codziennie "przesiewam" kupki łopatką zakupioną w zoologu za jakieś 3zł, mogę rzadziej sprzątać, niż przy tych nieszczęsnych wiórkach, z których nic dobrego nie było. Mówię oczywiście o wymianie podłoża, bo hamaczki kontroluję codziennie + regularnie szoruję całą klatkę, łącznie z prętami. A mam samców, więc teoretycznie powinno gorzej śmierdzieć... musi być jakiś powód tego zapachu, a ściółka może tutaj naprawdę zdziałać cuda.

Trzymanie zwierząt na balkonie, nawet w lecie, jest niehumanitarne... miały chociaż jakąś osłonkę przed wiatrem?
Weron

Wszystko jest normalne. Szczurki są zdrowe. Ściółki miałam przeróżnych rodzajów. Żwirek drewniany, silikonowy, trociny a nawet siano. Nie mam żadnych elementów klatki z drewna. Mogę wyjąc z niej absolutnie wszystko i będzie(dla nich) to samo...
Do tego pisałam, że po sprzątnięciu następnego ranka im śmierdzi :/
Awatar użytkownika
BlackRat
Numer GG: 5750987

Post autor: BlackRat »

Szczurki śmierdzą i nic się na to nie poradzi, ja sprzątam co dzień a i tak śmierdzi, z tym że my po prostu przyzwyczailiśmy się do tego, no i oczywiście trzeba brać takie rzeczy pod uwagę (smrodek, zniszczenia etc ;) ) jak się chce szczurki posiadać.
Weron, napisz ogłoszenie również na innych szczurzych forum, np. na SPS czy Alloszczur.
Trzymam kciuki za dobre domki ;)
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust Obrazek nasz temacik

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
Awatar użytkownika
akzi

Post autor: akzi »

szkoda że nie sa wysterylizowane , wzięła bym dwie :(
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”