Hej. Mam pytanie. Mam szczurka ok. od 9 miesięcy. Ale od 3 może 4 miesięcy wysypuje trociny i karmę.Miskę z karmą podważa łapką i wysypuje. A trociny bierze w pyszczek, przyciska do krat i wypycha łapkami.
Może to sprawa psychiki???. Proszę o szybką odpowiedź
To raczej normalne zachowanie, buduje bunkier
Ale te zwykle naktansze trociny często powoduja alergie i są żrodlem pasozytów, więc lepiej ich unikac. No i twoja szczurka powinna miec kumpelę (jesli to ona), możesz zaadoptować z forum, to nie problem. A to bardzo wazne.
Rozejrzyj się po forum- poczytaj
moje samice zawsze to robiły - trociny były regularnie spiętrzane i wykopywane poza pręty klatki. Jedyny sposób to zmienić rodzaj ściółki Miski z karmą latały po całej klatce - przewracane, zrzucane, zjeżdżały po schodkach z pięterka lub lądowały do górny dnem, czasem bywały wciągane do domku. Możesz kupić cięższe miski (np. szklane), ale to raczej niewiele pomoże. Inna sprawa, że na trocinach naprawdę łatwo wywalić miskę. Jeśli wymienisz ściółkę np. na żwirek, może pomóc mocne osadzenie miski w żwirku, wtedy nie powinna przewrócić.
O dziwo, samce są grzeczniejsze, nie wiem, czy to wynika z płci, czy tak mi się trafiło
Aha, uwaga o koleżance jest bardzo słuszna, samotny szczur się nudzi, więc wywalanie michy może też wynikać z potrzeby zabawy.