Bojaźliwy i gryzie

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

tunessi

Bojaźliwy i gryzie

Post autor: tunessi »

Witam, od 3 dni mam szczurka Rico. Kupiony w sklepie zoologicznym doslownie za grosze, podobno dłuższy czas nikt go nie chciał, przerzucany między 3 filiami sklepu, siedział sam w klatce, nawet nie zachęcany do wyjścia z kartonu, kompletny brak kontaktu z człowiekiem, wątpię, by ktoś go w ogóle dotykał. Podobno ma 3 miesiące, jednak jego wielkość(22 cm) każe mi przypuszczać że jest inaczej. Rico strasznie się boi, w klatce niewiele wychodzi, dopiero dziś troszke pobuszował, co mnie cieszy je i pije wodę, okazał tez troszkę ciekawości otoczeniem. Jednak mimo oswajania z moim zapachem nadal nie da się dotknąć, jedynie delikatne glaskanie wchodzi w grę, podnieść się nie da, piszczy i gryzie, potem ucieka. Wiem, że to trochę potrwa, ale co mogę zrobić by mi zaufał i dał się choć dotknąć? Pewnie nie pomagam mu bo z obawy przez ugryzieniem mam niezbyt stabilną dłoń. Jak go nauczyć że człowiek to jednak nic złego?
IHime

Re: Bojaźliwy i gryzie

Post autor: IHime »

Trening zaufani i dużo cierpliwości zwykle z czasem przynoszą dobre skutki. Poczytaj: http://szczury.org/viewtopic.php?f=8&t=31475
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”