marcin0218, owszem, smród jest od moczu i kału, ale skądś się mocz i kał biorą, tj. z jedzenia, tj. zmiana karmy czasem powoduje zmianę zapachu...
Vitapol nie jest polecaną karmą. Spróbuj Beaphar XtraVital na przykład. Jak dla mnie (ale to subiektywne) jest to wzorcowa karma nie powodująca smrodu bobków. Idealnie neutralne jest wszystko po niej
Raczej odradzam Rat Complete, które powoduje odór (większość osób się skarży).
Półki można zrobić z plexi. Ja kupiłam w Praktikerze bodajże i wycięłam z plexi przezroczystej takie same półki, jak były drewniane. Od ponad dwóch lat świetnie się spisują
Najlepiej w klatce używać ręczników papierowych, ale to oczywiście zależy od ilości szczurów, bo jak ich jest dużo, to można by wydać majątek. Ja mam w koszykach i domkach ręczniki papierowe które wymieniam 2-3 razy dziennie. To zupełnie eliminuje problem smrodu. Półki i kuwetę wycieram chusteczkami dla niemowląt, też regularnie, co 1-2 dni (szczury nie sikają na półki). Poprzednie sikały, więc wycierałam odpowiednio częściej.
Dobra w eliminacji smrodu jest kuweta narożna, zamiast sypanie żwirku na całą kuwetę klatki. Można w łatwy sposób częściej wymieniać żwirek lub wybierać bobki. Szczury bardzo szybko się uczą.