Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Witam wszystkich
Jestem nowy na forum
Chciałbym was prosić o pomoc.
Chce zaadoptować szczurka lub dwa.
Moja znajoma ma szczura i powiedziała ze jak go wypuszcza z klatki to sam do niej przychodzi chodzi po pokoju i się nie załatwia byle gdzie tylko do klatki.
To prawda, że szczurek może się nauczyć nie załatwiać się poza klatką?
Oczywiście! Szczurki to jedne z bardziej inteligentnych zwierząt, jeśli odpowiednio wychowasz będą reagowały także na imię Powoli wypierają chomiki, bo w ogóle nie uciekają, tylko same wracają do klatki
Pamiętaj tylko, że mając jednego szczurka robisz mu krzywdę, bo ogony to zwierzęta silnie stadne. Jeśli twoja koleżanka ma jednego ogonka namów ja na adopcję drugiego. Ludzie mówią "mój jest sam szczęśliwy" jednak to nie prawda - dopiera jak zdobędzie kolegę zobaczysz jak zmieni się na lepsze!
missia pisze:Oczywiście! Szczurki to jedne z bardziej inteligentnych zwierząt, jeśli odpowiednio wychowasz będą reagowały także na imię Powoli wypierają chomiki, bo w ogóle nie uciekają, tylko same wracają do klatki
Pamiętaj tylko, że mając jednego szczurka robisz mu krzywdę, bo ogony to zwierzęta silnie stadne. Jeśli twoja koleżanka ma jednego ogonka namów ja na adopcję drugiego. Ludzie mówią "mój jest sam szczęśliwy" jednak to nie prawda - dopiera jak zdobędzie kolegę zobaczysz jak zmieni się na lepsze!
Poczytajcie ze znajomą na forum o stadzie
A lepiej dwóch samców czy dwie samice?
A możesz mi podpowiedzieć jak wychować żeby nie załatwiał się po pokoju?
To zależy od gustu:
- Samce niektórych mogą uczulać i bardziej śmierdzą bo znaczą teren - ale ich plus to, że są większymi miziakami i przytulasami niż samiczki.
- Samiczki czyściutkie i fajne, też przytulaski, ale czasem wolą po prostu same pochodzić po mieszkaniu
Jedni wolą to, jedni to, ja mam dziewczyny . Co do wychowania po prostu ciągle z nimi przebywaj i wołaj po imieniu. A z sikami, jeśli będzie czuł zapach swoich sisiów w klatce to załatwiać się będzie tam, więc przez pierwsze kilka dni niech będzie w klatce i na twoich rękach tylko.
W sumie to nie wiem jak ci to powiedzieć - moje od początku same zawsze załatwiają się tam gdzie trzeba
Witamy serdecznie na forum!
To ja jeszcze uzupełnię to, co napisała Missia.
- obie płcie mogą powodować uczulenia;
- obie płcie znaczą teren, ale samce robią to bardziej intensywnie;
- obie płcie wytwarzają smrodek, jeśli im się nie sprząta;
- samce statystycznie częściej są miziaste, ale od każdej zasady zdarzają się wyjątki.
W piasku szczury się nie kąpią - niektóre kochają wode, ale nie wszystkie, sprawdzisz jak już u cb będą Moje np. przed wodą uciekają, ale raz na pare miesięcy troszke obmywam im ogonki i futerka.
Podobnie jak koty szczurki myją się same i nie trzeba myć ich zbyt często
Pierwsza klatka jest strasznie za mała, druga ujdzie tylko że jakoś nie wierzę w takie wymiary, wygląda na małą. Lepiej porozglądaj za klatką 80x40x70 (na 4 szczury) bądź 60x40x60 (tyko na 2). Jakbyś w przyszłości chciał mieć np 3-4 szczury to lepiej kup klatkę 80x40x70.
Czerwone czy czarne oczy są normalne i tyczy podobnie jak nas, Europejczycy mają często niebieskie, Afroamerykanie czarne także i Japończycy. Czerwone oczka najczęściej mają albinosy bądź te, szczury które urodziły po prostu z czerwonymi oczami. Szczury z czerwonymi oczkami gorzej widzą i posługują najczęściej wibrysami.
Może kiedyś... Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
To klatka, którą mam ja (kupiona niedawno, bo stara była za mała ): http://www.superpreis.pl/klatka-70x40x80-510113 - polecam, wcale nie droga, szczurasy maja gdzie biegać (trzeba ją jeszcze wyposażyć- hamaki, patyki, domki itp.) (klatka urządzona, w rzeczywistości większa niz na foto