Jak bardziej przekonać do siebie szczurki?
Moderator: Junior Moderator
Jak bardziej przekonać do siebie szczurki?
Hej
moje szczurki są ze mną ponad miesiąc, już oswojone. Codziennie biegają, natomiast chciałabym, żeby się ze mną nie tyle co oswoiły, a wręcz zaprzyjaźniły. Czy znacie jakieś sposoby na to, żeby szczurek był bardziej chętny do zabaw z ręką czy przytulania? 
Kasia
Re: Jak bardziej przekonać do siebie szczurki?
Nie. Szczur to szczur a nie maskotka. Ma swoje humory, dąsy i plany. Po prostu bądź dla niego dobry, troskliwy, przyjacielski, spędzaj z nim czas, itd. Jak minie pierwszy szał na "hura poznajemy świat", same zaczną się łasić i prosić o mizianko 
saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Myśle, że to kwestia czasu. Miałam identyczną sytuacje
Martwiłam się nawet, że nie polubią mnie tak jak niektóre szczury właścicieli. Dopiero po ponad 2miesiące całkowicie mnie pokochały i do tej pory jest tak, że śpią mi na ramieniu i latają za mną po domu
Daj czas ogoniastym jakiś miesiąc jeszcze lub więcej; w tym czasie spędzaj z nimi każdą wolną chwile - im więcej poświęconego czasu tym lepszy efekt, który jeśli będzie ci zależało uzyskasz
Nie martw się jestem pewna że ci się to uda!
Daj czas ogoniastym jakiś miesiąc jeszcze lub więcej; w tym czasie spędzaj z nimi każdą wolną chwile - im więcej poświęconego czasu tym lepszy efekt, który jeśli będzie ci zależało uzyskasz
Nie martw się jestem pewna że ci się to uda!
Ze mną; szczurki Tajga i Tatjana, pies Moli---> nasz wątek http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40655
Za tęczowym mostem; chomiki Jumi i Hubert [*]
Za tęczowym mostem; chomiki Jumi i Hubert [*]
dzięki za odpowiedzi
z każdym moim zwierzęciem miałam głęboką więź, a te tylko sobą zainteresowane ^^ ale skoro jest jak mówicie, to już się nie martwię, poczekam 
Kasia
To zależy też od charakteru szczura - niektóre są indywidualistami i nigdy nie będą lubiły przytulania, bo wolą biegać, inne robią się miziakami z wiekiem, jeszcze inne uwielbiają przebywać blisko człowieka od małego. Nic na siłę, najlepiej akceptować szczury takimi, jakimi są, bawić się z nimi, ale nie oczekiwać cudów
Być może właśnie wtedy po jakimś czasie będziesz miło zaskoczony 
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Wasze odpowiedzi w pewnym stopniu również mi pomogły, więc też dziękuję 
Raczej nie. Zależy to od płci szczura i charakeru. Samce są z reguły bardziej miziaste i przytulśne, a samice bardziej energiczne i zabawowe. Chociaż zdarzają się oczywiście ruchliwe samce albo miziaste samice. zalezy od charakteru. po prostu dobrze ja traktuj i osajaj jeszcze barziej, myśle ż epowinny sie do CIebie bardiej przekonać, ale nic na siłę 
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]