Witamy wszystkich :-)

Jesteś nowy(a)? Przywitaj się z innymi użytkownikami.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Witamy wszystkich :-)

Post autor: sciurus vulgaris »

Siemanko! ;-)
To mój pierwszy post na forum , wypadałoby się przywitać. Mam 22 lata, pochodzę z Radomska ale na czas studiów mieszkam w Łodzi.
Z ogonami mam do czynienia od dość dawna, kiedy jeszcze byłam małą dziewczynką mój starszy brat hodował dwóch kastrowanych samców, po kilku latach i ja złapałam "bakcyla" i zaadoptowałam swoje pierwsze dziewczynki: Abigail i Trinity. Żyły ze mną prawie trzy lata, zazwyczaj przy otwartej klatce, były wyjątkowo domowe. ;-) Niestety, życie szczurka jest (za) krótkie i w końcu pożegnałam się z moimi przyjaciółkami. Każda z nich odeszła w spokojnych warunkach, w domu, we śnie, ze starości. Był to ostatni rok mojej nauki w liceum, postanowiłam więc nie przygarniać nowego zwierzaka aż do przeprowadzki, żeby nie fundować im dodatkowego stresu. No i stało się, poszłam na studia, znalazłam mieszkanie, ogony musiały wrócić do mojego życia! Zaadoptowałam dwie samiczki z domowej hodowli: Cue [czyt. KJU] i Caro, siostry. Po 2,5 roku Caro umarła w domku, we śnie. Cue nigdy nie doszła po tym do siebie i z dnia na dzień znikała w oczach. Pewnego dnia zauważyliśmy u niej małą narośl, badanie wykazało nowotwór. Kiedy guz urósł, zdecydowaliśmy się uśpić Cue. :( Tak straciłam kolejne maluchy.

No i w ten sposób zostałam sama. Jestem teraz na trzecim roku, licencjat kazał mi przesunąć myśl o ogonach o jakiś czas. Tak przynajmniej myślałam ;-) Los miał dla mnie inne plany. Pewnego dnia znajoma poprosiła mnie o pomoc. Ktoś "zrezygnował" ze swojego małego kumpla, roczny dumbo stracił swojego właściciela. Od razu pobiegłam do narzeczonego tłumacząc sytuację i licząc na poparcie z jego strony. Przyznam szczerze, przy pierwszej rozmowie nie był zachwycony. Miał opory co do adopcji dorosłego zwierzaka, przyzwyczajonego do innych ludzi, posiadającego już pewne typowo SWOJE nawyki. Ale ja nie miałam zamiaru odpuścić. ;-) Zaprowadziłam go do tymczasowego domu Twitcha (bo tak ma na imię szczuras) żeby chłopaki mogli się ze sobą zapoznać. To był strzał w dziesiątkę! Narzeczony został oczarowany srebrnym futerkiem, dużymi oczętami i przede wszystkim języczkiem, który ochoczo głaskał jego dłoń przy powitaniu. :-) Bez dodatkowych dyskusji zabraliśmy malucha ze sobą do domu! :-)
To dopiero kilka dni jak jest z nami, przyzwyczajamy go do nowych zapachów i dźwięków. Nie boi się już wyjmowania z klatki, woli jednak spacerki po naszych ramionach i kolanach niż po łóżku czy biurku (pełna swoboda niestety nie jest możłiwa, mamy także kociego lokatora). Chyba zaczyna nas akceptować, raz na jakiś czas sam postanawia wyjść z klatki i wspiąć się po rękawie na nasze ramiona. Podczas krótkich wycieczek po mieszkaniu siedząc na mnie czyści sobie futerko, czasem zje ziarenko, wygląda więc jakby oswajał się z nową sytuacją. :-)
Na forum zarejestrowałam się gdyż nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z wychowaniem dorosłego szczura. Będę potrzebowała waszych porad. Dokładnie weruję forum od kilku dni i jestem zachwycona wiedzą i kompetencją niektórych z Was. Cieszę się, że takie forum znalazło swoje miejsce w sieci. :-)

Pozdrawiam serdecznie i do "zobaczenia" w innych tematach. ;-)
Awatar użytkownika
madziastan
Numer GG: 8345513
Kontakt:

Re: Witamy wszystkich :-)

Post autor: madziastan »

Witam :) Też jestem z Łodzi jak coś i służę poradą :) Cieszę się że adoptujesz szczurki, zachęcam do zwiedzania dalej forum :) Pochwal swoje szczurki w dziale Nasi Pupile, wstaw zdjęcia klatki itd :)
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Wszystko pokażę, narazie próbuję nie pogubić się na samym forum. ;-) Sama muszę się troszkę oswoić. :D

Niestety szczurek póki co jest sam, ale o tym napisałam w innym temacie (we właściwym dziale). Mam nadzieję, że pomożecie mi właśnie z tym problemem. :(
Awatar użytkownika
ann.

Post autor: ann. »

Cześć!
Też jestem z Radomska, ale na studiach stacjonuję we Wrocławiu :)
Psychopatka Korba, ciepła klucha Pianka, żywe srebro Dziurka, łysa Jagoda, maleńka Gumka i oszołom Śrubka
za TM Gumka i Mysza
(mamy też swój wątek:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40116)
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Hehehe, która okolica R-ska? ;-) Ja z okolic mniej więcej wiaduktu. ;-)
Awatar użytkownika
przypadkowa

Post autor: przypadkowa »

I ja mówię cześć (:
Pokaż nam czarującego Twitcha :D
Awatar użytkownika
ann.

Mieszkałam na Reymonta, kilka lat temu się przeprowadziłam (a raczej rodzice, a ja z nimi) do Gidel, ale w Radomsku kończyłam wszystkie etapy edukacji :D
Niewiele tu osób z Radomska, od razu mi raźniej :)
Psychopatka Korba, ciepła klucha Pianka, żywe srebro Dziurka, łysa Jagoda, maleńka Gumka i oszołom Śrubka
za TM Gumka i Mysza
(mamy też swój wątek:
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Założę się o wszystko że się znamy :D
Awatar użytkownika
ann.

sciurus vulgaris pisze:Założę się o wszystko że się znamy :D

A jesteś chyba rok starsza, więc stawiam, że tak :D
Świat jest mały :D
za TM Gumka i Mysza
(mamy też swój wątek:
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

A to jest Twitch. :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
madziastan
Kontakt:

Jaki cudowny pysio! Oddaj! :D
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Nigdy! >:D

Dziękujemy. :-) Pysio z niego faktycznie cudowny, jedna rzecz mnie tylko martwi. Jest ogromny! Waży pół kilo, ale nie wygląda "grubo". Do tej pory miałam samiczki więc jestem trochę w szoku ale nawet samce znajomych nie mają takiej wagi. >:( Myślicie że to pora na dietkę? Postaram się zaraz zrobić zdjęcie Twitcha w całości, żebyście mogli to ocenić.
Awatar użytkownika
madziastan
Kontakt:

Zależy jaką ma budowę. Mój Milky (też kastrat, mam 4 baby i jego) ważył 510g i wyglądał tak:
Obrazek
i jasno wskazuje że trzeba przejść na dietę - teraz waży 490g od 2 tygodni i nie ma wahań wagi, to dobry znak. Widać lekką zmianę - do tego rusza się częściej.
Może kiedyś...
Awatar użytkownika
sciurus vulgaris

Oooj, on takiego brzusia nie ma. Wydaje mi się, że jest po prostu dużym chłopcem ;-) zaraz postaram się strzelić mu fotkę. ;-)
Tak z ciekawości, jaką dietę dla niego stosujesz?
Awatar użytkownika
madziastan
Kontakt:

Zmniejszyłam ilość suchej karmy (Timmy) do 15 gramów dziennie na 1 szczura, czyli na 5-tke wsypuje im 75 gramów dziennie.
Rzadko daję owoce (zawierają cukry) i raz na jakiś tydzień dostają warzywka.
Może kiedyś...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podaj Łapę”