Małe szczurki
Moderator: Junior Moderator
Małe szczurki
Mam 7 dniowe szczurki i zastanawiam się czy mogę je teraz przenieść wraz z ich mamą razem z całym wyposażeniem do większej klatki czy lepiej poczekać jeszcze jakieś 2 tygodnie. Proszę o wasze opinie 

- madziastan
- Numer GG: 8345513
- Kontakt:
Re: Małe szczurki
A w jakiej rozmiarowo klatce teraz siedzą? Co zamierzasz zrobić z szczurami? Rozmnażasz je?
Może kiedyś...
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
Za TM: Mamusia, Córeczka, Robin, Miodynka, Majtki, Milky, Elenka, Lucynka, Mary, Szarik, Gryzia,Jamajka, Shelter, Mała (Gifa), Henio, Kropuś
- Wilczek777
To zależy czy samiczka jest ufna. Jeśli jest z zoologa i te maluchy to niespodzianka to może ich ostro bronić. Jeśli jednak to oswojony szczurek a przeniesiesz gniazdo delikatnie pod okiem szczurki nie powinno się nic stać. Jeśli klatka nie jest zupełnie mała(a samica ma wybiegi) to szczurka i tak większość dnia je i ogarnia maluchy więc konieczności zmiany na dużo większą nie ma do momentu kiedy maluchy zaczną brykać.
Szczurki są teraz w klatce 50/48/70 a czeka na nie nowy domek o wym. 100/100/50
Nie prowadzę hodowli a małe ogonki są wynikiem przypadku ale skoro już są to chciałabym zapewnić im jak najlepsze warunki
Mam jeszcze pytanie co do sprzątania w klatce bo odkąd pojawiły się maluchy sprzątam tylko to co jest dookoła domku w którym obecnie cały czas przebywają a nie ukrywam że chciałabym posprzątać ubrudzone po porodzie szmatki i chusteczki ale nie wiem czy mogę zrobić to teraz czy dopiero jak trochę podrosną. Nie mam doświadczenia w tym temacie tym bardziej że mama maluchów to mój pierwszy szczurek
Nie prowadzę hodowli a małe ogonki są wynikiem przypadku ale skoro już są to chciałabym zapewnić im jak najlepsze warunki

Mam jeszcze pytanie co do sprzątania w klatce bo odkąd pojawiły się maluchy sprzątam tylko to co jest dookoła domku w którym obecnie cały czas przebywają a nie ukrywam że chciałabym posprzątać ubrudzone po porodzie szmatki i chusteczki ale nie wiem czy mogę zrobić to teraz czy dopiero jak trochę podrosną. Nie mam doświadczenia w tym temacie tym bardziej że mama maluchów to mój pierwszy szczurek

Zależy czy matka Ci ufa. Spróbuj delikatnie wybadać, czy da Ci zbliżyć się ręką do gniazda, czy będzie gryzła i fukała. Jeżeli nie będzie przejawiała agresji, możesz spróbować delikatnie posprzątać.
Z przenosinami poczekałabym, aż malce otworzą oczy i zaczną same baraszkować, ich obecna klatka nie jest na tyle mała, by się w niej gniotły
Pamiętaj o rozdzieleniu samiczek od samców, gdy te skończą 4,5 tygodnia.
Z przenosinami poczekałabym, aż malce otworzą oczy i zaczną same baraszkować, ich obecna klatka nie jest na tyle mała, by się w niej gniotły

Pamiętaj o rozdzieleniu samiczek od samców, gdy te skończą 4,5 tygodnia.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
Dzięki bardzo za informacje. Zaraz postaram się posprzątać ale myślę że nie będzie z tym problemu bo mama szczurków jest ufna i nie ma nic przeciwko zaglądaniu przeze mnie i mojego męża do maluszków