Zastanawia mnie coś. Szczury mają normalnie mokre nosy, jeśli są zdrowe. No i owszem, mają mokre noski moje, ale gdy śpią zauważyłam, że są suche. To jest normalne? Jak się obudzą i trochę poruszają, to są mokre.
Chłopak mi mówił, że zwierzęta mają mokre nosy, bo wtedy lepiej czują zapachy(cząsteczki zapachowe lepiej łapią), może po prostu podczas snu nie potrzebują tak rozwiniętego zmysłu węchu? Z drugiej strony psy chyba mają cały czas mokre nosy, szczury chyba też powinny.
Suchy nos
Moderator: Junior Moderator
Re: Suchy nos
Psy, kiedy śpią, też dostają suchy i mokry nochalJamnik pisze: Z drugiej strony psy chyba mają cały czas mokre nosy, szczury chyba też powinny.

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
- Sznurówka355
To że ma w nocy i po przebudzeniu suchy nosek to jest całkiem normalne
Czytałam gdzieś kiedyś na tym forum też o noskach i okazało się że właśnie jest wszystko ok gdy twój zwierzaczek na suchy nosek po przebudzeniu.

01.08.2013 Szczurki nadchodzę !
- Sznurówka355
Przepraszam że jeszcze raz piszę pod swoją odpowiedzią ale chciałabym coś jeszcze dodać. Nie wiem czy zauważyliście to u samego siebie, u człowieka że również po przebudzeniu ma suche gardło
A przynajmniej ja tak mam 

Idź do lekarzaSznurówka355 pisze:Przepraszam że jeszcze raz piszę pod swoją odpowiedzią ale chciałabym coś jeszcze dodać. Nie wiem czy zauważyliście to u samego siebie, u człowieka że również po przebudzeniu ma suche gardłoA przynajmniej ja tak mam

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
- Sznurówka355
Nie.... Jestem w pełni zdrowaMegi_82 pisze:Idź do lekarzaSznurówka355 pisze:Przepraszam że jeszcze raz piszę pod swoją odpowiedzią ale chciałabym coś jeszcze dodać. Nie wiem czy zauważyliście to u samego siebie, u człowieka że również po przebudzeniu ma suche gardłoA przynajmniej ja tak mam
Może masz coś z nosem/przegrodą i oddychasz przez sen przez usta - ja tak mam przy katarze, nos przytkany, dziób otwarty, gardło rano aż skrzypi