Niedawno sprawiłam towarzyszkę mojej szczurce. Mają osobne klatki, póki co, bo jeszcze boje się je zostawiać razem przy mojej nieobecności. Obie mam razem jakieś 2-3tygodnie. Ostatnio zauważyłam coś ciekawego, młoda we wszystkim naśladuje starszą i krok w krok robi dokładnie to samo, nawet jak są osobnych klatkach. Jeśli się bawią razem, to starsza się po czasie zaczyna denerwować, jak mała za nią biega krok w krok i zaczyna się bijatyka.
Klatka małej jest dość wąska, ale wysoka i w związku z tym ma jakby 3półpięterka, czasami starszą wpuszczam do małej, wtedy cokolwiek by nie zrobiła mała ją małpuje, duża idzie na pięterko, mała za nią, duża chowa się pod kocyk, mała też, duża się idzie napić, mała od razu jak starsza opuszcza poidełko też pije, starsza bierze przekąskę, mała również, niekiedy śmiać mi się chce:D
Jak są w swoich klatkach osobno, to jest podobnie, najpierw śpią na pięterkach, później starsza idzie do domku, mała też, później piją w tym samym czasie:) najlepsze jest, że klatki mają taki sam układ, jesli chodzi o miejsce jedzonka, poidła i domku, tylko starsza ma szerszą klatkę, więc za domkiem ma kilkanaście cm luzu, młoda ma jakieś 3-4cm, zawsze jak duża kładzie się obok domku, to mała wciska się bokiem w te parę cm i taka rozpłaszczona tam leży, póki starsza nie wyjdzie:D
Nie wiem, czy ja jakaś przewrażliwiona jestem i mi się wydaje, czy jest to normalne?:D
Czy zauważyliście takie zjawisko wśród Waszych stadek?
Młoda naśladuje starszą, a starsza się wkurza
Moderator: Junior Moderator
- Morgana551
Re: Młoda naśladuje starszą, a starsza się wkurza
Niektóre szczury są bardziej towarzyskie od innych. Np. gdy dołączył do gromadki Gizmo, Maks ganiał wciąż albo za nim albo za Oskarem. Był tak podekscytowany, że irytował w dużym stopniu Oskara. Już w pierwszy dzień (po przywiezieniu Gizma) wszystkie 3 ogonki były razem (tylko na noc dawałam Gizma do innej klatki). Oskar przyjął spokojnie malucha. Maks przez dobre kilka dni ganiał i napastował małego albo Oskara , ciągle chciał się z nimi bawić. To nie była walka o dominację. Alfą jest Oskar. Po kilku dniach Maks się uspokoił. Może gdy Twój nowy szczurek pobędzie dłużej ze szczurzycą też się uspokoi. Każdy szczur ma inny charakter Maksiu uwielbia towarzystwo innych szczurów, mnie za to jedynie toleruje... Nie ma mowy o mizianiu.
Oskar (samiec alfa) ceni sobie własną przestrzeń, czasami chowa się za fotelem i chce pobyć sam albo kładzie się przy mnie i prosi o mizianie.
Gizmo najmłodszy ze stadka uwielbia się biegać, gryźć wszystko co popadnie.
Poczekaj może za parę dni ekscytacja opadnie. Niewykluczone, ze młodszy szczurek może być lekko pogryziony. To są początki. Gizmo jest odmiany Fuzzy ten to dopiero miał przesrane....
Oskar (samiec alfa) ceni sobie własną przestrzeń, czasami chowa się za fotelem i chce pobyć sam albo kładzie się przy mnie i prosi o mizianie.
Gizmo najmłodszy ze stadka uwielbia się biegać, gryźć wszystko co popadnie.
Poczekaj może za parę dni ekscytacja opadnie. Niewykluczone, ze młodszy szczurek może być lekko pogryziony. To są początki. Gizmo jest odmiany Fuzzy ten to dopiero miał przesrane....
Ze mną: Elmo, Blue, Hektor, Tyrion, Aslan, Theron SR, Memfis ZR, Frodo, Snow i Hades
Tęczowy most: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar [*]
Nasz temat: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 3#p1018523
Tęczowy most: Beti, Frika, Betunia, Navi, Leto, Kermit, Cookie, Wafel, Gizmo, Oskar [*]
Nasz temat: http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 3#p1018523
Tak, to zupełnie normalne i udowadnia jak bardzo szczury potrzebują siebie nawzajem. Przecież mała uczy się od starszej szczurzych zachowań. Myślę, że jak najszybciej powinnaś je połączyć
A to, że starsza się wkurza? Też normalne - młode szczury, jak każde młode, mają nadmiar energii i bywają upierdliwe. Ja wychodzę z założenia, że kiedy biorę młodziutkiego do stada, powinnam zapewnić mu towarzystwo w podobnym wieku, żeby miał się z kim bawić i za bardzo nie zaczepiał tych starszych, bo może oberwać (tak było z Achem, Errol umiał się dostosować, a Ach zaczął od pogryzionego ogona :]).

A to, że starsza się wkurza? Też normalne - młode szczury, jak każde młode, mają nadmiar energii i bywają upierdliwe. Ja wychodzę z założenia, że kiedy biorę młodziutkiego do stada, powinnam zapewnić mu towarzystwo w podobnym wieku, żeby miał się z kim bawić i za bardzo nie zaczepiał tych starszych, bo może oberwać (tak było z Achem, Errol umiał się dostosować, a Ach zaczął od pogryzionego ogona :]).
Ze mną:koty: Nutek i Wolfgang oraz suka Masza
Odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach; z dt: Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz kotki: Solo, Aria i Sopran
Odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach; z dt: Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz kotki: Solo, Aria i Sopran
Ano, ja do dwóch półrocznych statecznych wzięłam dwa 5-tygodniowe brzdące i co, gucio, i tak zaczepiały starsze i dostawały łomot (ale fakt, że nigdy w ruch nie szły zęby) - szczególnie jedna mała zapałała gorącą miłością od pierwszego wejrzenia do alficylimomanka pisze:Tak, to zupełnie normalne i udowadnia jak bardzo szczury potrzebują siebie nawzajem. Przecież mała uczy się od starszej szczurzych zachowań. Myślę, że jak najszybciej powinnaś je połączyć![]()

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek