"Skomlenie"
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

"Skomlenie"
Chyba po raz pierwszy w ogóle piszę w tym dziale, ale od dawna nic mnie tak nie zaintrygowało w szczurzym zachowaniu, jak te ...sygnały dźwiękowe ? https://www.youtube.com/watch?v=XniZQky ... TB6ifUvyJw
Nie są to dźwięki chorobowe - nie wydaje mi się, a zaznaczę, że znam bogatą gamę jej możliwości w tym zakresie. Ale również dlatego nie, że patrząc uważnie odnosi się wrażenie, że ona kontroluje te dźwięki (nie jak w chorobie, gdzie dźwięki są niezależne od woli szczura). Zdarzają się sporadycznie i na krótko (długo polowałam na to nagranie, bo zazwyczaj jak podchodzę szczura milknie i nie wraca do tego więcej, czasami przerywa na dźwięk mojego głosu) i raczej wyłącznie w legowiskach, w spoczynku - tu była sama, ale zdarza się też kiedy są z nią koleżanki (i spokój jest, nie że ją nękają). Jeśli ją widzę (tj. nie odbywa się to w głębi hamaka) wygląda na obserwującą/spiętą. Czy to przestrach ? Ale czego można się przestarszyć w głębi hamaka w otoczeniu innych futer? tj. wiem, że szczur potrafi, ale u innych obywa się bez dźwięków (ze 3 razy inny szczur mi się tak wystraszył, że zaczął cykać jak świerszcz, ale to było jeszcze coś innego, no i tamten był w sposób oczywisty przerażony i byłam w stanie zidentyfikować przyczynę; Alef - potrafi tak w nocy, albo jak jest cisza i nie dzieje się absolutnie nic)
Żałość dźwięku nasuwa jeszcze na myśl ból, ale brak innych oznak bólu w tym momencie, jak i w następnych.
Żaden z moich szczurów nie wydawał takich dźwięków. Przy okazji nagrał się jeszcze jeden - pod koniec - który usłyszałam dopiero na filmie, nie odnotowałam go na żywo !

Nie są to dźwięki chorobowe - nie wydaje mi się, a zaznaczę, że znam bogatą gamę jej możliwości w tym zakresie. Ale również dlatego nie, że patrząc uważnie odnosi się wrażenie, że ona kontroluje te dźwięki (nie jak w chorobie, gdzie dźwięki są niezależne od woli szczura). Zdarzają się sporadycznie i na krótko (długo polowałam na to nagranie, bo zazwyczaj jak podchodzę szczura milknie i nie wraca do tego więcej, czasami przerywa na dźwięk mojego głosu) i raczej wyłącznie w legowiskach, w spoczynku - tu była sama, ale zdarza się też kiedy są z nią koleżanki (i spokój jest, nie że ją nękają). Jeśli ją widzę (tj. nie odbywa się to w głębi hamaka) wygląda na obserwującą/spiętą. Czy to przestrach ? Ale czego można się przestarszyć w głębi hamaka w otoczeniu innych futer? tj. wiem, że szczur potrafi, ale u innych obywa się bez dźwięków (ze 3 razy inny szczur mi się tak wystraszył, że zaczął cykać jak świerszcz, ale to było jeszcze coś innego, no i tamten był w sposób oczywisty przerażony i byłam w stanie zidentyfikować przyczynę; Alef - potrafi tak w nocy, albo jak jest cisza i nie dzieje się absolutnie nic)
Żałość dźwięku nasuwa jeszcze na myśl ból, ale brak innych oznak bólu w tym momencie, jak i w następnych.
Żaden z moich szczurów nie wydawał takich dźwięków. Przy okazji nagrał się jeszcze jeden - pod koniec - który usłyszałam dopiero na filmie, nie odnotowałam go na żywo !
- Paul_Julian
- Kontakt:
Re: "Skomlenie"
Moze to płucka albo nochalek ? Bo to trochę przypomina te dźwięki "mokrego palca o szybę".

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Szczura miewa kłopoty z drogami odddechowymi, i znam jej gruchania, ćwierkania itp., ale ten dźwięk jest inny. Zdarza się raz na jakiś czas (raz na tydzień, na dwa tygodnie, albo i rzadziej), w takiej kilku miutowej "sesji", niezależnie od jej innych dźwięków. I nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jest przez nią modulowany (dźwięki dłuższe-krótsze, głośniejsze-cichsze), a więc zależny od jej woli, przekazujący coś...
Chociaż nie wiem, dla mnie jest to absolutna nowość i jak na dźwięk chorobowy, i komunikacyjny;/

Chociaż nie wiem, dla mnie jest to absolutna nowość i jak na dźwięk chorobowy, i komunikacyjny;/
- Paul_Julian
- Kontakt:
Może po prostu z Tobą gada na bardziej slyszalnych rejestrach  Albo nadaje do innych ogonów. Niesamowite są te dźwięki, chyba najlepiej to obserwować.
 Albo nadaje do innych ogonów. Niesamowite są te dźwięki, chyba najlepiej to obserwować.

Albo nadaje do innych ogonów. Niesamowite są te dźwięki, chyba najlepiej to obserwować.
 Albo nadaje do innych ogonów. Niesamowite są te dźwięki, chyba najlepiej to obserwować.Szczursieny :
W szczurzym raju:

W szczurzym raju:
No właśnie to mi chodziło po głowie, tj. że to jakiś sygnał dla pobratymców typu ostrzeżenie, które w jej wykonaniu w jakiś sposób staje się słyszalne dla ludzkiego ucha. Ale czy to w ogóle możliwe   

A zdrowotnie oczywiście jest pod kontrolą i jak potrzeba reagujemy:)

A zdrowotnie oczywiście jest pod kontrolą i jak potrzeba reagujemy:)
Nigdy czegoś takiego nie słyszałam u ogonów.Niesamowite,rzeczywiście przypomina skomlenie psa  

p.s.
a masz w domu psy,psa?

p.s.
a masz w domu psy,psa?
Nie mam psa (jest jeden w sąsiedztwie, ale to staruszek zadowolony z życia, nigdy nie słyszałam żeby skomlał).

ol. moja Jaśmin potrafi wydawać identyczne dźwięki - zawsze jednak wiązałam je z katarem, jakimiś zmianami w drogach oddechowych, bo ona właśnie też miewa z tym "ciągle coś". Tylko u mnie czasami po takim "skomleniu" następowało kichnięcie i dlatego to powiązałam (albo już sama sobie wmawiam?). Postaram się to zaobserwować.

Wyszukiwarka nie gryzie

dla mnie ewidentnie ten dzwięk z noska "wychodzi"  

Trafiłam na temat szukając czegoś na temat takiego "skomlenia" ale w nocy przez sen więc pozwolę sobie odświeżyć wątek.
Też myślałam, że to jakieś chorobowe dźwięki bo Pchła jest akurat przeziębiony ale wydaje je właśnie tylko w nocy przez sen.
Nie wiem co o tym myśleć ale jak to puściłam (mam komputer obok klatki) to przerwał jedzenie i zaczął pląsać po klatce jak głupi. Chyba się zawiódł, że nie znalazł źródła

Też myślałam, że to jakieś chorobowe dźwięki bo Pchła jest akurat przeziębiony ale wydaje je właśnie tylko w nocy przez sen.
Nie wiem co o tym myśleć ale jak to puściłam (mam komputer obok klatki) to przerwał jedzenie i zaczął pląsać po klatce jak głupi. Chyba się zawiódł, że nie znalazł źródła

+ Pan Skarpeta
+ Pan SkarpetaZa TM: Celinka, Tereska, Mo, Dango, Maciej