Jak nauczyć szczura siedzenia na ręce
Moderator: Junior Moderator
Jak nauczy? szczura siedzenia na r?ce
Mam problem ;/ bo Szczuruś mi ucieka z reki
a sam na nia wchodzi,jak tylko uniosego poza klatke to zaczyna sie ruszac,wiercic,uciekac do przodu...co mam robic zeby nie uciekal z reki?? prosze o odp.

Ze mną :
Ratta ( husky )
Milka ( czarnuszek z białymi ślaczkami na brzuszku
)
w moim sercu ŚP Mamuśka( 16.05.2005)
Ratta ( husky )

musisz czekac... spedzac z nim duzo czasu.. szczurek musi ci zaufac... wchodzi na reke? to niech na niej siedzi w klatce... pozniej niech siedzi na niej gdy ja troche uniesiesz... wszystko stopniowo i powoli... nie mozesz go zrazic.. musi ci ufac i wiedziec ze nic zlego mu sie nie stanie, mozesz go glaskac i spokojnie do niego mowic zeby nie uciekal...

no to widze,że mamy podobny problem:)moj tez nie chce calkowicie mi wejsc sam na reke,musze go wabis chrupkami:)a gdy juz jest to odrazu chce uciekac!!!zabralem mu domek i tunel,zeby nie mial sie gdzie schowac i go wyciagnalem.oczywiscie chcial od razu uciec z moich rak,troche sie pomeczylem i wsadzilem go z powrotem.po chwili wlozylem reke do klatki,chcialem go poglaskac i zganij co zrobil?uwalil mnie w palca!!!pierwszy raz tak mocno!!!ale musimy próbować je oswoic:)pozdro
Szczuras-Chrupek,Koty-Tereska i Mićka,Pies-Bakster,Królik-Kruszyna,no i jeszcze 2akwarium...pełna chata
e dam ci rade~~ nie wab go chrupkami ani zadnym zarciem... pozniej cie bedzie traktowal jak szczura ktorego latwo obrobic z jedzienia...a moj szczur nawet z klatki sie boi wyjsc ;( dzis w wannie probowalem go wypuscic a niechcial wyjsc... a wsyzstkie 3 wejscia byly otwarte 

Ze mną :
Ratta ( husky )
)
Ratta ( husky )

Qurde...wiem że to trudne ale ja brałem go na chama...Na początku tylko wkładałem ręke itd a puźniej wziołem w rękę...Wyrywał się i uwalił mnie w palca ale udąło mi się go oswoić...Mam parszywka już miesiąc i się mnie nie boi. Mam nadzieje że wam się uda! Poświęcajcie mu douzo czasu i fakt nie wabcie na jedzenie...Pozdrawiam!
Huh... dzis byl pierwszy raz jak Szczuruś spokojnie sobie lezal na moich rekach.. trzymalem go jak male dziecko ^^(to za 2 razem, a za 1 razem wszedl mi do rekawa tam nawalil 2 kupki
i siedzial ) bardzo sie ciesze tylko szkoda ze jak wkladam reke do klatki i proboje go poglaskac to sie wygina w 8 stron ;/...

Ze mną :
Ratta ( husky )
)
Ratta ( husky )

Gratulacje.
Oznaka, że szczurek sam wchodzi na rękę jest bardzo pozytywna- oznacza, że zwierzątko jest wesołe i bardzo ciekawskie.
Zwykle nie ma z takimi problemu. Dla przykładu moja Orvokki która jest tak wścibska i namolna, że aż chce się ją uściskać jak na chama wchodzi na rękę, do buzi, do ucza i gdzie tam jeszcze :lol:
P.S. O! 2000 postów
Oznaka, że szczurek sam wchodzi na rękę jest bardzo pozytywna- oznacza, że zwierzątko jest wesołe i bardzo ciekawskie.

P.S. O! 2000 postów
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
hah
dzis Szczuruś sie przespał pół godzinki na mnie
ale potem go obudzilem bo myslalem ze umarł....(tak leżał i miał lekko otwartą paszczę),później mi siedzial na karku przez pół gozinki ^^ może wreszcie mnie polubi jak tylko może 

Ze mną :
Ratta ( husky )
)
Ratta ( husky )

Kris - nie masz cos sie zamartwiac - na wszystko potrzeba czasu 

Pozdrawiam,
Aguśka
Aguśka
Kris - najwyraźniej szczurek lubi Cię już coraz bardziej...
dziołchy: Nona, Kira, Oliwka, Sue, Tika, Fatima, Zulejka, Maszka, Latina, Penelopa, Kasjana
kawalery: Czarnul, Eliasz, Borys, Klimek, Ziemek, Milan, Dylan, Pedro, Cedrik, Maksim
kawalery: Czarnul, Eliasz, Borys, Klimek, Ziemek, Milan, Dylan, Pedro, Cedrik, Maksim
- AngelsDream
- Kontakt:
Gratuluje kolejnych krokow w procesie oswajania^^
Wyjątki i dwa psy.
w sumie mozna ten temat zamknac -.-bo Szczurusia juz sama wchodzi na reke ^^ chociaz jeszcze sie troche boi(za pierwszym razem w nowym dniu
) ale jak juz wejdzie to sobie chodzi z reki do klatki i z klatki na reke 

Ze mną :
Ratta ( husky )
)
Ratta ( husky )