Witam, od dwóch miesięcy się zastanawiałem nad szczurkami, i w końcu się zdecydowałem. Kupie lub przygarne 2 szczurki tej samej płci (póki co nie chce rozmnażać). Jutro idę na "zakupy", tzn. po klatkę i dodatki, i będę czekał na lokatorów . Kilka info o mnie: mieszkam sam, nie mam żadnych zwierząt, oczywiście pracuje, w razie wyjazdy szczurkami będą się opiekować moi rodzice. Na wszelkie inne pytania z chęcią odpowiem.
Klatkę najlepiej kupić przez internet - w zoologach często wciskają zbyt małe, po cenie nawet dwukrotnie zawyżonej. Odpowiednia klatka na 2 szczury powinna mieć 70x40x60 cm, na allegro najtańszy model w tych wymiarach kupisz za ok. 120 zł Czytaj na forum, to skarbnica wiedzy, sama tu zaczynałam kilka lat temu
Cały czas pogłębiam wiedzę, aż tak nie zależy mi na oszczędzaniu bo chciałbym żeby się dobrze czuły. Ale faktycznie chyba przez internet wszystko kupie.
Sejwer nie wiem jak w Warszawie, ale w Trójmieście nie znalazłam porządnej klatki poniżej 300 zł . To kpina, zwłaszcza w porównaniu z internetem - pałac dla moich dziewczyn [czyli 80x48x80] da się kupić za 150! Ba, przypadkiem trafiłam na taką klatkę za... 50 zł .
Ja rozumiem brak oszczędzania na sprzęcie dla szczurków, ale to już jest ostre przegięcie!
Sejwer obiecaj tylko, że w razie czego weźmiesz się za rozmnażanie odpowiedzialnie - szczurki rasowe, rodowodowe, zarejestrowany... No, normalna hodowla w pełni legalna .
Rozmnażanie "przypadkowych" Ogonków to jednak błąd. Co innego w pełni przemyślany miot [na początek - najlepiej pod patronatem "macierzystej" hodowli, co by ktoś pomógł w wyborze odpowiedniej pary i... znalezieniu chętnych na maluszki], a co innego "mam parkę z zoologa" .