Jestem tu nowa, nie wiem do jakiego działu powinnam się podpiąć a mam sporo pytań. Także z góry przepraszam jak narobię bałaganu z wątkiem.

Jestem mega szczęśliwa, bo z TŻ przygotowujemy się do przyjęcia dwóch szczurków.

Mam pytanie odnośnie życia dwóch szczurków. Lata temu opiekowałam się jednym samcem, więc co nieco o nich wiem, ale jeszcze nigdy nie miałam dwóch. Wiem, że szczurki wolą żyć w stadzie dlatego zdecydowaliśmy się mieć dwa -samce. Nie wiem czy weźniemy oba z tego samego stadka, ponieważ zdecydowałam się na dumbo blue (po prostu się w nich zakochałam) a mój TŻ jeszcze niezdecydowany. Wolałabym z tego samego żeby uniknąć problemu z zapoznaniem ich. Z tego co czytam, to bywa różnie...
I tu zaczynają się schody, bo nie mam pojęcia jak wygląda życie dwóch szczurków razem??
Szukamy piętrowej klatki, którą w wrazie zgrzytów można byłoby oddzielić (niektóre piętrowe nie mają takich przywilejów).
1. Czy samce często mają spięcia (częściej niż samiczki czy to bez różnicy) ? O co mogą rywalizować?
2. Jak uniknąć między nimi zgrzytów?
3. Gdy wychodzicie zostawiacie je razem czy odgradzacie?
4. Jakie są plusy i minusy w posiadaniu dwóch samczyków?
5. Jak to jest z agresją u szczurków? Jak sobie z nią poradzić?
Zastanawiam się czy samczyki to dobry pomysł. Czy samiczki może są wobec siebie łagodniejsze...? Moja znajoma miała dwa samce i okropnie walczyły ze sobą. Musiała je trzymać w osobnych klatkach, bo jeden był takim agresorem, że najchętniej zagryzłby wszystko co się ruszało... Więc rad o ich życiu razem nie uzyskam. Chciałabym oswoić się z tym tematem zanim podejmiemy ostateczną decyzję.