[UTRATA WAGI, BRAK APETYTU] chudniecie
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Nie wiem co się dzieje z moją szczurzyczką, ale w ciągu ostatnich kilku dni zaczęła chudnąć, dzisiaj jest bardzo chuda i niema prawie siły się ruszać, chociaż pała chęcią bym ją wypuścił na pokój nierobię tego by całkowicie nieopadła z sił, czym może być to spowodowane ? Czyżby gorącymi temperaturami w dzień (dolny śląsk - Głogów) ? Szczurka ma jakieś 2,5 - 3 miesięcy. Proszę o szypką odpowiedź.
może jest chora ? je? pije? załatwia się ?
byłeś z nią u weta ?
jeżeli nie - to koniecznie idz !!!
byłeś z nią u weta ?
jeżeli nie - to koniecznie idz !!!
Listek, biegiem z mala do weterynarza... takie szybkie chudniecie to z pewnoscia objaw choroby... szczurcia nie ma zadnych innych objawow? wyciekow z noska, dusznosci, odglosow przy oddychaniu? zanim odiwedzisz weterynarza, musisz dobrze sie nia zaopiekowac... klatke owin kocem, a do srodka wloz butelke z ciepla woda (ok. 40 st. c), zeby szczurcia mogla sie dogrzac... karm ja kalorycznym jedzonkiem (zapraszam tutaj: 'dieta chorego szczurka') i nie pozwol, zeby sie odwodnila... zabki sa otwarte do 23, wiec masz jeszcze czas - gdybys nie mial niczego dobrego w domu, nie oszczedzaj i lec kupic jej cos do jedzenia... jej zycie moze byc teraz powaznie zagrozone... 
mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze...

mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze...
Pije, załatwia się i je z tym że je w mniejszych ilościach.
wiec koniecznie zadbaj, zeby zczela jesc wiecej... skoro chudnie i jest mocno oslabiona, musi nabrac sil... mozesz nawet dac jej budyn albo kawalek mlecznej czekolady...
Sprawdź ząbki... Czy nie za długie. Najlepiej u weterynarza. Tylko... Cholera, poszukaj dobrego. Jak mojej małej podciął "lekarz z polecenia", zrobił to nieudolnie... łamiąc szczękę... Potem były setki przycinań korygujących.
A na razie: jak nie chce jeść, kup siemię lniane (całe), zalej ze dwie łyżeczki tego specyfiku wrzątkiem( tak z 1/2 szklanki), ostudź. Poleć do apteki po strzykawkę i staraj się ją poić. To pobudzi pracę jelit, etc. Jak zobaczysz, że ma za długie, może nawet powykrzywiane ząbki, zmiel jej stały pokarm na papkę. Będzie lizać. Jak moja nie mogła nic jeść, dawałam jej Gerbera dla niemowlaków, gotowane żółtko rozbełtane z wodą, etc.
I LEĆ DO WETA!!! W try-mi-ga!
A na razie: jak nie chce jeść, kup siemię lniane (całe), zalej ze dwie łyżeczki tego specyfiku wrzątkiem( tak z 1/2 szklanki), ostudź. Poleć do apteki po strzykawkę i staraj się ją poić. To pobudzi pracę jelit, etc. Jak zobaczysz, że ma za długie, może nawet powykrzywiane ząbki, zmiel jej stały pokarm na papkę. Będzie lizać. Jak moja nie mogła nic jeść, dawałam jej Gerbera dla niemowlaków, gotowane żółtko rozbełtane z wodą, etc.
I LEĆ DO WETA!!! W try-mi-ga!
jak jest slaba to moze glukoza?? Kosztuje jakies 3zl
wszedzie pisze co zrobić żeby szczurek schudł, a teraz ja sie pytam co zrobić żeby szczurek przytył bo ostatnio bardzo wychudł że aż ma zapadnięte boki
ps: mam nadzieje ze to nie jest choroba :roll:
ps: mam nadzieje ze to nie jest choroba :roll:
ja i zetka 

A czy oprócz zapadnietych boków ma jeszcze jakieś objawy?
Bo to nie dobrze, że szczurek schudł. Zdrowy malec nie chudnie.
Bo to nie dobrze, że szczurek schudł. Zdrowy malec nie chudnie.

ber_ry, to jest choroba... musisz koniecznie znalezc weterynarza, ktory rozpocznie leczenie twojej szczurki... dieta tez jest wazna, ale bez leczenia ona umrze... dawaj jej teraz kaszki dla niemowlat (kupisz w kazdym spozywczym za jakies 8 zlotych), gotowany makaron, banana, jogurt, budyn... do papek mozesz dodac troche glukozy spozywczej (za jakies 2zl kupisz), zeby byly bardziej energetyczne... pilnuj, zeby mala sie nie odwodnila... do wody w poidelku mozesz dodac miodu (3 lyzeczki na pol litra wody), zeby zachecic ja do picia... ale pamietaj - koniecznie znajdz jej dobrego weterynarza...
Tak jak napisała krwiopij. Napisz skąd jesteś- może mamy jakiś polecanych weterynarzy z Twoich okolic...
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
jestem z biłgoraja ale chyba nikt nawet nie zna tego miasta. jutro lece do weta ale ja nie mam pieniedzy a pewnie rodzice tez mi nie dadzą :-( ale nie rozumiem to ona ma tasiemca czy co? zauwazylam tez ze ma wade zgryzu i troche przerośniete dolne ząbki to moze dlatego wychudla.... :-( jeju ale ja jestem , żeby tak zaniedbać biednego szczuraska.... :-(
ja i zetka 

Postaraj się przekonać rodziców, a za argumant możesz podać im, że skoro pozwalają C mieć zwierzaka, to powinni tgez pozwolić Ci go leczyć.
Jakiej długości są dolne ząbki?
Czy coś poza chudnięciem się z nim dzieje? Czy kicha, czy leci mu prfiryna z noska?
Jakiej długości są dolne ząbki?
Czy coś poza chudnięciem się z nim dzieje? Czy kicha, czy leci mu prfiryna z noska?

A jak z apetytem? Je wogóle? Może nie może jeść przez te zęby. Poszukaj w dziale Objawy i leczenie jakie mogą być konsekwencje wady zgryzu...
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
poza tym mala jest ospala i jakby puchnie... to pewnie serce... :?