Preparowane cuda różne :)

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

falka

Preparowane cuda ró?ne :)

Post autor: falka »

Nie od dziś dodaję do karmy ryż preparowany, a przy okazji wizyty w Lider Price ;) przypomniałam sobie o istnieniu preparowanej pszenicy i gryki. Paczka pszenicy kosztuje tam 79 groszy, a gryki 49. Wysypałam trochę gryki na biurko i Iset ma porcję ćwiczeń, bo "kradnie" ziarenka z biurka i zjada za łóżkiem, więc się trochę nabiega :D, a się nie utuczy :P.
foka_z_zakonu

Post autor: foka_z_zakonu »

ja podaje bzyczowi ryz preparowany - normalnie ubostwia... yyyy - tylko ze szybko sie konczy a ja nie nadazam z kupowaniem nastepnej paczki :wink:
Tymuś - R.I.P
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Fam
Kontakt:

Post autor: Fam »

super pomysl. ja tez sie zaopatrze bo moja suchego nie chce jesc, a to pewnie bedzie wcinala
za tęczowym mostem: Karolcia
Dona

Post autor: Dona »

Ja polecam ryż preparowany z miodem... droższy niewiele, różnica jest około 50 groszy przynajmniej w moich sklepach, a szczurom dużo radości sprawiłam ta odmianą... :D
martusiamm

Post autor: martusiamm »

moja bardzo lubi taka domowa kombiancje: preparowany ryz, slonecznik, pestki dyni, siemie lniane, orzeszki, proso i pszenica, polaczone miodem i uformowane w rozne dziwne ksztalty.
musze sprobowac dodac ta panierowana pszenice i gryke, zobacze jak bedzie jej pasowac. w sumie to calkiem niezly pomysl.
martusiamm
ze mna Zuza moj kochany kapturek
martwa
Kontakt:

Post autor: martwa »

..powiedzcie mi proszę co to znaczy preparowany? prażony? suszony? łuskany? bo ja nie wiem, a skoro to takie tanie i warto, to muszę się dowiedzieć! :lol:
czasami po prostu brakuje kamieni
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

Post autor: Lulu »

ja sie nie znam...

tak na moje oko on jest poprostu nadmuchany ;) :D
knautia

Post autor: knautia »

no dokładnie- dmuchany, pamiętam, że się kiedyś tak mówiło- tzn. poddany działaniu wysokiej temperatury, cos jak popcorn z innych ziarenek... całkiem fajne do chrupania :)
martusiamm

Post autor: martusiamm »

z tym preparowanym, to z tego co wiem, chodzi o to, że ziarna poddaje sie wysokiej temperaturze, w skutek czego one sie jakby "rozdymają", "pompują". o ile mi wiadomo to nie dodaje się do tego żadnych konserwantów ani innych paskudztw, bo tu utrwala sie to pod wpływem temperatury. musisz pamietać to było strasznie popularne, takie małe torebeczki foliowe z białym albo kolorowym ryżem, wszyscy się tym objadali. kolorowego nie polecam, bo tam dodają jakieś barwniki, a nie do końca wiem jaki mają skład i czy przypadkiem nie będą szkodliwe dla ogoniastych.
martusiamm
ze mna Zuza moj kochany kapturek
ula_cz

ry? dmuchany

Post autor: ula_cz »

Mam pytanie czy duże ilości ryżu dmuchanego nie zaszkodzą mojemu szczurkowi?? bo pochłania ich niesamowite ilości, najchętniej to by jadła ryż i kukurydze. ile wsypie tyle zje... i sie zastanawiam czy można dawać jej tego dużo czy tak tylko od święta?

Pytanie spokojnie mozna zadac w istniejacym temacie. Łącze. / edit. mod. limba81
"Niech mój oddech życia znajdzie się w Twym sercu, kiedy zniszczysz miłość pozwól mi odejść razem z nią"
Awatar użytkownika
Zirrael

Post autor: Zirrael »

w tym dziale jest cudny spis treści - na przyszłość proponuję korzystać...
>>>A tu jest temat o ryżu dmuchanym<<<
Obrazek
ula_cz

Widziałam to tylko że ja się zapytałam czy można dawać tego dużo, a tam nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
"Niech mój oddech życia znajdzie się w Twym sercu, kiedy zniszczysz miłość pozwól mi odejść razem z nią"
Awatar użytkownika
Zirrael

Post autor: Zirrael »

to należało zadać to pytanie, w temacie już istniejącym, a nie zakładać nowy...
A co do ilości... to zbyt duża ilość jakiegokolwiek składnika w pożywieniu może być szkodliwa...
Obrazek
ula_cz

mam pytanie jak przyzwyczaic szczurka do jedzenia suchej karmy, bo najchętniej to wcina ryż preparowany (zje tyle ile jej nasypie) i slyszalam takie opinie że zostawić tylko suchą karmę. Ale jak patrzę,że mała chodzi naogoło i wybiera, przebiera to mi jej żal, że musze wsypać chociaż trochę ryżu preparowanego:-))
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Post autor: sachma »

jak bedziesz wsypywac ciagle ryz to sie nie nauczy... wiec sie zdecyduj i postepuj konsekfentnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”