Moderator: Junior Moderator
W castoramie można kupić osłonki na kable, natomiast nie każdy szczur interesuje się kablami, moje kabli nie ruszają, ale za to moje notatki, kolorowe mazaki czy kartonik to istna szczurza ucztaP.G. pisze:Mam gryzaki, taki sznurek i wapno, ale boje sie że i tak kable mi pogryzą
dombrufka pisze:Cześć! Tydzień temu przyjechał do nas szczurek z adopcji. Problem jest taki, że boi się wszystkiego. Nowych dźwięków, dotyku, a na łączenie z moimi chłopcami reagował agresją, pomimo tego, że moi przystojniacy chcieli go tylko obwąchać on fuczał, dawał im kopniaki i stawał na dwóch łapkach. Zdecydowaliśmy najpierw go oswoić, później łączyć z naszym stadem. Ale proszę o rady. On ma ok 5-7 mcy, czyli może to być burza hormonalna, chociaż do ludzi nie reaguje agresją, tylko strachem. Z klatki wychodzi na rękę, latając po łóżku sam wskakuje na ramię i potrafi przesiedzieć tak z pół godziny. Jak mu się znudzi to zeskakuje i idzie zwiedzać. Ale dotyk to dla niego katorga! Od razu widać strach na pyszczku, odsuwa się ostrożnie, no i ogólnie widać, że bardzo tego nie chcę. Daje mu smakołyki z rączki, wkładam pod koszulkę, ale on jakoś niechętnie pod nią siedzi, po chwili wychodzi spod koszulki i albo idzie na ramię albo spacerować, ewentualnie do klatki. Co robić? Jak go przekonać, że dotyk nie jest niczym złym? Nie chcę przeciągać łączenia, bo raczej na dobre mu to nie wyjdzie.