Vivaldi, Dziamdziak i Cini Mini :]

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Fromasz

Vivaldi, Dziamdziak i Cini Mini :]

Post autor: Fromasz »

No hej!

W końcu postanowiłem, ze tutaj napiszę i pochwalę się moimi milusińskimi.
Otóż w niedzielę (4.10.2015) sprawiłem sobie 2 piękne, malutkie pindolki. ^-^ Umaszczenia Kaptur i Husky. 7 tygodniowe piszczące kuleczki :) Szczerze zakochałem się w nich.

Ale do rzeczy. Sprawienie sobie ich zawdzięczam sklepowi zoologicznemu Kakadu na Dw. Wileńskim w Warszawie. Już słyszę hejty zaszczurzonych :D Dlaczego sklep zoologiczny?! Przecież to zło! Otóż nie wszystkie. Tam szczurki były oddzielone płciowo, zadbane zagrody oddzielone dźwiękowo od głupich ludzi, ściółka wysokiej jakości, czysta, szczurki też żywe i tłukące się w zabawie :) Ekspedientka też ma 4 szczury i widać było, że zna się na rzeczy. Trafiłem na to, że ktoś oddał szczurzycę do sklepu, która była w ciąży, więc kupiłem 2 z jej dzieciaków. I tak oto zdrowe (tak orzekło 2 wetów), silne i ciekawskie pindolki trafiły pod moje kochające skrzydła!

VIVALDI

Obrazek

Ok, więc zacznę od pierwszego, umaszczenia Husky. Vivaldi, bo tak nazwałem go, gdyż akurat leciała jego ,,Wiosna", jest cholernie ciekawski. Ale nie chorze ciekawski, bo nie zeskakuje ze mnie, ani z łóżka, gdzie zrobiłem im wybieg. Po prostu gdy reszta sobie śpi w mojej bluzie, to on woli sobie poniuchać mnie, otoczenie i po mnie połazić. To mój ulubiony szczurek, lecz nie okazuje tego reszcie, gdyż wiem, że mogą być zazdrosne. Najwięcej pije, jest najbardziej masywny, wyrośnięty i najbardziej do mnie lgnie :P . Wydaje mi się, że to on po prostu dominuje.

DZIAMDZIAK (a la Kaskader)

Obrazek TEN PO LEWEJ

Ten to jest krnąbrny szczurek. Czasem się do mnie łasi, kocha mnie, skacze, zachęca do zabawy, a czasem na nic nie ma ochoty i po prostu sobie śpi. Charakter jak kobieta w czasie okresu (bez obrazy :P ). Troszkę mniej wyrośnięty od Vivaldiego, ale czasem jak się tłuką to uda mu się wywalić go na plecy ;) . Kaskader, bo gdy łaziłem po mieszkaniu z nim w kieszeni, to wyskoczył na podłogę i piepsznął z hukiem o posadzkę. Wszystko dobrze się skończyło, nie miał za bardzo gdzie uciec, bo nie zmieścił się w dziurę pod lodówką :D Dziamdziak jest trochę wycofany, charakterny jak kot, ale wyraźnie lubiący mnie. Imię się wzięło od tego, bo gnojek najwięcej pochłania jedzenia ze wszystkich :P

CINI-MINI (bez s :P )

Obrazek

Ale ale. Z dniem dzisiejszym, 11.10.2015, zakupiłem kolejnego szczurka. Tym razem Dumbo, całego szarawo-cynamonowego. Zachwycił mnie w sklepie swoim wyglądem i odwagą, a wygląda na jakieś 6-7 tygodni! Jednak gdy przyjechał do domu, troszkę osowiał. Niestety odciągnąłem go od jego ziomków. Parowanie szczurków wyszło wyśmienicie, praktycznie od razu wpadł do nich do klatki, żadnych wrzasków przez cały dzień, nawet gdy wychodziłem z pokoju na jakiś czas. Śpi z nimi w ich domku i powolutku się z nimi zaprzyjaźnia. Wieczorem biegał po mnie i potem poszedł spać w bluzie (zdjęcie właśnie z tego procesu jego spania -wyglądał po prostu tak słodziaśnie, że chciałem zrobić sobie z nim kanapkę :D ).

Będę uzupełniał temat o nowe ciekawostki :)
Jeśli chcecie, to zapraszam na Instagram (fromaszek), tam wrzucam zdjęcia z ich życia (założony dopiero dziś :D ).
Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do śledzenia moich trzech parchów.
Vivaldi, Dziamdziak (a la Kaskader) i Cini Mini.
Awatar użytkownika
Fromasz

Re: Vivaldi, Dziamdziak i Cini Mini :]

Nowa porcja informacji!

Dziś 12.10.2015
Dowiedziałem się, że Vivaldi ma rankę na ogonie. Prawdopodobnie ropniaczek. Jutro jadę ze wszystkimi trzema panami na przegląd do weta, więc powinno być dobrze :)
Cini-Mini (nowy 6tygodniowy szczurek) pięknie się dołączył do reszty, bawi się z nimi, ale przede wszystkim jest ogromnym śpiochem :D

Tutaj więcej zdjęć :3

Dziamdziak w rękawie
Obrazek

Puk puk! :D Dziamdziak siedzi na Cini-Mini :(
Obrazek

Znowu Dziamdziak, tym razem śpiący pod bluzą
Obrazek

Seria bardziej skupiona na Dziamdziaku, lecz niedługo dam resztę pindolków :)
Mikael

Post autor: Mikael »

Bardzo ładne szczurki :).

Tak na marginesie, jak tam wizyta u weta? Wszystko z nimi jet ok?
Co do Zoo, to sam pewnie skorzystam bo na odpowiednią ofertę adopcji można czekać miesiącami :)

A jak się zachowują w twoim towarzystwie, nie ma problemu z oswojeniem?
Awatar użytkownika
Fromasz

Właśnie wróciłem, wszystko jest ok. Okazało się, że któryś z gamoni wbił pazurek w ogonek Vivaldiego... Weterynarz wycisnął ropę i dał mi środek odkażający bym go stosował. Szczurki są zdrowe jak rybki, z czego się niesamowicie cieszę :)

Cini-Mini, ten nowy szczurek już jest 2 dni u mnie. Oczywiście jeszcze się trochę boi, ale z braniem na ręce nie ma problemu, także nie kupka ani nie siusia na mnie, chyba, że go np wyciągam z rękawa, bo wtedy się stresuje.
Reszta już do mnie przywiązana jest, skaczą, wygłupiają się, tłuką, nie ma żadnego problemu z kontaktem :) Podstawowe oswajanie już się ma ku końcowi. Jeszcze z tydzień i będą przyzwyczajone do mnie i mojej ręki. Kumate stworzonka.

Tylko uważaj przy wyborze szczurków, patrz jak sie zachowują na rękach.
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Warto jednak postarać się o szczurki a adopcji, poszperać na forach, na allegro i w lokalnych ogłoszeniach lub na FB - choćby po to, żeby nie napędzać chorego sklepowego interesu ::)
Jak tam szczurasy, co u nich słychać? :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”