Pomijam, że przyczyniłoby się to do ograniczenia ilości tematów zakładanych na forum.
Moderator: Junior Moderator

.
. .
. . Gdy Mikla próbuje podejść do nich i wcisnąć się w grupkę, Noma od razu z wyrazem obrzydzenia i ostentacyjnym niezadowoleniem odchodzi ^^''. Kada również się odsuwa, ale już bez takich dodatowych emocji
. Gdy Mikla próbuje podejść do nich i wcisnąć się w grupkę, Noma od razu z wyrazem obrzydzenia i ostentacyjnym niezadowoleniem odchodzi ^^''. Kada również się odsuwa, ale już bez takich dodatowych emocji  Wciąż brak agresji.
 Wciąż brak agresji.
 Dzięki temu Mikla przesiąkła ciut zapachem stada, a i szczurki które z nią były złapałay odrobinkę jej zapachu....
 Dzięki temu Mikla przesiąkła ciut zapachem stada, a i szczurki które z nią były złapałay odrobinkę jej zapachu.... 
  )... nie chcę zapeszczyć, więc cicho sza
 )... nie chcę zapeszczyć, więc cicho sza  ;p
 ;p po poprzednich bijatykach, próbach pogryzienia i zmaltretowania Rianika i Kady... taka różnica.
 po poprzednich bijatykach, próbach pogryzienia i zmaltretowania Rianika i Kady... taka różnica.

Ale się cieszę
 Ale się cieszę  
  Tak bardzo martwiłam się, że moje "stare" szczurki już nie zaakceptują żadnego innego ogoniastego, a tu taka piękna reakcja
 Tak bardzo martwiłam się, że moje "stare" szczurki już nie zaakceptują żadnego innego ogoniastego, a tu taka piękna reakcja  
  Mila znajdzie u mnie przytulny domek
 Mila znajdzie u mnie przytulny domek  Bardzo nie chciałabym jej nikomu oddawać :/. I dlatego tak się cieszę
 Bardzo nie chciałabym jej nikomu oddawać :/. I dlatego tak się cieszę   

Ja tez lacze szczury po kolei i mysle, ze to najlepsza metoda, kiedy dolacza sie nowego szczura do nieco wiekszego stada.
 Ja tez lacze szczury po kolei i mysle, ze to najlepsza metoda, kiedy dolacza sie nowego szczura do nieco wiekszego stada.  

gdy samiczki wchodzą do klatki z Miklą, wąchają ją i niektóre nawet liżą i obsikują, ale nie bardzo pozwalają wchodzić małej do "ich" klatki (tzn. Izet i Siona nie pozwalają....).
 gdy samiczki wchodzą do klatki z Miklą, wąchają ją i niektóre nawet liżą i obsikują, ale nie bardzo pozwalają wchodzić małej do "ich" klatki (tzn. Izet i Siona nie pozwalają....). , a na dodatek troszkę jakby... cwanym?.... Wydaje mi się być wyjątkowo inteligentna. W mig łapie, o co chodzi i jak ma się zachować, świetnie bawi się zabawkami w klatce.... u Rian i Kady nie widziałam aż takich przejawów bystrości (Hegel była jeszcze wyjątkowo inteligentna.......), chociaż żaden z moich szczurków nie jest też specjalnie "głupi" (Ziemcio nie grzeszył inteligencją....
, a na dodatek troszkę jakby... cwanym?.... Wydaje mi się być wyjątkowo inteligentna. W mig łapie, o co chodzi i jak ma się zachować, świetnie bawi się zabawkami w klatce.... u Rian i Kady nie widziałam aż takich przejawów bystrości (Hegel była jeszcze wyjątkowo inteligentna.......), chociaż żaden z moich szczurków nie jest też specjalnie "głupi" (Ziemcio nie grzeszył inteligencją....  ale był do mnie bardzo pusiasty
 ale był do mnie bardzo pusiasty  )
 ) 
  Jeśli i to nie wyjdzie, Cloud znajdzie dom u mej przyjaciółki [przy okazji dobierze mu się młodą koleżankę: przypominam, że będzie wykastrowany]. Tak czy siak, będzie mieć zapewnioną dobrą opiekę
 Jeśli i to nie wyjdzie, Cloud znajdzie dom u mej przyjaciółki [przy okazji dobierze mu się młodą koleżankę: przypominam, że będzie wykastrowany]. Tak czy siak, będzie mieć zapewnioną dobrą opiekę 

.
. ?), oczywiście o ile będzie poprawa.
?), oczywiście o ile będzie poprawa. 
  A jaka odważna, skubana! Podobno przyjaciółka wzięła ją z prywatnej hodowli w 3mieście i mała jest oswojona - i muszę się z tym zgodzić. Zupełnie nie boi się człowieka i kontaktu z nim.
 A jaka odważna, skubana! Podobno przyjaciółka wzięła ją z prywatnej hodowli w 3mieście i mała jest oswojona - i muszę się z tym zgodzić. Zupełnie nie boi się człowieka i kontaktu z nim.  Biega już sobie i skacze wśród dużych szczurzyc, jak wypuszczam je na spacer. Znowu mam małą, biegająco - skaczącą myszowatą kluseczkę
 Biega już sobie i skacze wśród dużych szczurzyc, jak wypuszczam je na spacer. Znowu mam małą, biegająco - skaczącą myszowatą kluseczkę  I znów nie mogę się nadziwić, że małe szczurki gdyby mogły, to by w ogóle nie chodziły, a biegały i skakały
 I znów nie mogę się nadziwić, że małe szczurki gdyby mogły, to by w ogóle nie chodziły, a biegały i skakały   . Gdy głaskałam i drapałam Sionkę, uważnie się patrzyła na jej reakcję. Sionka oczywiście z rozanieleniem się rozłożyła na biurku, a potem zaczęła lizać i podgryzać moją dłoń. Potem znów ja ją drapałam, potem ona mnie
. Gdy głaskałam i drapałam Sionkę, uważnie się patrzyła na jej reakcję. Sionka oczywiście z rozanieleniem się rozłożyła na biurku, a potem zaczęła lizać i podgryzać moją dłoń. Potem znów ja ją drapałam, potem ona mnie  . Mila pozwoliła mi się bez lęku czy niechęci podrapać i pogłaskać, a potem również wylizała mi palce
. Mila pozwoliła mi się bez lęku czy niechęci podrapać i pogłaskać, a potem również wylizała mi palce  nawet delikatnie skubnęła 2 razy
 nawet delikatnie skubnęła 2 razy  . I jak ładnie i szybko się wszytkiego uczy!
. I jak ładnie i szybko się wszytkiego uczy! .
. Mila znalazła sobie przytulankę w formie Agape.
 Mila znalazła sobie przytulankę w formie Agape. .
.
 Nie ma większych problemów, czasem tylko Izet czy Siona pokażą małej, kto tu rządzi, ale nie ma krwi czy adrapań
 Nie ma większych problemów, czasem tylko Izet czy Siona pokażą małej, kto tu rządzi, ale nie ma krwi czy adrapań  . Mila śpi już z nimi na kupie i coraz lepiej się czuje wśród starszych szczurzyc
. Mila śpi już z nimi na kupie i coraz lepiej się czuje wśród starszych szczurzyc  .
.

. Jest bardzo ciekawski, chociaż nieśmiały i trochę płochliwy. Bardzo ruchliwy
. Jest bardzo ciekawski, chociaż nieśmiały i trochę płochliwy. Bardzo ruchliwy  Wszędzie by wsadził swój nosek [i obsikał to wszędzie...]
 Wszędzie by wsadził swój nosek [i obsikał to wszędzie...]  .
. zwiedza biurko i łóżko, co chwila podłażąc do mnie i wciskając się pod rękę czy inną fałdkę swetra
 zwiedza biurko i łóżko, co chwila podłażąc do mnie i wciskając się pod rękę czy inną fałdkę swetra  .
.
 Ale tylko ma taki okrągły pyszczek
 Ale tylko ma taki okrągły pyszczek  
  To niezwykłe, jak każdy szczurek ma inną mordkę....
 To niezwykłe, jak każdy szczurek ma inną mordkę....  
  Mam nadzieję, że Cloud utuczy się u mnie porządnie, nabierze ciałka, odwagi i humoru
 Mam nadzieję, że Cloud utuczy się u mnie porządnie, nabierze ciałka, odwagi i humoru  
  [chyba, że to typ chudzielca, jak moja Agape, ale zazwyczaj samce lubią sobie coś przekąsić
 [chyba, że to typ chudzielca, jak moja Agape, ale zazwyczaj samce lubią sobie coś przekąsić  ) właśnie: pierwszego wieczoru nie jadł i nie pił, ale przez noc wchłonął pół miseczki jedzenia i poidełko wody, teraz już odżywia się normalnie
 ) właśnie: pierwszego wieczoru nie jadł i nie pił, ale przez noc wchłonął pół miseczki jedzenia i poidełko wody, teraz już odżywia się normalnie  .
. 
  a kuracja Scanomune przynosi 100% efekty
 a kuracja Scanomune przynosi 100% efekty  
  . Jak na razie żadna z moich szczurek nie ma guzów i objawów mykoplazmozy [4 chorują, ale już od dawna choroba nie wracała].
. Jak na razie żadna z moich szczurek nie ma guzów i objawów mykoplazmozy [4 chorują, ale już od dawna choroba nie wracała]. 

sporo przeszedl i u nas na poczatku byl bardzo plochliwy ale i pelen zaufania do czlowieka jako taiego Duzego, do ktorego mozna uciec i dopiero tam znieruchomiec (albo i sie posiusiac ze strachu ;P ). To naszym zdaniem bardzo dobrze wrozylo a i Mada mowila, ze oswaja sie ladnie, jest towarzyski, chce byc z ludzmi i szuka kontaktu.
 sporo przeszedl i u nas na poczatku byl bardzo plochliwy ale i pelen zaufania do czlowieka jako taiego Duzego, do ktorego mozna uciec i dopiero tam znieruchomiec (albo i sie posiusiac ze strachu ;P ). To naszym zdaniem bardzo dobrze wrozylo a i Mada mowila, ze oswaja sie ladnie, jest towarzyski, chce byc z ludzmi i szuka kontaktu. bo zaufania takiego ogonka- wielkiego zaufania, ale niepewnego, nie mozna zawiesc.
 bo zaufania takiego ogonka- wielkiego zaufania, ale niepewnego, nie mozna zawiesc.

Ma jeszcze opory przed braniem na ręce, ale jak już go podnoszę, nie protestuje, nie nieruchomieje przerażony i nie ma sztywnego ciałka, a jest "miękki" i w miarę pogodzony z tym, że go dotykam
 Ma jeszcze opory przed braniem na ręce, ale jak już go podnoszę, nie protestuje, nie nieruchomieje przerażony i nie ma sztywnego ciałka, a jest "miękki" i w miarę pogodzony z tym, że go dotykam 
 ). Tym bardziej, że naprawdę lubi spać pod bluzką
 ). Tym bardziej, że naprawdę lubi spać pod bluzką 
 ułożył tam sobie szmatki, poprzestawiał po swojemu miseczki ^^. Nie ma domku, wolę, by oswoił się zanim dostanie takie schronienie.
 ułożył tam sobie szmatki, poprzestawiał po swojemu miseczki ^^. Nie ma domku, wolę, by oswoił się zanim dostanie takie schronienie. wydaje się lekko niepewny, kiedy do pokoju wchodzi moja starsza kocica (ona akurat ignoruje szczury i moje stadko ją też już ignoruje; niebezpieczna jest tylko młodsza kotka, która mimo że została kilka razy pogryziona przez mego pierwszego samca i w młodości przez Sionę, ciągle próbuje na ogonki polować... nie wypuszczam szczurków, kiedy jest w pobliżu, ale wypuszczam je w towarzystwie starszej kotki), ale nie panikuje, tylko w miarę spokojnie wraca do swego akwa. Dzisiaj nawet wlazł na półkę i buszował wśród różnych rzeczy, które na niej stoją
 wydaje się lekko niepewny, kiedy do pokoju wchodzi moja starsza kocica (ona akurat ignoruje szczury i moje stadko ją też już ignoruje; niebezpieczna jest tylko młodsza kotka, która mimo że została kilka razy pogryziona przez mego pierwszego samca i w młodości przez Sionę, ciągle próbuje na ogonki polować... nie wypuszczam szczurków, kiedy jest w pobliżu, ale wypuszczam je w towarzystwie starszej kotki), ale nie panikuje, tylko w miarę spokojnie wraca do swego akwa. Dzisiaj nawet wlazł na półkę i buszował wśród różnych rzeczy, które na niej stoją  Myślę, że oswajanie nie będzie trudne i już niedługo będę mieć kolejnego kochanego, pieszczotliwego szczurka
 Myślę, że oswajanie nie będzie trudne i już niedługo będę mieć kolejnego kochanego, pieszczotliwego szczurka  .
. . Uwielbia też spać u mnie na ramieniu, pod swetrem
. Uwielbia też spać u mnie na ramieniu, pod swetrem  

Teraz, kiedy już jest zdrowa, mam nadzieję, że wyrośnie na miłego, tłustego, kochanego szczurka
 Teraz, kiedy już jest zdrowa, mam nadzieję, że wyrośnie na miłego, tłustego, kochanego szczurka  
  (na pewno tak
 (na pewno tak  )
 )
 . Izecik jest ze mną od samego początku swego życia - córka mojej Siony - i jest do mnie, oprócz Siony, najbardziej przywiązana
. Izecik jest ze mną od samego początku swego życia - córka mojej Siony - i jest do mnie, oprócz Siony, najbardziej przywiązana  a przynajmniej najmocniej mi to okazuje
 a przynajmniej najmocniej mi to okazuje  Mam nadzieję, że będę świętować jej drugą rocznicę
 Mam nadzieję, że będę świętować jej drugą rocznicę 
 .
. 

To nie Cloud jest mały, a Kada olbrzymia
 To nie Cloud jest mały, a Kada olbrzymia  .
. . Ale myślę, że nie będzie z połączeniem większych problemów
. Ale myślę, że nie będzie z połączeniem większych problemów 
 . Już mnie liże, podgryza, pozwala się miętosić i przekładać na wszystkie strony i nie denerwuje się. Jest rozluźniony, gdy biorę go na ręce (nie spina ciała, nie "sztywnieje") i noszę w bluzie. Ciągle jeszcze "podskakuje" z nerwów, jak usłyszy jakiś niespodziewany, nowy dźwięk, ale w dużej mierze przywykł już do mojego domu i stylu życia
. Już mnie liże, podgryza, pozwala się miętosić i przekładać na wszystkie strony i nie denerwuje się. Jest rozluźniony, gdy biorę go na ręce (nie spina ciała, nie "sztywnieje") i noszę w bluzie. Ciągle jeszcze "podskakuje" z nerwów, jak usłyszy jakiś niespodziewany, nowy dźwięk, ale w dużej mierze przywykł już do mojego domu i stylu życia  Jest naprawdę ciekawski i chętny do zabawy, a jak śmiesznie gania kulki na sznurku, które mu ciągam
 Jest naprawdę ciekawski i chętny do zabawy, a jak śmiesznie gania kulki na sznurku, które mu ciągam  
  . Jest po prostu uroczy
. Jest po prostu uroczy  
  .
.
 ), a jego nieśmiałość jest czasem urocza =) Nie wyrywa mi smakołyków z ręki, jak tylko je zobaczy (jak Kada, hehe), ale najpierw dokładnie mnie obwąchuje i potem delikatnie bierze ode mnie kąsek, z miną "naprawdę? naprawdę mogę to wziąć?"
 ), a jego nieśmiałość jest czasem urocza =) Nie wyrywa mi smakołyków z ręki, jak tylko je zobaczy (jak Kada, hehe), ale najpierw dokładnie mnie obwąchuje i potem delikatnie bierze ode mnie kąsek, z miną "naprawdę? naprawdę mogę to wziąć?" 

ale wciaz o Was myslimy i cieszymy sie ze Cloud sie oswoil
 ale wciaz o Was myslimy i cieszymy sie ze Cloud sie oswoil