turybiusz, niestety zgodzić się z Tobą nie mogę. Oglądałam program na ten temat. Zapewne wiesz, że szczury to bardzo mądre zwierzęta (szczerze mówiąc jeszcze jakiś czas nie sądziłam, że aż tak mądre! )
[quote="turybiusz"]"szczury wypychają/zmuszają najsłabszego osobnika, żeby zjadł nieznany pokarm" [/quote]
Tu nie chodzi o wypychanie gorszego. W stadzie szczurów jest tak samo jak w każdym innym stadzie, również każdego innego gatunku. Zawsze jest dominator, który prowadzi resztę, jego "prawa ręka" albo i "prawe ręki" i...zwykli 'słudzy'. Jako ta "głowa domu" może zmusić swoich podwładnych do zrobienia wielu rzeczy, a oni stawiać się nie będą, gdyż są słabsi po prostu. Dlatego też ich pan wyda rozkaz i...nie mają one już odwrotu. Na tej zasadzie
Co do gryzienia. Moje maleństwo to połączenie kapturowej z albinosem. Może dlatego tez nie początku nie gryzła a teraz zaczyna łapać ząbkami...? Z resztą kto mówił, że tylko nasze kochane białaski gryzą? Reszta też ma zęby i również potrafi złapać za palec :jezor2: