UWAGA - TERRARYSCI WYLUDZAJA GRYZONIE!

Ogłoszenia dotyczące oddania/sprzedaży/kupna zwierzaków (nie tylko szczurów).

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Koperek

UWAGA - TERRARYSCI WCIAZ OSZUKUJA I WYLUDZAJA GRYZONIE!!!

Post autor: Koperek »

[quote="Asiu"]Z Sporo można się dowiedzieć już przy takim osobistym przekazaniu. Poza tym dzięki temu, że poznałam Esti osobiście, czuję i wiem, że mogę do niej zadzwonić w razie jakichś wątpliwości lub pytań (co zresztą już robiłam:). Dzięki temu, że chciało jej się jechać przez całą W-wę, żeby upewnić się, że Mociu będzie w dobrym domu, wiem że jest taką naszą matką chrzestną-dobrym duchem, który w razie co czuwa i naprawdę ją los Mocia obchodzi. No i na dodatek poznaje się fajnych ludzi. Taki dodatkowy bonusik.[/quote]

Zgadzam się, to jest zdecydowanie plus. Ja też bym się zgodziła na takie wizyty. U mnie w domu wszyscy kochają zwierzęta i zależy nam na ich dobru. W dawnym miejscu gdzie mieszkałam dokarmialiśmy 21 kotów(!!), teraz mamy kota i szczura w domu, ale dokarmiamy 3 inne, które są na naszym osiedlu bo ludzie je wyrzycili bo dorosły. Mimo, że zimą jest ciężko nie oddajemy je do schorniska bo wiadomo jakie i tam są warunki...

Jednak są takie przypadki (nieraz się z takim spotkałam), że osoba nie zgadza się na wizytę u siebie nie dlatego, że się boi czy nie chce a dlatego, że np się wstydzi. Wstydzi się tego jak mieszka, bo mieszka z rodzicami a ma np. tylko jeden pokój bo za bogata nie jest. Możliwe, że powiecie "skoro ciężko im to skad mają wziąć pieniądze na klatke, jedzenie czy leczenie." A jednak są tacy ludzie, którzy się poświęcają dla zwierzaków i dla nich zawsze znajdą pieniądze. I co w takiej sytuacji? Owszem to nie jest na porządku dziennym ale jednak się zdarza.
"...bo cuda się zdarzają, nie wielkie lecz te małe tylko tego nie dostrzegamy, bo nie chcemy a powinniśmy"

Niusia 11.2005 - 29.03.2007 Mój kochany Aniołku [*]
Obrazek
Awatar użytkownika
Azi

Post autor: Azi »

Hmmm, wydaje mi sie, że w naszym kochanym kraju jest wiecej ludzi którym się nie przelewa niż tych którzy na wszystkie strony tryskają luksusem. Jeżeli taka osoba dba o zwierząta i stara im się mimo wszystko zapewnic dobry byt, nieraz kosztem wielu osobistych wyrzeczen, to moim zdaniem nie ma się czego wstydzić, a nawet wprost przeciwnie! A wstydzenie się tego jak się mieszka... O ile jest w miarę czysto i schludnie (nie popadajmy w pedanterię) no to chyba w żadnym wypadku nie ma znaczenia, czy biednie czy bogato, bo nie oszukujmy sie, ale nawet najbiedniejszy człowiek jeżeli chce, potrafi utrzymać czystość, a jażeli nie stać go na posprzątanie (chociaż na jeden dzień) pokoju, to moim zdaniem nie będzie wstanie utrzymać ogonka ze zwykłej niedbałości.
Asiu

Post autor: Asiu »

Fakt, to może być problem... Tutaj pewnie dużo zależy od osoby przekazującej zwierzaka, żeby odpowiednio taką wizytę przedstawiła. :drap:
Alice Walker: „Zwierzęta tego świata istnieją dla nich samych. Nie zostały stworzone dla człowieka, podobnie jak czarni ludzie nie zostali stworzeni dla białych, a kobiety dla mężczyzn.”
Moje piękne dzieci: Kot, Kaziu, Motku, Holden
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

Post autor: Lulu »

[CIACH!]

i po raz kolejny (chyba do znudzenia) prosze by osoby chetne zabrac glos w dyskusji przeczytaly caly temat i zorientowaly o czym jest mowa zanim cos tu napisza.
Elbereth

Post autor: Elbereth »

http://szczury.org/member.php?action=profile&uid=2786

uważajcie na niego...

Coś mi ten nick podpadał, w końcu avicularia to taki gatunek pająka. Jak ktoś ma zainteresowania: Gitara , pająki , gekony, węże i ogólnie terrarystyka :]; to wątpię, że szczurek długo tam pożyje...
Szczury są okropne. Uciekają, włażą w miejsca, z których nie można ich wydostać, gryzą swojego właściciela i jego rzeczy, grzebią w doniczkach i wspinają się na rośliny w nich rosnące, załatwiają się gdzie popadnie, urządzają sobie spiżarnię w moim łóżku i w ogóle są paskudne. Ale mimo wszystko mam już osiem i chcę dziewiątego 8) (szczerość wobec siebie ponad wszystko. GMR jest nieuleczalne i trzeba to wreszcie przyjąć do wiadomości 8) ).
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

spokojnie na takich ludzi mamy oko...wystarczy przeczytac co pisza.. :? chyba jak zwykle fora sie im myla..
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
czukukkcza

Post autor: czukukkcza »

Avicularia to ptaszniki nadrzewne,szczególnie lubiane są A.Metallica i A.Versicolor-ze względu na atrakcyjne ubarwienie.

niewiem co o czymś takim myśleć :|
terrarysta i śledzi forum dla szczuro-maniaków :| ?

brakuje jeszcze jakiegoś gościa o nicku 'terrarysta' żeby walnął posta:"potrzebuje samca i samicy na rozpoczęcie hodowli karmowej,ale nie mam pieniędzy żeby kupić w zoologu..."
Pabluś i Stachanek razem na Niebieskiej Łące...
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Sam fakt, że ktoś jest na forum terrarystycznym i ma w domu zwierzęta terraryjne to jeszcze mało, żeby osądzać. Ja jestem i na http://www.terrarium.com.pl i na http://www.terrarystyka.pl, mam w domu ptasznika, a mimo to szczury źle u mnie nie mają. Fakt, że kiedy terrarysta chce wziąć szczura, trzeba mieć na niego oko, ale jest możliwe, że to całkiem w porządku człowiek i będzie kochał swojego ogonka.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
czukukkcza

Post autor: czukukkcza »

moment,ja również jestem zalogowana na Arachnei[nie ma lepszego serwisu dla właścicieli ptaszników i innych pajęczaków]-ale żadnemu mojemu pająkowi nie planuję dać Pabla albo Stachanka...

poprostu trzeba mieć baczenie na kogoś,kto w zaiteresowniach podkreśla że jego głównym jest terrarystyka.
był pomysł żeby nałożyć na 'nowych' kwarantannę-minimum pół roku aktywnośći na forum...bez sensu,to mogłoby odnieść jedynie skutek właśnie w przypadku takich osób[terrarystów]...czy osóbek mających lat 12 i 'kofffajomcyh shchooraskqi'...
Pabluś i Stachanek razem na Niebieskiej Łące...
Lady Makbet
Kontakt:

Post autor: Lady Makbet »

Omg. Okropność. Nie wyobrażam sobie, że Mała albo Lolita.... nawet mi to przez gardło nie przejdzie. -__- Ludzie potrafią być okropni.
Niby jest wygodniej a jednak czegoś brak
W tym toksycznym bałaganie ani my ani wy
Nie mamy szans.

Obrazek
ale o co chodzi z tymi jajami to ja nie rozumiem... ;)
zona

Post autor: zona »

Tutaj jest ciekawe rozwiązanie: tu był link do aukcji na allegro;)
Cytuję:
"UWAGA!
Każdego szczurka sprzedaję w komplecie z zapasem jedzenia (suchej karmy - mieszanki dla gryzoni , lub kolb o wartości 20 zł). NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI. Jest to zabezpieczenie , że szczurków nie kupi terrarysta na karmę , gdyż jest to po prostu nieopłacalne , a jedzenie i tak i tak trzeba będzie ogonkowi kupić. Nie zarabiam na tym ani grosza - zależy mi wyłącznie na dobrych domach dla szczurków !"

Pomijam fakt, że gościu wystawia też węże i bierze w ogóle pod uwagę wysyłkę zwierzęcia pocztą...

(A poznajecie nick sprzedającego?;))
kaief

Post autor: kaief »

Ja krótko - stanowczo nie popieram "kwarantanny"! Bodajże drugiego czy trzeciego dnia mojego pobytu na forum znalazłam moje Przeznaczenie - Syriusza, który niedługo przyjedzie do mnie. Także zabranie mi takiej możliwości, mnie czy innym osobom w podobnej sytuacji, byłoby zwyczajnie niepotrzebnym okrucieństwem (nie wyobrażam sobie, żeby zobaczyć te zdjęcia i od razu nie zgłosić się po niego z pełną determinacją, bo nie pozwala mi na to regulamin!). Co do terrarystów - obie z moją siostrą jesteśmy. O tak - zapalonymi! Ja hoduję patyczaki i planuję straszyki, a ona zbiera pieniążki na legwana zielonego ;) dla niewtajemniczonych - jest to legwan w pełni roślinożerny - będzie kupiony właśnie dlatego, że jaszczury nas fascynują, ale mysie czy szczurze noworodki tylko i wyłącznie na zdjęciach - nawet bałybyśmy się wziąć je do ręki ;) Także terrarysta terraryście nierówny, a mój krótki post zmienił się w za długi wywód ;)

Reasumując: proszę nie wprowadzajcie kwarantanny, a tylko dokładnie spradzajmy komu oddajemy ogonki.

Pozdrawiam :)

Karolina

PS. To pająki jedzą gryzonie?! :shock: Jak to? Myślałam, że szarańczę albo coś w tym stylu... Jak taki pajączej może zeżreć szczura? Nawet tego 5-cio tygodniowego? :shock:
Ostatnio zmieniony pn wrz 11, 2006 12:36 am przez kaief, łącznie zmieniany 1 raz.
Natalia_1222

Post autor: Natalia_1222 »

kaief,tak,ale to tylko ptaszniki jedzą gryzonie,i to nie muszą,mogą robale i ja właśnie nie rozumiem terrarystów - chyba łatwiej jest dla nich hodować na pokarm robale niż gryzońki ...A może oni sobie robią zabawę z tego?Wiecie,przypuszczam że taks :/ :( .

PS: Ja też hoduję patyczaki oraz straszyki,tak jak kaief :-).
Moje szczurki:
Luna [*]...
Bebe u Nisi.
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

[quote="kaief"]PS. To pająki jedzą gryzonie?! :shock: Jak to? Myślałam, że szarańczę albo coś w tym stylu... Jak taki pajączej może zeżreć szczura? Nawet tego 5-cio tygodniowego? :shock:[/quote]
Niektórzy terraryści dają pająkom kilkudniowe szczurze lub mysie maleństwa. Absolutnie nie muszą tego robić - pająk doskonale poradzi sobie jedząc same owady. Po prostu niektórych bardzo bawi, kiedy ich ptasznik zabija gryzonia...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Awatar użytkownika
Vella
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Vella »

[quote="krwiopijka"]Po prostu niektórych bardzo bawi, kiedy ich ptasznik zabija gryzonia...[/quote]
Niektórych też bawi jak ich szczur zabija ćmę czy świerszcza...
Czy znasz różnicę między także, a tak że?
Czy wiesz kiedy napisać zresztą, a kiedy z resztą? Czy znasz język polski?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zwierzaki”