[UKŁAD ODDECHOWY] Zapalenie płuc?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

es011

[UKŁAD ODDECHOWY] Zapalenie płuc?

Post autor: es011 »

Mój 2-letni szczur wczoraj był w kiepskim stanie. Objawy, jakie zaobserwowałam: ospałość, apatia, nastroszenie sierści, obniżona temp. ciała (był chłodniejszy niż zwykle), a przede wszystkim nerwowo oddychał, klatka piersiowa i boczki całe mu szybko "chodziły". Leciało i leci mu czasem trochę porfiryny z nosa. Dzisiaj byłam u pani wet, stwierdziła po zbadaniu, że to coś z płucami i dała antybiotyk. Mam przychodzić przez następny tydzień na zastrzyki.

Teraz leży z pyszczkiem zadartym mocno do góry. Czy to gorzej czy lepiej? Zapewne ciężko mu oddychać.

Czy powinnam poprosić o steryd? Szczurek dzisiaj zjadł trochę jedzonka rano, a potem tylko kawałek ziemniaka. Po wizycie podsuwam mu nurti drink i jogurt, ale nie chce jeść ani pić. Chwilę karmiłam go strzykawką, ale niewiele zjadł. Oczywiście trzymam go w cieple, jest owinięty polarem.

Co mogę jeszcze zrobić, aby mu pomóc? Jeśli doświadczeni właściciele mają jakieś rady to proszę o pomoc...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
limba

RE: [UKŁAD ODDECHOWY] Zapalenie płuc?

Post autor: limba »

Zwierzak jest w ciezkim stanie, wiec moim zdaniem powinien dostac steryd.
Pyszczek zadarty do gory (jak i zwieszanie lepka np z hamaka- oczywiscie przy chorobach jak zapalenie pluc. szczurasy niektore lubia tak spac) swiadczy o  duzej dusznosci.
Czy wiesz jaki antybiotyk dostal szczuras?
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 2:38 am przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
es011

Niestety nie wiem. Byłam w szkole i to moja mama poszła ze szczurkiem, nie spytała o nazwę.
Jutro idę na zastrzyk to zapytam i poproszę o steryd.

Czy powinnam jeszcze dzisiaj spróbować go nakarmić ze strzykawki?

Nastawiam się na najgorsze, ale będę walczyć... :(
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 12:22 am przez es011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
limba

Oczywiscie ze probuj nakarmic i napoic. Zaopatrz sie tez w Nutri Drink jest do dostania w aptece. szczurkom najbardziej smakuja waniliowe i czekoladowe.
Skad jestes? W dziale weterynarzy sa weci polecani w konkretnych miastach.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
es011

Tak, mam nutri drink, ale truskawkowy. Na początku z chęcią jadł, ale teraz w ogóle nie reaguje na jedzenie, nawet na coś słodszego.
A jestem z małego miasta, jest tutaj tylko jeden weterynarz, więc niestety nie mam wyboru...

Dzięki, spróbuję go nakarmić zanim pójdę spać, choć wątpię, że zasnę... :(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
limba

Jesli nie bedzie jadl i pil to warto tez przedyskutowac z wetem mozliwosc kroplowki. (oczywiscie mozliwa tylko jesli zwierzak faktycznie nie ma sily za bardzo uciekac).

Trzymam kciuki... i napisz koniecznie jutro co z futrzakiem.
Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 12:48 am przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
ESTI

Post autor: ESTI »

Czy jak oddycha, to slyszysz charakterystyczne odklejanie sie 'czegos' od pluc czy nie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

Post autor: Lulu »

Ja jeszcze dodam, ze przy antybiotyku trzeba podawac cos oslonowego (lakcid itp).

A jezeli szczur traci temperature to obowiazkowo go dogrzewac (przydaje sie termofor, ale moze byc zwykly sloiczek z ciepla woda). Zwykle owiniecie polarkiem to za malo.

I jezeli nie podchodzi sam do jedzenia to regularne dokarmianie.

Trzymam kciuki.
ESTI

Post autor: ESTI »

I jak tam szczuras?
Obrazek
es011

Niestety mój skarb odszedł dzisiaj rano... :(

Dziękuję Wam za wszystkie posty...
Awatar użytkownika
limba

Strasznie mi przykro... :( ['][']['] dla aniolka...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”