dobre dania wegetariańskie
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
-
- Posty: 80
- Rejestracja: sob lis 20, 2004 11:22 pm
dobre dania wegetariańskie
[quote="Eruntale"]o pfe, do mikrofali?piecyka przy kuchence nie ma?dla mnie ser z mikrofali ma konsystencję gumy i nie nadaje się do przeżuwania...[/quote]
W Grzankach a'la Marcin Sterylny nie ma możliwości innej jak użycie mikrofali. Przykro mi. Trzeba pamiętać jednak, aby poza trybem zwykłym użyć jednocześnie tryb grill.
Mój kolejny boski przepis czyliż:
Jajecznica a'la Marcin Sterylny
Składniki:
Jajeczka
Pieczareczki
Serek (ten sam - pełnotłusty)
Cebula
Czosnek
Sól
Olej
Nagrzewamy olej na patelni.
Kroimy cebulę na części dość drobne i wrzucamy na rozgrzaną patelnie.
Kroimy pieczarki i dorzucamy do cebuli.
Tniemy czosnek jak najdrobniej się da.
Wszystko mieszamy, aby przypalić, to się nie przypaliło.
Dodajemy po chwili czosnek pocięty.
Zostawiamy na chwilkę pieczareczki, cebulę i czosnek, a w tym czasie rozbijamy jajka do talerza (nie mieszamy ich!).
Solimy to, co mamy na talerzu.
Kroimy ser w drobne kawałki.
Jeśli cebula już się zeszkliła mocno, a pieczarki zrobiły się małe i takie brązowe jakby (no wiadomo o co chodzi) to wrzucamy jajka na patelnie i teraz je dziabdziamy.
Ważne, aby to żółte się z tym przeźroczystym (zmieniającym się w białe) wymieszały razem.
Jak już czujemy, że zaraz trzeba będzie opróżnić patelnię to dodajemy ser pokrojony wcześniej i znów szybko mieszamy (trwać to długo nie może!).
Wszystko przerzucamy na talerz i możemy szamać (ew. dosolić, jeśli wcześniej za mało soli dodaliśmy)
Dzięki takiemu rozplanowaniu jajecznicę tąże robi się szybko wyjątkowo, a w smaku to zdecydowanie pyszna oczywiście jest.
Poznaliście dwa z trzech moich najważniejszych przepisów.
Zostało jeszcze spaghetti a'la Marcin Sterylny. Gdy zaznajomicie się z przepisem na nie, to będziecie mogli nazwać się super kucharzami.
Jakby, co to wyrwiecie mnóstwo facetów/lasek na te dania wykwintne i w ogóle będzie super.
W Grzankach a'la Marcin Sterylny nie ma możliwości innej jak użycie mikrofali. Przykro mi. Trzeba pamiętać jednak, aby poza trybem zwykłym użyć jednocześnie tryb grill.
Mój kolejny boski przepis czyliż:
Jajecznica a'la Marcin Sterylny
Składniki:
Jajeczka
Pieczareczki
Serek (ten sam - pełnotłusty)
Cebula
Czosnek
Sól
Olej
Nagrzewamy olej na patelni.
Kroimy cebulę na części dość drobne i wrzucamy na rozgrzaną patelnie.
Kroimy pieczarki i dorzucamy do cebuli.
Tniemy czosnek jak najdrobniej się da.
Wszystko mieszamy, aby przypalić, to się nie przypaliło.
Dodajemy po chwili czosnek pocięty.
Zostawiamy na chwilkę pieczareczki, cebulę i czosnek, a w tym czasie rozbijamy jajka do talerza (nie mieszamy ich!).
Solimy to, co mamy na talerzu.
Kroimy ser w drobne kawałki.
Jeśli cebula już się zeszkliła mocno, a pieczarki zrobiły się małe i takie brązowe jakby (no wiadomo o co chodzi) to wrzucamy jajka na patelnie i teraz je dziabdziamy.
Ważne, aby to żółte się z tym przeźroczystym (zmieniającym się w białe) wymieszały razem.
Jak już czujemy, że zaraz trzeba będzie opróżnić patelnię to dodajemy ser pokrojony wcześniej i znów szybko mieszamy (trwać to długo nie może!).
Wszystko przerzucamy na talerz i możemy szamać (ew. dosolić, jeśli wcześniej za mało soli dodaliśmy)
Dzięki takiemu rozplanowaniu jajecznicę tąże robi się szybko wyjątkowo, a w smaku to zdecydowanie pyszna oczywiście jest.
Poznaliście dwa z trzech moich najważniejszych przepisów.
Zostało jeszcze spaghetti a'la Marcin Sterylny. Gdy zaznajomicie się z przepisem na nie, to będziecie mogli nazwać się super kucharzami.
Jakby, co to wyrwiecie mnóstwo facetów/lasek na te dania wykwintne i w ogóle będzie super.
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: pn sie 30, 2004 9:40 pm
- Kontakt:
dobre dania wegetariańskie
A co z gulaszem sojowym a`la Mama Sterylnego Marcina?
['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
-
- Posty: 80
- Rejestracja: sob lis 20, 2004 11:22 pm
dobre dania wegetariańskie
[quote="pomarańczowy jelcz"]A co z gulaszem sojowym a`la Mama Sterylnego Marcina? [/quote]
Moja mama się nie udziela na forum. ;P
Moja mama się nie udziela na forum. ;P
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: pn sie 30, 2004 9:40 pm
- Kontakt:
dobre dania wegetariańskie
Makaron z cukinia (na jedna-dwie osoby):
Nastawiamy wode na makaron,w miedzyczasie kroimy jedna cebule w drobna kostke, trzemy na duzych oczkach jedna (srednia) cukinie, obieramy czosnek.
Gdy woda wrze wrzucamy do niej makaron (ja preferuje kokardki lub wstazki), a na patelnie wlewamy olej i podgrzewamy. Wrzucamy cebulke, gdy sie zeszkli dodajemy cukinie i posypujemy wegeta. Przykrywamy na kilka minut. Przed koncem duszenia dodajemy czosnek i przyprawy wloskie. Po wylaczeniu mozna zagescic sos smietana lub pasta z soczewicy. Mozna tez z nich zrezygnowac na rzecz duzej ilosci masla (pyszne i tlusciutkie ^^).
Chudzielce posypuja startym serkiem, grubaski siedza i zazdrosza ;]
Czesc cukinii mozna zastapic pieczarkami.
Nalesniki z warzywami:
Robimy ciasto nalesnikowe (jajko,mleko,woda,maka plus przyprawy wloskie i troche wegety,mozna dodac sezamu).
Smazymy sliczne nalesniczki a w miedzyczasie zagotowujemy wode- wrzucamy troche (niecala garsc) zielonej soczewicy i gotujemy 15- 20 min, dorzucamy po tyle samo (z mrozonek) fasolki szparagowej i marchewki z groszkiem (czy czego tam nie znajdziemy) oraz drobno pokrojone ja dalam swieze) brokuly - troche wiecej niz garsc.
Szybko zagotowujemy. Kroimy dwie cebule i kilka (ok5) pieczarek trzemy na tarce. Wrzucamy na patelnie cebulke,potem pieczarki,potem ugotowane,odcedzone warzywa (mozna tez dac pokrojona cukinie). Krotki czas dusimy pod przykryciem. Smietane wymieszana z pasta z soczewicy i przyprawami (standart: wloskie + wegeta + pieprz) hartujemy z zawartoscia patelni. Mieszamy, napelniamy nalesniki (przed zwinieciem mozna dodac zoltego sera) i zwijamy (najlepsze ruloniki, inaczej nam sie wysypie.
Mozna odsmazac na patelni
Nalesniki dla odwaznych...
Procedure z robieniem nalesnikow powtarzamy (ale bez przypraw) i do srodka ladujemy dzem z zurawiny i pokrojony cienko camembert.
Podgrzewamy.
Nalesniki z tofu (sposob na wykorzystanie resztek):
Zostalo mi pol krazka tofu (Polgruntu) ze sniadania wiec zmiksowalam je z jajkiem,mlekiem i woda,dodalam maki i sezamu.
Po usmazeniu napelnilam warzywami po chisnku.
Nastawiamy wode na makaron,w miedzyczasie kroimy jedna cebule w drobna kostke, trzemy na duzych oczkach jedna (srednia) cukinie, obieramy czosnek.
Gdy woda wrze wrzucamy do niej makaron (ja preferuje kokardki lub wstazki), a na patelnie wlewamy olej i podgrzewamy. Wrzucamy cebulke, gdy sie zeszkli dodajemy cukinie i posypujemy wegeta. Przykrywamy na kilka minut. Przed koncem duszenia dodajemy czosnek i przyprawy wloskie. Po wylaczeniu mozna zagescic sos smietana lub pasta z soczewicy. Mozna tez z nich zrezygnowac na rzecz duzej ilosci masla (pyszne i tlusciutkie ^^).
Chudzielce posypuja startym serkiem, grubaski siedza i zazdrosza ;]
Czesc cukinii mozna zastapic pieczarkami.
Nalesniki z warzywami:
Robimy ciasto nalesnikowe (jajko,mleko,woda,maka plus przyprawy wloskie i troche wegety,mozna dodac sezamu).
Smazymy sliczne nalesniczki a w miedzyczasie zagotowujemy wode- wrzucamy troche (niecala garsc) zielonej soczewicy i gotujemy 15- 20 min, dorzucamy po tyle samo (z mrozonek) fasolki szparagowej i marchewki z groszkiem (czy czego tam nie znajdziemy) oraz drobno pokrojone ja dalam swieze) brokuly - troche wiecej niz garsc.
Szybko zagotowujemy. Kroimy dwie cebule i kilka (ok5) pieczarek trzemy na tarce. Wrzucamy na patelnie cebulke,potem pieczarki,potem ugotowane,odcedzone warzywa (mozna tez dac pokrojona cukinie). Krotki czas dusimy pod przykryciem. Smietane wymieszana z pasta z soczewicy i przyprawami (standart: wloskie + wegeta + pieprz) hartujemy z zawartoscia patelni. Mieszamy, napelniamy nalesniki (przed zwinieciem mozna dodac zoltego sera) i zwijamy (najlepsze ruloniki, inaczej nam sie wysypie.
Mozna odsmazac na patelni
Nalesniki dla odwaznych...
Procedure z robieniem nalesnikow powtarzamy (ale bez przypraw) i do srodka ladujemy dzem z zurawiny i pokrojony cienko camembert.
Podgrzewamy.
Nalesniki z tofu (sposob na wykorzystanie resztek):
Zostalo mi pol krazka tofu (Polgruntu) ze sniadania wiec zmiksowalam je z jajkiem,mlekiem i woda,dodalam maki i sezamu.
Po usmazeniu napelnilam warzywami po chisnku.
['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
dobre dania wegetariańskie
Jak się zbiore to coś napiszę
Dobry opis dała dziewczyna która napisała "bonusik" :lol:
Dobry opis dała dziewczyna która napisała "bonusik" :lol:
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
RATTERIA.W.INTERIA.PL
dobre dania wegetariańskie
hej! słuchajcie nie jem mięsa od jakiegoś czasu a juz elniam zasadniczy blad moja dieta powoli staje sie mało urozmaicona- a przez to niepelnowartosciowa. wiem ze wielu z was jest wegetarianinami- prosze o ciekawe, nietrudne szybkie i PRZEDE WSZYSTKIM SPRAWDZONE przez was przepisy;) z góry dzięki;)
pozdrawiam
Tematy scalone.
/ mod. Lulu
pozdrawiam
Tematy scalone.
/ mod. Lulu
Ostatnio zmieniony ndz lut 18, 2007 2:19 pm przez Lulu, łącznie zmieniany 1 raz.
RE: dobre dania wegetariańskie
hm. ja bardzo lubię potrawkę z soczewicy. [też nie jem zwierząt. już z 7 lat?]
bierze się zieloną soczewicę [wit. B12!]. soczewicę wrzuca się do zimnej, osolonej wody [w stosunku chyba 1:1,5, ale ja zawsze to robię na oko.] można pomoczyć parę godzin, ale nie trzeba. ja nie moczę. gotuje się to, od momentu zagotowania jakieś 25 - 30 minut [jesli moczysz, to mniej.]
jak to sobie pyrczy, dodaję:
czosnek świeży
ostrą paprykę
kilka plasterków marchewki
majeranek
troszkę bazylii z tymiankiem
troszkę pieprzu.
można dać trochę oliwy lub oleju np z pestek winogron
pod koniec [parę minut] glony wakame [najlepsze chyba źródło żelaza.]
ewentualnie gotować w mniejszej ilości soli, ale na koniec dodać miso jęczmienne.
jak się ugotuje, jest gotowe można to rzucić na ryż, albo na chleb, albo na kaszę. chyba, że się ktoś bawi w dietę haya - wtedy je się osobno
____________________________________________________________________________
smażone ziemniaki
ugotowane w mundurkach ziemniaki kroi się na plastry ok. 1 cm i smazy z dodatkiem ostrej papryki, oregano lub majeranku, pieprzu i soli. można też takowe upiec mozna też posypać już na talerzu odrobiną startego sera żółtego.
____________________________________________________________________________
spaghetti [sos robi się następująco:]
marchewka
+ po trochu z reszty ogólnej włoszczyzny - jak na zupę. ale ja np daję mniej selera i pietruszki, bo mają bardzo silny smak. przewaga jest marchewki
oregano
papryka [osssstra ]
pieprz, sól, ew. miso jęczmienne
można dodać glony. ja uwielbiam i dodaję praktycznie do wszystkiego
+kropelka oliwy
wszystko gotuję w małej ilości wody. najlepiej tak, żeby woda odparowała i został sos o właściwej konsystencji. potem tylko machnąć makaron, zmiksować sos [acz niekoniecznie, jeśli nie masz czym - możesz porozgniatać widelcem pod sam koniec gotowania, żeby to się ładnie scaliło, albo użyć gnieciucha do ziemniaków puree] nałożyć sos, posypać odrobiną sera i zjeść.
trudno rozpoznać brak sosu pomidorowego. [pomidory na ciepło są kwasotwórcze -->hay]
__________________________________________________________________________
bardzo polecam zaopatrzenie się w wodorosty smakują troszkę rybnie - kiedyś spróbowałam zrobić podróbkę śledzi w oleju :> namoczone w zimnej wodzie glony, cebulka, troszkę oleju z pestek winogron, sól, pieprz, schłodzić. bardzo pyszne
__________________________________________________________________________
oprócz tego polecane surówki - tarta marchew, jabłka + buraczki [takie ciemne, "dojrzałe", te jasnoczerwone w środku są zbyt zasadowe i wykręcają gębę] biała rzodkiew + jabłko, kapusta +marchewka +majonez, pieprz, trochę soli.... [uwaga dla wegan: jest przpis na majonez sojowy, mogę poszukać na życzenie]
deser z posiekanego grapefruita z orzechami, prażone lub surowe ziarno słonecznika lub dyni itd.
wystarczy na dziś?
bierze się zieloną soczewicę [wit. B12!]. soczewicę wrzuca się do zimnej, osolonej wody [w stosunku chyba 1:1,5, ale ja zawsze to robię na oko.] można pomoczyć parę godzin, ale nie trzeba. ja nie moczę. gotuje się to, od momentu zagotowania jakieś 25 - 30 minut [jesli moczysz, to mniej.]
jak to sobie pyrczy, dodaję:
czosnek świeży
ostrą paprykę
kilka plasterków marchewki
majeranek
troszkę bazylii z tymiankiem
troszkę pieprzu.
można dać trochę oliwy lub oleju np z pestek winogron
pod koniec [parę minut] glony wakame [najlepsze chyba źródło żelaza.]
ewentualnie gotować w mniejszej ilości soli, ale na koniec dodać miso jęczmienne.
jak się ugotuje, jest gotowe można to rzucić na ryż, albo na chleb, albo na kaszę. chyba, że się ktoś bawi w dietę haya - wtedy je się osobno
____________________________________________________________________________
smażone ziemniaki
ugotowane w mundurkach ziemniaki kroi się na plastry ok. 1 cm i smazy z dodatkiem ostrej papryki, oregano lub majeranku, pieprzu i soli. można też takowe upiec mozna też posypać już na talerzu odrobiną startego sera żółtego.
____________________________________________________________________________
spaghetti [sos robi się następująco:]
marchewka
+ po trochu z reszty ogólnej włoszczyzny - jak na zupę. ale ja np daję mniej selera i pietruszki, bo mają bardzo silny smak. przewaga jest marchewki
oregano
papryka [osssstra ]
pieprz, sól, ew. miso jęczmienne
można dodać glony. ja uwielbiam i dodaję praktycznie do wszystkiego
+kropelka oliwy
wszystko gotuję w małej ilości wody. najlepiej tak, żeby woda odparowała i został sos o właściwej konsystencji. potem tylko machnąć makaron, zmiksować sos [acz niekoniecznie, jeśli nie masz czym - możesz porozgniatać widelcem pod sam koniec gotowania, żeby to się ładnie scaliło, albo użyć gnieciucha do ziemniaków puree] nałożyć sos, posypać odrobiną sera i zjeść.
trudno rozpoznać brak sosu pomidorowego. [pomidory na ciepło są kwasotwórcze -->hay]
__________________________________________________________________________
bardzo polecam zaopatrzenie się w wodorosty smakują troszkę rybnie - kiedyś spróbowałam zrobić podróbkę śledzi w oleju :> namoczone w zimnej wodzie glony, cebulka, troszkę oleju z pestek winogron, sól, pieprz, schłodzić. bardzo pyszne
__________________________________________________________________________
oprócz tego polecane surówki - tarta marchew, jabłka + buraczki [takie ciemne, "dojrzałe", te jasnoczerwone w środku są zbyt zasadowe i wykręcają gębę] biała rzodkiew + jabłko, kapusta +marchewka +majonez, pieprz, trochę soli.... [uwaga dla wegan: jest przpis na majonez sojowy, mogę poszukać na życzenie]
deser z posiekanego grapefruita z orzechami, prażone lub surowe ziarno słonecznika lub dyni itd.
wystarczy na dziś?
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 11:49 am przez yss, łącznie zmieniany 1 raz.
ten się nie myli, kto nic nie robi
RE: dobre dania wegetariańskie
taaak:D dziekójem:D
RE: dobre dania wegetariańskie
oooh,nie mam czasu sie rozpisywac,popieram wspomniana soczewice;)oj i ciecierzyce,mniam..polecam wszelkie kotleciki ze straczkowcow
nie wiem czy znasz stronke puszKKKA,jest tam mnostwo przepisow,polecam tez Kuchareczke ,teraz tez w wersji papierowej w Empikach i kioskach Ruchu:)w ogole ksiazki polecam np.700 przepisow kuchni weganskiej-mnostwo pysznosci.
a propos spaghetti to polecam z granulatem sojowym(wymieszanym z koncentratem pomidorowym,przyprawkami),moja rodzina nie uznaje juz miesnego,mimo ze to naprawde prawdziwi miesozercy,a to uwielbiaja:D
Ja jeszce wszedzie wciskam tofu,jestem od niego uzalezniona;)a jeszcze bardziej moj ukochany-tez vegus:)
nie wiem czy znasz stronke puszKKKA,jest tam mnostwo przepisow,polecam tez Kuchareczke ,teraz tez w wersji papierowej w Empikach i kioskach Ruchu:)w ogole ksiazki polecam np.700 przepisow kuchni weganskiej-mnostwo pysznosci.
a propos spaghetti to polecam z granulatem sojowym(wymieszanym z koncentratem pomidorowym,przyprawkami),moja rodzina nie uznaje juz miesnego,mimo ze to naprawde prawdziwi miesozercy,a to uwielbiaja:D
Ja jeszce wszedzie wciskam tofu,jestem od niego uzalezniona;)a jeszcze bardziej moj ukochany-tez vegus:)
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 2:03 pm przez Alispo, łącznie zmieniany 1 raz.
zostaly tylko koty i papugi....
[']: Rocky,Gaja,Gryzelda,Maja,Doti,Arka i Tosia
http://tailending3.blog.pl
http://www.empatia.pl
[']: Rocky,Gaja,Gryzelda,Maja,Doti,Arka i Tosia
http://tailending3.blog.pl
http://www.empatia.pl
RE: dobre dania wegetariańskie
alispo: granulat ok, ale mnie sumienie gryzie jak mam komuś polecić łączenie białka ze skrobią i jeszcze gorace pomidory [chociaż jadłam latami, ale już nie jem.] dlatego podałam warzywny sos, bo na sojowo - pomidorowy w sumie łatwo wpaść samemu zaleta: granulat sojowy na sucho bardzo smakuje szczurkom polecam makarony razowe! albo warzywne. rewelacja
do takiego spaghetti można też dodać np podsmażone drobno krojone pieczarki. i wtedy smażymy razem z czosnkiem i dodajemy a nawet jeszcze z cebulką. czosnek smażony z cebulką ma szczególnie upajający aromat [kucharz mi kiedyś podpowiedział]. w ogóle trzeba jeść jak najwięcej owoców i warzyw, i potrawy z nich, zaraz po tym różne kasze, razowe pieczywo itd, potem dopiero idą strączkowe - i różne nabiałowe i orzechy.
...
głodna się zrobiłam!!!!
grrrrrr
do takiego spaghetti można też dodać np podsmażone drobno krojone pieczarki. i wtedy smażymy razem z czosnkiem i dodajemy a nawet jeszcze z cebulką. czosnek smażony z cebulką ma szczególnie upajający aromat [kucharz mi kiedyś podpowiedział]. w ogóle trzeba jeść jak najwięcej owoców i warzyw, i potrawy z nich, zaraz po tym różne kasze, razowe pieczywo itd, potem dopiero idą strączkowe - i różne nabiałowe i orzechy.
...
głodna się zrobiłam!!!!
grrrrrr
ten się nie myli, kto nic nie robi
RE: dobre dania wegetariańskie
o tak,wazne razowe produkty,nie swinstwa z bialej maki.i przede wszystkim warzywka,nie zajadac sie nabialem,jak to czesto swiezo upieczone wegusy robia i na dobre to nie wychodzi(i nie mowie tego dlatego,ze jestem weganka;),po prostu najwazniejsze sa warzywa i owoce.a to przeciez wielkie bogactwo,mozna z tego zrobic co sie zechce:)smacznego;)
zostaly tylko koty i papugi....
[']: Rocky,Gaja,Gryzelda,Maja,Doti,Arka i Tosia
http://tailending3.blog.pl
http://www.empatia.pl
[']: Rocky,Gaja,Gryzelda,Maja,Doti,Arka i Tosia
http://tailending3.blog.pl
http://www.empatia.pl
RE: dobre dania wegetariańskie
Też nie jem mięcha już ze 2 lata wejdź tutaj http://www.pychotki.pl/gotowanie/68/Dan ... %C5%84skie tam jest dużo świetnych przepisów
Kinga1991
http://kinga1991.fotosik.pl/albumy/147307.html
Moi chłopcy :*
http://www.kinga1991.fotosik.pl
>>looknij czasem<<
http://kinga1991.fotosik.pl/albumy/147307.html
Moi chłopcy :*
http://www.kinga1991.fotosik.pl
>>looknij czasem<<
RE: dobre dania wegetariańskie
A ja biedna odkąd w akademiku mieszkam, zupełnie straciłam serce do gotowania... :? Może dzięki Wam znów zacznę porządnie jeść, bo ostatnio samymi śmieciami się żywię. A mięsa nie jem już od 7,5 roku.
RE: dobre dania wegetariańskie
ale mi wlasnie chodzi o WASZE ulubione przepisy;)linki to ja umiem znalesC:)hihi tam jest duzo przepisow az za wiele:) jak na poczatek.podajcie chociaz jakie robicie z w.w stron. ale dziekuje za odzew. jak przyjade do pzń napewno cos przyrzadze:)
RE: dobre dania wegetariańskie
Mam nadzieje, ze wybaczycie, ze ja jako miesozerca Wam sie do tematu wprosze ale nie tylko miesem zyje i dania wegeterianskie tez lubie. Do tego meza mam co wege byl 5 lat. "Byl", bo niedawno zaczal jesc ryby - miesa nadal nie tyka.
Wspomniana wyzej PuszKKKe bardzo lubie glownie za wyszukiwarke, bo patrze co w domu mam, mysle co z tego chce zrobic (czy na cieplo, czy salatke) i wyszukuje mi duzo przepisow.
Stamtad chyba robie najczesciej sałatke z soczewicy. Jako, ze kucharka ze mnie nie najlepsza to im mniej skomplikowane tym lepiej.
Z rzeczy tu wymienionych bardzo mi przypadl do gustu ten przepis i pewnie jakos w tym tygodniu go wyprobuje.
No i wszystkie podane przez yss brzmia swietnie!
Dla zabieganych moge jeszcze polecic 'Zupy Babci Zosi' firmy SyS. Z opakowania:
Wspomniana wyzej PuszKKKe bardzo lubie glownie za wyszukiwarke, bo patrze co w domu mam, mysle co z tego chce zrobic (czy na cieplo, czy salatke) i wyszukuje mi duzo przepisow.
Stamtad chyba robie najczesciej sałatke z soczewicy. Jako, ze kucharka ze mnie nie najlepsza to im mniej skomplikowane tym lepiej.
Z rzeczy tu wymienionych bardzo mi przypadl do gustu ten przepis i pewnie jakos w tym tygodniu go wyprobuje.
No i wszystkie podane przez yss brzmia swietnie!
Dla zabieganych moge jeszcze polecic 'Zupy Babci Zosi' firmy SyS. Z opakowania:
Pelni domowej zupie rownac sie oczywiscie nie moze... ale jest wyjatkowo pyszna i z cala pewnoscia zdrowsza od innych gotowych zup... no i oczywiscie Zupy Babci Zosi sa wegetarianskie.W naszej rodzinie panuje przekonanie, ze najlepsze zupy na swiecie gotuje BABCIA ZOSIA. Sekretem jej kuchni jest to, ze uzywa tylko naturalnych produktow, bo jak twierdzi - naturze nie mozna dorownac.
Twierdzenie to jest zgodne z filozofia naszej firmy, zajmujacej sie uprawa i przetworstwem warzyw. Do produkcji uzywamy suszonych warzyw oraz takich produktow, jak ryz, kasza itp. Doprawiamy do smaku ziolami i sola. Wyelminowalismy wszelkie konserwanty, chemiczne wzmacniacze smatu i aromaty.