Możesz zrobić z desek do krojenia bądź z drewna to zależy czy twoje szczurki lubią gryźć, bo mój nie

.
Jeśli będziesz miała z drewna pomaluj pokostem lnianym, jest na prawdę dobry (sama go używam). Szybko schnie (kilka godzin), prawie nie śmierdzi, a co najważniejsze jest nieszkodliwe, bo z lnu .
Oczywiście najlepsze są plastikowe, ale ja bym się bała, że mój ogonek, je połamie, siadając na nich x). Trochę spory jest, bo to samiec

.
Plastikowe mają tą zaletę, że łatwo je wyszczyścić.
Ja teraz muszę poszukać jakiś gałeżi i konary do klatki, ale to pomyślę trochę później.
Możesz kupić rury PCW w castoramie na przyklad (u mnie kosztowały ok 4 złoty) i zamist konara je poprzyczepiać

. Czasami są razem z klatkami dla ptaków takie drewniane paliki:
http://img48.imageshack.us/img48/9316/dsc02610mi7.jpg
Mój chłopak chętnie po nich chodzi. Można je kupić czasaem w zoologicznych ( ja je miałam razem z klatką). Paliki (ja je tak nazywam

) dostępne są również w castoramie

.
Ja proponuje dodać do klatki również liny. Ja zrobiłam je ze starego białego paska (zawiązałam na nim supły) oraz odcięłam od ozdobnych torebek rączki i związałam je ze sobą

.
Możesz pokupować drabinki i je w różne miejsca poprzyczepiać

. No i do wspinania dobre są takie kratki do przelewania farby. Są niedrogie dostępne również w castoramie ( u mnie na zdjęciach to, to czerwone

). Widzę, że na dole masz dość dużo miejsca więc możesz postawić w rogu kuwetę. Maciuś od razu zaczął się do niej załatwiać, to ułatwia wymienianie śćiółki. Ważnym elementem w wystroju klatki są duże kamienie, na których czasami nasze ogonki ścierają zęby

. Masz dużą klatke i duże możliwości. Jest ładnie urządzona i w dodatku można dość sporo bajerów dodać

. Ja kupiłam ich bardzo dużo, ale do klatki się nie zmieściły więc jak Maciuś wychodzi z klatki to służą za zabawki .
Tak na marginesie to dodam, że warto kupić im takie cuś jak dla kotów z piórami . Mój wprost przepada za tym aportować, to samo dotyczny piłeczek dla kota

. ahh jaki wtedy jest szczęsliwy

.
Teraz właśnie mi do łóżka skubaniec wszedł

.
Maciuś [*] dożył zaledwie 2 lat...
Guci[*] dożył niecałych 9 miesięcy...