[Klatka] - Wasze klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
PaulinaK

RE: [Klatka] - Wasze klatki

Post autor: PaulinaK »

Ładną masz klateczke PaulinaK
Duża jest i ładnie zagospodarowana
Dziekuję bardzo :)

Ech, ale normalnie będę musiała wymienić półeczki na jakieś inne, plastikowe czy coś i konar bo jak już wspomniałam zaczynają gnić (na zdjęciu widać odrobinę)
U mnie: Vincent i Duke ♥
Odeszły: Misia [*], Gaja [*], Chisa [*]
Alices

Post autor: Alices »

Możesz zrobić z desek do krojenia bądź z drewna to zależy czy twoje szczurki lubią gryźć, bo mój nie ;).
Jeśli będziesz miała z drewna pomaluj pokostem lnianym, jest na prawdę dobry (sama go używam). Szybko schnie (kilka godzin), prawie nie śmierdzi, a co najważniejsze jest nieszkodliwe, bo z lnu .
Oczywiście najlepsze są plastikowe, ale ja bym się bała, że mój ogonek, je połamie, siadając na nich x). Trochę spory jest, bo to samiec ;).
Plastikowe mają tą zaletę, że łatwo je wyszczyścić.
Ja teraz muszę poszukać jakiś gałeżi i konary do klatki, ale to pomyślę trochę później.
Możesz kupić rury PCW w castoramie na przyklad (u mnie kosztowały ok 4 złoty) i zamist konara je poprzyczepiać :). Czasami są razem z klatkami dla ptaków takie drewniane paliki:
http://img48.imageshack.us/img48/9316/dsc02610mi7.jpg
Mój chłopak chętnie po nich chodzi. Można je kupić czasaem w zoologicznych ( ja je miałam razem z klatką). Paliki (ja je tak nazywam :P) dostępne są również w castoramie :).
Ja proponuje dodać do klatki również liny. Ja zrobiłam je ze starego białego paska (zawiązałam na nim supły) oraz odcięłam od ozdobnych torebek rączki i związałam je ze sobą :).
Możesz pokupować drabinki i je w różne miejsca poprzyczepiać :). No i do wspinania dobre są takie kratki do przelewania farby. Są niedrogie dostępne również w castoramie ( u mnie na zdjęciach to, to czerwone ;)). Widzę, że na dole masz dość dużo miejsca więc możesz postawić w rogu kuwetę. Maciuś od razu zaczął się do niej załatwiać, to ułatwia wymienianie śćiółki. Ważnym elementem w wystroju klatki są duże kamienie, na których czasami nasze ogonki ścierają zęby :). Masz dużą klatke i duże możliwości. Jest ładnie urządzona i w dodatku można dość sporo bajerów dodać :). Ja kupiłam ich bardzo dużo, ale do klatki się nie zmieściły więc jak Maciuś wychodzi z klatki to służą za zabawki .
Tak na marginesie to dodam, że warto kupić im takie cuś jak dla kotów z piórami . Mój wprost przepada za tym aportować, to samo dotyczny piłeczek dla kota :). ahh jaki wtedy jest szczęsliwy :).
Teraz właśnie mi do łóżka skubaniec wszedł :).
Maciuś [*] dożył zaledwie 2 lat...
Guci[*] dożył niecałych 9 miesięcy...
Awatar użytkownika
PaulinaK

Dzięki za pomysły :) Co do półek to kupię zwykły lakier do drewna i boki posmaruję i powinno być ok :)
Alices

Post autor: Alices »

Poczytaj:
http://szczury.org/viewtopic.php?t=8142 ... #pid241988
Tam jest opisane co najelpiej użyć do impregnacji drewna. Powodzenia w 'wystarajaniu' klatki :)
Maciuś [*] dożył zaledwie 2 lat...
Guci[*] dożył niecałych 9 miesięcy...
Awatar użytkownika
PaulinaK

A czytałam ten temat, tylko właśnie nie jestem pewna co do pokostu lnianego, ale to szczegół. Dziękuję i mam nadzieję, że się uda :)
Bisia

Post autor: Bisia »

Sliczna klateczka =* Hehe.. Ja mam dosyc podobno, tez polączone 2 klatki ze sobą ale ta 2 ejst mniejsza bo po moim dawnym chomiczku ;)) Hehe
gżybek

Post autor: gżybek »

i moja klateczka:D a raczej klateczka moich chłopców:)
Obrazek
Ostatnio zmieniony pn mar 12, 2007 2:06 pm przez gżybek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
O_K_R_U_S_Z_E_K

Post autor: cucumberek »

tak wygląda klatka chłopców: http://img262.imageshack.us/my.php?imag ... 001sm0.jpg (wpda nie jest brudna, tylko z vibovitem xD) tylko aktualnie ma jeszcze takie małe pięterko pod tym białym. Klatka jest tak urządzona od października i czuję mocną potrzebę zmiany czegoś :P nawet dziś chciałam to zrobic ale moja wyprawa na strych i do komórki w poszukiwaniu ciekawych elementów nie bardzo mi wyszła o.O ale może dziś zrobię chociaż mały remoncik :)
Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś (Antoine de-Saint Exupery)
Awatar użytkownika
PaulinaK

jej, jak ja wam zazdroszczę tych klatek... u mnie to już pogniło wszystko i dupa, za przeproszeniem....
Awatar użytkownika
cucumberek

Post autor: cucumberek »

a jak długo miałaś ten konarek PaulinaK? mój stoi juz pół roku i nic się z nim nie dzieje i mam nadzieję, że tak zostanie :P zrobiłam ten remont, tutaj zdjęcia :) :
http://img110.imageshack.us/my.php?imag ... 047qw0.jpg
http://img75.imageshack.us/my.php?image=pict0049rf2.jpg
http://img442.imageshack.us/my.php?imag ... 048vr4.jpg
http://img48.imageshack.us/my.php?image=pict0050ea2.jpg
Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś (Antoine de-Saint Exupery)
Awatar użytkownika
PaulinaK

konar mam niedługo, ech, tak fajny się trafił i będę musiała go wymienić... pozatym zrobiłam błąd z tymi półkami drewnianymi, muszę teraz pokost kupić i pomalować, tylko na słonce czekam, żeby szybciej schło...
Foomfela

Post autor: Foomfela »

A to jeszcze nie do końca urządzona klatka moich maluszków:
[attachment=162][attachment=163][attachment=164][attachment=165]
Będzie jeszcze jeden hamaczek na dole, coś do wspinania się po bokach i rura która będą przechodzić tu i tam :)
Ze mną: Fredzio i Eddy ;) :loverat:
Awatar użytkownika
PaulinaK

Wspaniała klatka, Foomfela, nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę ;)
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

foomfela wybacz krytykę, ale ściółkę to ty będziesz miała wszędzie :) wstaw na dół jakąś normalną kuwetę, a na półkach zostaw no, półki...:) bo te tacki to szczury chyba szybko pozrzucają...? jakie są wymiary tej szafki? bo wygląda super :)
coś do wspinaczek koniecznie. ale to już się robi...
jakąś małą półeczkę tu i tam bym dodała, ciurki lubią takie wskakiwanie i zeskakiwanie na różne półki i gałęzie... nie wiadomo czemu :)
ten się nie myli, kto nic nie robi
Foomfela

Post autor: Foomfela »

yss tą klatkę mam od wczoraj. Jutro skombinuję resztę. A co do ściółki to się zgodzę z tobą. Jedną tackę dam tylko po lewej stronie bo jak obserwuje to Fredek załatwia się tylko tam.
Wymiary 150x72x40

aha i planuję przybić bo bokach paski z wykładziny żeby spokojnie mogły sobie wchodzić na górę np na hamak. Czy to jest dobry pomysł?
Ze mną: Fredzio i Eddy ;) :loverat:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”