Moim szczurom też czasem tak "rozchylają" się ząbki, że tworzą literę V, a później wracają do normalnego stanu. Wady zgryzu raczej nie zdarzają się zbyt często u szczurów (ale zdarzają się). Jeśli jednak ząbki są stale krzywe (sprawdź też czy są równej długości) powinieneś wybrać się do weterynarza i z nim to skonsultować. Nie idź jednak do pierwszego lepszego weta - zajrzyj do działu "Weterynarze" i odszukaj miasto, do którego jest Ci najbliżej - tam polecamy wetów z doświadczeniem w leczeniu szczurków. Bo niestety wielu z nich nie ma nawet podstawowego pojęcia o dolegliwościach szczurów, przy czym mogą znać się świetnie na psach czy kotach.
Możliwe również że ząbki się przekrzywiają bo są za długie. Takie coś się często zdarza, niektórym szczurkom po prostu szybciej rosną ząbki i są za długie, pomimo stałego dostępu do twardego pokarmu. W takim wypadku weterynarz musi je przyciąć. Nie jest to nic skomplikowanego i doświadczonemu wetowi zajmie jakieś... 30 sekund

Nie zaniedbaj tego, bo za długie zęby mogą powodować ból podczas jedzenia lub mogą nawet wbić się szczurowi w podniebienie!
Teraz coś na temat pokarmu. Absolutnie zrezygnuj z Animalsa i nawet nie patrz na karmy typu Vitapol czy Megan - wiem że wyglądają na pozór dość atrakcyjnie i kuszą niską ceną, ale są to karmy po prostu niesamowicie napakowane chemikaliami - moja Lola dostała kiedyś po nich takiego ślinotoku, wyszla jej piana z pyszczka i przez chwile sie dlawila... Coś takiego nie wydarzy się gdy zapewnisz szczurowi jedną z karm wymienionych przez Magamaga. Ja najbardziej polecam z nich XtraVital (stosując tą karmę zauważyłam że nawet futerko jest bardziej lśniące, a moje ogony ją uwielbiają). Na drugim miejscu polecam Prestige firmy Versele Laga, a jeśli chodzi o Vitakraft, to nie mam żadnych doświadczeń.
Oprócz suchej karmy musisz również zapewnić szczurkowi świeże owoce i warzywa, gotowane mięso itp. Szczególnie polecamy Ci zakupienie 1-2x w tygodniu obiadków typu Gerber lub Bobovita, ponieważ nie zawierają one żadnych sztucznych składników, nie zawierają też np. soli, która szkodzi szczurkom itp., a są doskonałym gotowym mixem warzyw, owoców i mięsa

Więcej o gerberkach i ogólnie o żywieniu szczurków przeczytaj w dziale "Karmienie"
Mam nadzieje ze te informacje beda dla Ciebie przydatne i zycze powodzenia w oswajaniu Gandalfa

I koniecznie postaraj się o kumpla dla niego, bo szczurki, jak już tu wszyscy mówili

to zwierzaki stadne i razem z towarzyszem tego samego gatunku szybciej się wszystkiego uczą i - z mojego doświadczenia - szybciej się też oswajają
Pozdrawiam wraz z moją rozbrykaną trójką