Dzień za dniem

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Legion
Kontakt:

Dzień za dniem

Post autor: Legion »

Karmienie moich dziewczynek (otwarta dłoń, pokarm coraz dalej) przyniosło rezultaty. Na początku pokarm był porywany (po ok 15min dokładnej obserwacji) z dłoni. Następnie szczurki obwąchiwały kilkukrotnie moją dłoń ale wciąż smakołyk był brany szybko i konsumowany w "bezpiecznym miejscu". Dziś (2 dzień oswajania) szczurki podchodzą powoli, wąchają moją dłoń a następnie biorą delikatnie suchy chleb i konsumują już bliżej mnie. Nie wchodzą jednak na dłoń całkowicie lecz dwoma łapkami.

Po raz pierwszy były też wyciągnięte na zewnątrz. Po okupkaniu terenu wąchały mnie i moją dziewczynę nieśmiało aż w końcu wtuliły się do siebie kładąc kilka cm od naszych dłoni. Ogonki pozwoliły się tez zamknąć w "domku" z dłoni.

Przeniosłem je teraz na niższy poziom klatki i co dziwne zaczęła się regularna bijatyka. Po chwili już wiadomo jaka jest hierarchia i w klatce nastał spokój.

Załączam zdjęcia moich milusińskich i ich domku :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na górze klatki jest miejsce na hamak i linę. Obecnie w fazie produkcji :)
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Re: Dzień za dniem

Post autor: Magamaga »

Śliczne szczurasy w ładnej, przestronnej klatce.
Zaimpregnowałeś półeczki i drabinkę? Bo jeśli nie to szybciutko załapią smrodek.
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
Awatar użytkownika
Legion
Kontakt:

Oj nie :o Czym mam to zrobić?
S.

Post autor: S. »

Z jadalnych impregnatów polecam olej jadalny. Tylko trzeba malować 5 lub więcej razy.
Zaleta - jak szczurasy zaczną jeść półki to nie wpadniesz w panikę, że sie potrują.
Awatar użytkownika
Legion
Kontakt:

Dziękuję za radę :) Jutro pomaluję wszystkie półeczki :)
Awatar użytkownika
Legion
Kontakt:

Kolejny dzień oswajania i pierwsze dziabnięcie. Szczurki obwąchiwały moją dłoń, zaczęły ją lizać aż nagle Szyszka ugryzła mocniej, do krwi. Myślę że broniła terytorium lub coś w tym rodzaju ponieważ poza klatką nigdy mnie nie ugryzła. Przewróciłem oba zwierzaki na grzebiet, mam nadzieję że zrozumały o co chodzi :)
Maluchy są bardzo aktywne, szaleją w klatce i przybiegają kiedy wkładam do niej rękę. Uwielbiają włazić do rękawa i często się tam myją :)
Awatar użytkownika
Legion
Kontakt:

Maluchy już nie uciekają przed moją ręką i przestały na mnie "kupkać" ;D Są bardzo kochane, wczoraj zasnęły mi w dłoniach. Aha i umieją rozplątywać supełki na sznurku :D
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Czyli przegryzać ;D ?

Małe szczurki są bardzo aktywne, chętne do zabawy, do brykania :). To wspaniale, że dobrze się oswajają :). Z czasem na pewno zdobędziecie ich zaufanie :).

A taką ładną klatkę można super urządzić - hamaczki, norki, rury, itp. :).
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”