pruszkowskie gangsterki

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
RattaAna

Re: 8 pruszkowskich gangsterek

Post autor: RattaAna »

strup Ziuta dziękuje ;) a swoja drogą, ostatnio dotarłam do ogłoszenia sprzed 2 lat, Ziutka to samiczka F1!
oto fota: Obrazek
a któraś z białych chmurek to Rita:
Obrazek; wzruszyłam się normalnie

merch wiem, poszłam na łatwiznę, jakoś tak spontanicznie sobie ubzdurałam, że jak maja załatwiać się w jednym kącie, na pewno od razu załapią co i jak; ot taki chwilowy kaprys i koniec eksperymentu ;) seniorki są już za stare na takie nauki, a małych nie mam czasu uczyć nowych manier;
ps. nie cierpię chipsi, klatka stoi tuż przy łóżku i budzę się z chipsi we włosach :D wolę pinio
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Awatar użytkownika
RattaAna

męczą mnie 3 klatki, 3 osobne wybiegi i w dniu sprzątania dostaję szału... straszy mnie też klatka z samotną Fridą, która może się poprzytulac jedynie do sterty szmatek :-[

ponieważ siedzę ostatnio w domu na L4, podjęłam znów próby łączenia Fridy z młodymi babkami, tj. 3 krówkami i Dotką. Ręce opadają. Tym razem w grę weszła wanna - i tak: oczywiście Frida od razu pompon i agresja (co rozumiem i uważam za normalną reakcję), a Dot panika, kupy pod siebie jak automat.

Przez cały czas w tej wannie Dot skupiała się jedynie na tym, by jak najprędzej z niej wyskoczyć (co jej się parę raz udało - na moją głowę). Zero zainteresowania Fridą, zero prób odpierania ataków, po prostu zachowuje się tak jakby Fridy tam w ogóle nie było. Jak już widziałam, że nic z tego (po jakimś czasie nawet Frida odpuściła i też próbowała wyskoczyć z wanny - w końcu nie miała z kim się prać, to co będzie czas marnować), zaniosłam Dot do pokoju. No i znów miałam szczura w kilkuminutowym odrętwieniu, wtulającego się w moje ręce... serce biło jej ze 3 razy wolniej, za to mocniej. Naprawdę wystraszyłam się, że dostanie ataku serca albo czegoś podobnego. Frida ma zdecydowaną przewagę - jest największa i najsilniejsza z moich szczurów.

No i jak ja mam je łączyć? wiem, że z krówkami nie byłoby problemu, po prostu Frida położy je na plecy, one podrą japulki (głośno i wyraźnie, jak zwykle :wink: ) i będzie git. Ale co z Dot??? naprawdę nie chcę narażać jej na taki stres.

Co ciekawe, na wybiegu Dot pierwsza podbiega do innych klatek i zaczepia - wtedy reakcje ma normalne, jeżenie sierści, skoki, miotanie ogonem, do tego jest gryzącym zawodnikiem, wystarczy, że któryś ogon wystaje przez pręty, Dot już go capie zębiskami (czego z kolei u innych moich szczurów nigdy nie widziałam - byłam przekonana, że one czują, że ogon jest zbyt ważny, by go gryźć).

Nie rozumiem co się dzieje, nie łapię. Nie wiem już jak do tego podejść. :-\
wkrótce wrócę do pracy i będę miała straszne wyrzuty sumienia, że Frida siedzi samotnie w klatce....
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Awatar użytkownika
RattaAna

znalazłam starsze fotki - oto jak moje ciury czasem śpią :D

Dot z małą:
ObrazekObrazekObrazek

mała zarzuciła łapę na Dot:
Obrazek

a tak spała niedawno Emi:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
[/size]
Awatar użytkownika
RattaAna

niestety Dotka kompletnie nie łapie, że ma pierdyknąć się na plecki przed Fridą; stoi biedactwo nieruchome z przymkniętymi oczami i czeka na cud jakiś. A potem długo do siebie dochodzi. Frida za to przechodzi samą siebie - od wczoraj zaczęła już syczeć na Dot (czego jak dotąd nie robił mój żaden szczur, oprócz Emmy). Nie mam serca jej tak męczyć dłużej. Dot jest kochanym, łagodnym szczurem, bardzo proludzkim. Większość spaceru pokonuje na tylnych łapkach (mała cyrkówka),i nie ma w ogóle ochoty na zabawy z resztą stada. Łazi za nami krok w krok, pcha się na ręce, przytula, zaczepia. Do tego te jej mądre miny!

Trudno, spróbuję więc łączyć Fridę z seniorkami - Ziuta jest łagodna do wszystkich, Rita wykazywała agresje jedynie do Dot, a Emma, cóż, zobaczymy (rzucała się tylko do maluchów, do starszych chyba czuje jakiś respekt).

Dałabym spokój z Fridą, ale skoro już raz udało się ją połączyć ze Zbójką (co prawda nie u mnie, a u ajlii, ale się udało), to nie wyobrażam sobie by miała znów być samotna. Chyba mięknę na starość i brakuje mi samozacięcia w tym całym łączeniu. Po prostu jak widzę atakującą Fridę, strasznie mi żal reszty ogonów. Nie wytrzymuję i przerywam łączenie. Dziś jednak pomoże mi mąż - czekam, aż skończy coś tam oglądać i będzie siedział ze mną w pokoju na wypadek mojej paniki. Bardzo licze na niego, nie ukrywam.

---------------------

Z innej beczki:
niech mi kto powie, że szczury nie potrafią być złośliwe czy przebiegłe. Jakiś czas temu Frida wygryzła sporą dziurę w materacu w łóżku. I co spacer, któraś ze szczurzyc dostaje się do niej ponownie, rozrywając mozolnie robione przeze mnie łaty i pogłębia owe dzieło <zlorzeczy> . Są jednak szczurzyce, których łapa nigdy nie stanęła w owym miejscu, należą do nich Ziuta i Rita. No i ostatnio dziurą postanowiła zainteresować się Emma (ot tak, spontanicznie, z nudów może). Włazi tam co parę minut, przylatuję ja, wyciągam, daję reprymendę, wsadzam na chwilę do klatki na znak, że "zły szczur".
Wczoraj dała taki popis, że po którymś razie z kolei zamknęłam smarkulę w klacie i nie wypuściłam (oglądało się kiedyś supernianię, niech odsiedzi swoją karę). Przychodzę za 5 min. i co widzę? z dziury spoglądają na mnie koraliki Rity. Rity!!! pewnie ją Emi nasłała. No więc wyciągam Ritę i karcę wsadzeniem do klatki (nie moge okazać braku konsekwencji). Nieco spokojniejsza przychodzę za kolejne 5 min. i... mam powtórkę - tym razem w dziurę wlazła Ziuta... jestem przekonana, że to sprawka malej bezczelnej Emmy, która użyła sióstr jako narzędzi w swej nędznej zagrywce. Musiała mi po prostu udowodnić, że jeśli zechce, dziura i tak będzie nawiedzona. I że nic ją nie obchodzi fakt, że wcale mi się to nie podoba. Male wredne zołzowate szczurzysko >:( >:D :-\
[/size]
Awatar użytkownika
RattaAna

żeby nie było, że Frida taka zołza wredna nie-do-połączenia, muszę dopisać, że wczorajszy wspólny wybieg rozpatruję w kategorii sukcesu :) Frida od razu zdominowała Ziutę (serce mnie bolało na widok Ziutki przygniecionej cielskiem Fridy, ale wytrzymałam, za poradą Nakashy postanowiłam być "twarda, a nie miętka" :P ) i dogadały się jakoś łagodnie z Ritą. Jedynie z Emi nie doszło do konfrontacji- przy zbliżeniu się do niej Fridy wiała z piskiem i prędkością światła. Emma jest naprawdę szybka - goniły się wokół mnie i Emi śmigała 2x szybciej niż Frida :o oczywiście tupiąc piętkami ;) ten szczur mnie wciąż zaskakuje, doprawdy (przecież za chwilę stukną jej 2 latka!).

Nawet jak przyniosłam smakołyki, każda (oprócz Emi, która się w końcu zabunkrowała w bezpiecznym kątku) brała kulturalnie w łapki i jadły obok siebie!!! nikt nikomu nic nie zabierał!!! nawet wchodziły razem do klatki seniorek i nic się nie działo!!!

dziś ciąg dalszy, jeśli dalej będzie tak ładnie, wkrótce zamieszkają razem. Muszę tylko doprowadzić do spotkania Fridy z Emmą i myślę jednak o wannie, inaczej małej nie upilnuję.

Ale jestem szczęśliwa 8)
[/size]
Awatar użytkownika
Telimenka

Post autor: Telimenka »

Bardzo sie ciesze ze Frida dostanie towarzystwo nalezy sie babce a co! ;D

Wycaluj dziewczyny i Fride zwlaszcza ze nie jest az taka cholernica!
W oczekiwaniu na dwa Nakotowe Bebetki :):) <3

[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
Awatar użytkownika
RattaAna

dzięki Telimenko!

z radością ogłaszam, że udało się połączyć Fridę z naszym starszym stadkiem!!! Po tygodniu wspólnych wybiegów, w weekend przeprowadziliśmy próbę generalną i panny zamieszkały razem.

Od razu powiększyłam im klatkę, do starej dobudowałam mniejszą górę, mają więc teraz swoją wysoką rezydencję:
Obrazek

A i tak najczęściej śpią razem na małej ciasnej górnej półce: Obrazek

Łączenie poszło szybciej, niż się spodziewałam - Frida od razu zdominowała Ziutkę, szybko dogadała się z Ritką. Najgorzej było z Emmą, która zwiewała gdy tylko Fridzia się do niej zbliżała. W nowej klatce jest bardzo dobrze - czasem Emi wrzeszczy, kiedy ją Frida goni, ale wynika to z tego, że Emi jeszcze nie załapała, że jeśli Frida nie życzy sobie iskania (Emi pakuje się wtedy całym swoim agutkowym ciałkiem na Fridę), to powinna odpuścić. Więc Frida najpierw delikatnie popiskuje i się odsuwa na znak, że NIE TERAZ, ale Emi pakuje się jeszcze bardziej. I zaraz mamy krzyk. Docierają się ;D

wspólny wybieg i próba Fridy (bardzo lubi jeść sama przy misce) - spisała się świetnie i szybko zrozumiała, że nie musi walczyć o jedzonko bo starczy dla wszystkich:
ObrazekObrazek

Tu Frida z Ziutką w - jak mi się zdawało - jednoosobowym wiszącym koszyku: Obrazek

z Emi: Obrazek

z Emi i Ziutką: Obrazek

jak miło patrzeć jak się wszystkie do siebie tulą, ogrzewają, iskają, myją...
mam teraz dwa 4-ogonowe stadka :) i 2 klatki do mycia (i dwa wybiegi); ufff, co za oszczędność czasu ;)
[/size]
Awatar użytkownika
*Delilah*

Post autor: *Delilah* »

Boskie szczurzydla :)
A co do materaca... to ostatnio cieszylam sie, ze to jedyna rzecz jaka mi ostawiły w stanie pierwotnym.. i oczywiscie dwa dni temu zauwazylam Lilitycznosc wygryzajaca tam dziure :///
Ale jak to mawiaja : "kto ma szczury, ten ma dziury " :)
+ Anioły:Banshee,Buba,Carphata,Cirilla,Dziabaducha,Jacuś,Kokarda,Kroova,Layla, Lilitu,LordKlaklon,Masumi,Mushishi,Nefilim,Noktula,Pudlich,Runa,Rosalka,Sandija,Shiloh,Shirin,
Spirulina,Rubin,Trebuszka +
Na moim ramieniu:PaniFujibe~
odmienna

Post autor: odmienna »

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 6e7b1d7b32 serce rośnie, na takie widoki.
… moje dranie też używają popielniczek. Zresztą zasłużenie, bo to one właściwie oduczyły mnie (mam nadzieję, że tej zimy ostatecznie) palenia :P .
A już czarna piękna jędza dzieląca mały koszyczek z inną… miód kap,kap,kap :)
Awatar użytkownika
RattaAna

i choróbsko się przypałętało, Dotka od kilkunastu dni kichała-kaszlała, nie pomogły scanomune, rutinoscorbin i echinacea, więc trzeba się było wybrać do weta;

no i niestety Dotka ma zapalenie oskrzeli. Ma silnie zajęte zatoki, stąd ten jej dziwny kichanio-kaszel - nigdy nie widziałam takiego czegoś u szczurka. Dot się napina, za chwilę wydaje odgłos pomiędzy kaszlem a kichnięciem (z miną jakby sama nie wiedziała co to i jak sobie z tym poradzić), z noska rozpryskuje się "katar". Słychać jakby flegmę w okolicy pyszczka, nie wiem jak to nazwać. I niestety dostała antybiotyk - coś na C, ale zanim dojechałam do domu zupełnie zapomniałam >:( do tego ACC w tabl. musujących (ułamek tablety), z tym że podać mam jak już się bąbelki ulotnią. Plus oczywiście osłona. Za tydzień do kontroli.

Na szczęście apetyt ma, towarzyska jest niesamowicie, większość spaceru spędza z nami, domaga się wciąż głaskania, przemawiania do niej, zajmowania się. Dziś u weta rozłożyła się na klacie M., ten ją głaskał i lulał (serio! jak dzieciaczka małego) i prawie odpłynęła, tak jej dobrze było :) potrafi też wskakiwać na mnie jak stoję przy blacie kuchennym - nagle czuję ukłucie w okolicy kolan (od tyłu), a za chwilę wspinającą się Dotkę mam na blacie. Świetna jest, doprawdy :D
Moja kochana biała chmurka, tak nagle się rozłożyła :(

A z innej beczki - Frida cholernica nauczyła się otwierać drzwiczki klatki, więc teraz muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie. Dziś miała jakiś wojowniczy dzień i zapragnęła pokazać kto tu rządzi, więc stłukła moja słodką tłuściutką agutkowość (ale Emi była potem smutna i rozżalona, ech) i próbowała sił z Ritą. Ta to ma charakterek!

Reszta stadka póki co zdrowa i niech tak zostanie!!!
[/size]
Awatar użytkownika
Telimenka

Post autor: Telimenka »

Duzo zdrowka dla DOrotki ;)
I gratuluje udanego laczenia wierzylam w to od samego poczatku :D
W oczekiwaniu na dwa Nakotowe Bebetki :):) <3

[']..: Rudolf,Telimenka,Bazylek,Jogi,Kuha,Pupa,Ylah,Eliot,Capri,Ember,Ekler,Fizyk, Flos...
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

Dopiero doczytalam... Gratuluje laczenia :D

Trzymam kciuki za Doti, niech sie szybko wyleczy.
Jest na prawde swietna :) jak czytam opowiesci o niej to zazdroszcze strasznie :D moje baby nie sa skore do glaskania, maja swoj wlasny swiat.

To jak to teraz jest w tych klatkach? Troche sie pogubilam, przyznaje :D
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Awatar użytkownika
RattaAna

Telimenka pisze:Duzo zdrowka dla DOrotki ;) I gratuluje udanego laczenia wierzylam w to od samego poczatku
dzięki, przyznam, że wątpiłam w sukces na tym polu i raczej myślałam połączyć ją z młodym stadkiem; ale wyszło jak wyszło (jak zwykle, życie potoczyło się własnym torem) i jest dobrze :)
Ausaya pisze: To jak to teraz jest w tych klatkach? Troche sie pogubilam, przyznaje :D
z 3 mam teraz 2, do tego tylko 2 wybiegi, nareszcie!

w 1 klaciorce mieszkają: Do(ro)tka + 3 łaciatki, tj. Andariel, Lagunka i Szelma:
Obrazek - to smętne szare coś, zwisające u dołu, to hamak z polarowego kaptura, który dokonał żywota po 5 minutach od zawieszenia ;)

a w 2 klaciorce (tej powiększanej ręcznie) starsze stadko, tj. Frida, Ziutka, Rita i Emma:
Obrazek
babiszonki zazwyczaj tłoczą się na górnej półce lub górnym hamaku, reszta klatki jest opustoszała

-----------------------

Dot nie chce pić tego ACC, całe dłonie mam poorane od jej pazurków :( będę musiała wysilić szare komórki i jej to łączyć z czymś wyjątkowo atrakcyjnym smakowo (skoro mam jej to dawać 2 razy dziennie); jakieś pomysły? ma być płynne, bo to tableta musująca rozpuszczona w wodzie
[/size]
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

hmm moze rozpusc w malej ilosci wody i zmieszaj ze smietana. U mnie najgorsze swinstwo ze smietana przejdzie... nawet gerberki tak super nie dzialaja...

Przeczytalam wlasnie od samego poczatku twoj temat :) teraz juz wiem wszystko, kto jest kim i gdzie mieszka :D

A mlode nie toleruja hamakow? U mnie Matylda zawsze przegryza swiniak jeden, ale chyba najlepiej dziala zawieszanie ich nie w rogu klatki, wtedy najdluzej wytrzymuja :D Poza tym zauwazylam ze im mniej mily material tym szybciej pogryziony, strasznie wybredne sa :D
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Awatar użytkownika
RattaAna

tak, śmietana się zazwyczaj sprawdza, ale chciałam jej uniknąć, bo przez 2 tyg. dawałam jej głównie na tym inne rzeczy; miałam nadzieję, że chętnie zliże sam lek, w końcu to w smaku nie jest złe, no ale jak widać - nie;
hamaki wieszam różnie, w zależności od kształtu i wielkości materiału; jak dotąd małe raczej ich nie zżerały, ten kaptur też był już tyle razy używany i zawsze wisiał kilka dni, aż do wymiany na świeży; a tym razem coś panienkom nie podpasowało i tyle; taki kaprys widać miały ;)
[/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”