Właśnie czytam... Właśnie przeczytałem/łam...|| Topic czytel

Polecane przez Was książki adresy stron WWW - o szczurzej i nie tylko tematyce.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Ysabell

Re: Właśnie czytam... Właśnie przeczytałem/łam...|| Topic czytel

Post autor: Ysabell »

Męczę Hitlera (Byłem adiutantem Hitlera- Nicolaus v.Below), a kiedy sie z nim uporam czekają na mnie Lemy i lemopodobne książki ojca oraz Pratchett, którego mam zamiar wreszcie przeczytac w oryginale.
" A ja stoję - dzieciak teraz z otwartą gębą
Czuję jak czarnieje moje małoletnie tętno "

;]
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

co to są lemopodobne książki? :D
ten się nie myli, kto nic nie robi
Awatar użytkownika
Ysabell

obawiałam się takiego pytania.. ;) dla mnie to wszystkie książki, które stoją obok Lema, mają tajemnicze tytuły, prawdopodobnie są sf, a czytał je mój ojciec, który Lema wielbi, więc- tamte książki są pewnie w podobnym guście. (tak, tak mało czytam sf, a Lema to już w szczególności mało. trzeba się poprawić ;) )

;]
czarna mania

Post autor: czarna mania »

A ja jakoś do Lema nie potrafię się przekonać. W podstawówce zmusiłam się do przeczytania jednej (była to zresztą lektura) i już więcej nie powróciłam do tego autora.
Pratchetta natomiast od jakiegos czasu czytam nalogowo. Zawsze i wszędzie jeśli tylko jest okazja. Wyrobiłam sobie też zwyczaj częstego wchodzenia na allegro i kupowania coraz to nowych jego książek (obecnie kupuję wg kolejności wydania). Na chwilę obecną mam przerwę, bo bankrutuję :)

Wszystkim nie-fanom fantastyki polecę cosik z innej półki: "Filary ziemi" Kena Follett. Coś pięknego. I mega gruba. Lubię grube! ;)
Awatar użytkownika
Ysabell

oo, do Lema też nie mogę się przekonać ;) jakies uprzedzenia mam ;] czytałam Powrót z Gwiazd i kilka opowiadań o Trurlu i muszę koniecznie go bardziej poznać.

Dzisiaj sobie kupiłam kochane Kamienie na Szaniec. trzeba sobie odświeżyć po pół roku.

;]
Awatar użytkownika
elusia

Post autor: elusia »

a ja skończyłam w końcu lekką, urokliwą trylogię dla dziewczyn:
zmierzch
księżyc w nowiu
zaćmienie

stephenie meyer

nie myslcie, ze jestem płytka, ale lubie czasem siegnac po taka lekturke
i co z tego?
merch

Post autor: merch »

Przeczytalam Lektora , niebezpeieczna ta lektura bo teraz bede szukac dalaj i czytac proze wiezienna, artykuly itd.

Probuje zrozumiec jak doszlo do takiego przestawienia psychiki , ze okolo 18 letnie dziewczyny ze wsi po 3 miesiecznym szkoleniu , byly w stanie zaakceptowac " taka prace" , a niektore jescze koniecznie chcialy wykonywac ja gorliwiej.

Natknelam sie tez na " dowody" ze holocaust zostal zmyslony, absurdalne o tyle , ze juz same ustawy norymberskie byly zbrodnicze.

Polecam i ksiazke i film kolejnosc dowolna, chociaz ksiazka wydaje sie byc uzupelnieniem, w kazdym razie ja ja tak potraktowalam najpierw ogladajac film.
Awatar użytkownika
strup

Post autor: strup »

po raz kolejny "W ciemności" Jana Frey
ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. blesss ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.

Obrazek
Awatar użytkownika
ridja devojka

Post autor: ridja devojka »

Ja właśnie czytam trylogię "Cyrk rodzinny" Danilo Kiša - czyli "Wczesne smutki", "Ogród, popiół" i "Klepsydra". Dziwne dosyć, czasem monotonne, smutne, ale bardzo zajmujące.
Niedawno skończyłam "Twierdzę" (autor - Mesa Selomović); jeśli ktoś lubi powieści psychologiczne, w stylu "Zbrodni i kary" to polecam. Dawno nie czytałam tak dobrej książki.
Awatar użytkownika
Akka

Post autor: Akka »

Właśnie skończyłam czytać książke Jonathana Burt'a "Szczur". Spodziewałam się jednak czegoś nieco lepszego. Książka opowiada jak sam tytuł mówi o szczurach - ich związkach z ludźmi na tle kulturowym, naukowym, historycznym na przestrzeni wieków. Wadą książki jest to że jest dość krótka więc wszystko jest podane jakby w pigułce. Natomiast ogromną zaletą są przedstawione w książce ryciny i przedruki obrazów, rzeźb itp. o tematyce szczurzej. Książka jest dostępna w księgarniach internetowych, jednak jeżeli ktoś jest z Krakowa to można ją kupić tylko za 10 zł w centrum taniej książki ;)
Obrazek
Ze mną: ♥ Batasuma, Guernica, Negra, Blixa ♥
Odeszły: Dżuman, Karbonka, Harpi, Yerstina, Indali, Ramona, Hawana, Iskariot, Szpilka, Luna [*]
Awatar użytkownika
ridja devojka

Post autor: ridja devojka »

A ze szczurzych tematów to czywiście "Król szczurów" świetna książka.
No i "Lolo" Mrożka, pisałam z tego pracę na maturze i dobrze mi poszło, więc mam sentyment :)
Awatar użytkownika
Ysabell

ridja devojka pisze:A ze szczurzych tematów to czywiście "Król szczurów" świetna książka.
zbieram się do tego i zbieram i zebrac nie mogę..
aktualnie 13-sta strona Pana Tadeusza i nie jest tak źle jak się bałam ;)

;]
ogonowa
Numer GG: 7589945

Post autor: ogonowa »

Boję się tego Pana Tadeusza, wprawdzie jeszcze kilka lat, ale po tym jak ja uwielbiam czytać, sądzę ,że jak zacznę teraz to może skończę do omawiania za te kilka latek :P.

Czytam Bajki Robotów.. masakra. Jedna strona 15 minut, bo są tak zrypane słowa, że się wymówić nie da :D, np. Ferromagnetyczność, i kilkanaście długich wyrazów z cyber- które są najgorsze do przeczytania..
Awatar użytkownika
Leia

Post autor: Leia »

Ogon "Pan Tadeusz" to pikuś. Niby gruby i takie tam, ale czyta się to ekspresem, bo jest napisane dobrze. Wiwat trzynastozgłoskowiec! Nawiasem mówiąc każdy, kto zna mojego męża, w życiu by się nie domyślił, że właśnie "Pan Tadeusz" jest jego ukochaną książką.
Awatar użytkownika
Ysabell

ogonowa pisze: Czytam Bajki Robotów.. masakra. Jedna strona 15 minut, bo są tak zrypane słowa, że się wymówić nie da :D, np. Ferromagnetyczność, i kilkanaście długich wyrazów z cyber- które są najgorsze do przeczytania..
łe, a ja znam kilka opowiadań i podobają mi się ;D całości nie czytałam, ale liczyłam, że mi się spodoba..
ps. odnośnie grubości Tadeusza- też na początku się przeraziłam, jak zobaczyłam wielką księgę, ale to chyba zależy od wydania, bo wersja mojej babci jest strasznie przyjemna :) . format fajny i wielkość liter i przede wszystkim- myślę, że nie ma więcej niż 300 stron.

;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki i Linki”