Proso senegalskie

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Mycha
Kontakt:

Proso senegalskie

Post autor: Mycha »

Jedni wiedzą, inni nie wiedzą, ale Ci co nie wiedzą to ich oświecę :P
Od jakiegoś czasu mam w domu papużkę falistą i oczywiście staram się jej dogodzić jak szczurkom :wink: Kupuję kolby, wapienka, witaminki i... proso senegalskie którego moja nerwuska nie chce jeść :evil:
Ale to nic- dałam te strąki do klatki dla szczurków i... nie ma :lol:
Wcięły w ciągu piętnastu minut :)
Chodzi o to że były to całe strąki prosa i one je taki fajnie jedły- odrywając po kilka :roll:
Spróbujcie- u mnie to rarytas... choć i tak jedzenie które się ukradnie pani z talerza jest najlepsze :twisted:
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
bronka

Proso senegalskie

Post autor: bronka »

Mycha! rzeczywiście wsuwają aż miło. Szczególnie Efiks, który nawet nie myślał z klatki wychodzić jak się dorwał do tego prosa. Tymek poskubał, ale on nade wszystko ceni wolność :)
are u szczur?
noski swoje w sprawy Waszych szczurasków wściubiają Efiks, Tymek i Smerfek
pestka4

Proso senegalskie

Post autor: pestka4 »

Mam jedno pytanko, czy ktoś już kupował, lub może wie co to jest włośnica ber zwana czumizą. :?:
Jutro to dziś, tyle, że jutro....
pestka4

Proso senegalskie

Post autor: pestka4 »

Już znalazłam - proso senegalskie.....
Jutro to dziś, tyle, że jutro....
Faelivrin

Proso senegalskie

Post autor: Faelivrin »

Moja Tośka kocha podjadać jedzenie papużkom ;-) I kolby przeznaczone właśnie dla nich, proso jej baaaaardzo smakuje... i aż miło poparzeć, jak wcina! W kłosach jeszcze nie kupowałam, ale niedługo chyba udam się do zoologicznego, bo moje papuzie też potrzebują urozmaicenia.. ;)
Dory

Proso senegalskie

Post autor: Dory »

Moje też wcinały, aż im się uszy trzęsły :lol:
Ja daję już od dawna.
Kupuję takie w wysokim niebieskim pudełeczku; dla papużek.
Polecam jeszcze kolby miodowe Vitapol dla kaniarów (zawierają proso i znikają w ciągu jednej nocy :hyhy: )
Grubasy zapraszają do galerii -> http://szczury.org/album_personal.php?user_id=2925
Ami (07.05.2006) ze mną od 12.06.2006
Caspuś (07.09.2006) ze mną od 11.10.2006
Docencik (ok. 06.01.2006) ze mną od 13.04.2006
Dziekaniątko (ok. 06.01.2006) ze mną od 13.04.2006
Faelivrin

Proso senegalskie

Post autor: Faelivrin »

Dla kanarów - jeszcze nie próbowałam! Kupuję Vitapol dla falistej...i na razie czekam, aż Tośka skończy obgryzać patyki (co na pewno nie potrwa długo - przy jej apetycie...).
Lili_Marleen

Proso senegalskie

Post autor: Lili_Marleen »

obie moje pannice uwielbiają proso senegalskie!!! uszy im się trzęsą jak tylko wywąchają kłosy prosa w swojej okolicy!
patrząc na swoje szczurki jestem skłonna z czystym sumieniem polecić proso innym właścicielom ogonków!
SzczurekxD
Kontakt:

Proso

Post autor: SzczurekxD »

Moje szczurki wprost uwielbiają proso. Dla niego zrobiłyby wszystko :) Mają osobne miseczki - jedna na jedzonko, a druga właśnie na to proso. Zjadają je w ogromnych ilościach :)

połączone z tematem istniejącym
mod. Vella
Ostatnio zmieniony wt gru 26, 2006 9:21 pm przez SzczurekxD, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja do Was, więc Wy do mnie

http://www.zwierzeta.5g.pl
Awatar użytkownika
maisy

RE: Proso senegalskie

Post autor: maisy »

no nie wiem..... czytałam na forum o papugach i tam odradzali prosso senegalskie dla papug. To nie oznacza ,że dla szczurów też jest szkodliwe. Prosso senegalskie w połowie Polski jest zarażone grzybem.... lecz nie wiem czy administrator tego forum pozwoli mi podać linka do tematu ,o prossu senegalskim na forum o papugach. Wiem ,że jest takie powiedzenie "ludzie bardziej wierzą gdy sami dojdą do prawdy ,niż dojść do prawdy kogoś innego" ale prosze nie krytykować mojej wypowiedzi. Chcem tylko dobra dla zdrowia szczurków. Wiele ludzi którzy podawali prosso senegalskie dla papug ,musiało przejść śmierć papużki. A sama wiem jak to jest stracić przyjaciela... Lepiej uczyć się na czyiś błędach niż na własnych :(
lahjabanse
Kontakt:

Post autor: lahjabanse »

maisy - siedziałam na forach o papugach i nigdy nie spotkałam się z taką teorią. Na wielu stronach wręcz polecają proso jako genialny "oswajacz" papug co i ja mogę potwierdzić. Poszukam informacji, ale ale:
http://www.papugi.resnet.pl/artykuly/wlasneproso.htm
Dla bardziej ambitnych mamy rozwiązanie.
Obrazek
Livonia

Post autor: Livonia »

moje kochaja proso ale straszny bajzel po tym jest...:/
Awatar użytkownika
maisy

Post autor: maisy »

lahjabanse. Skoro można podawać linki to rzyczę miłej lektury : http://www.papugi.webserwer.pl/forum/fo ... 13605&PN=1

pozdrawiam
Awatar użytkownika
renata1009

Re: Proso senegalskie

Post autor: renata1009 »

Proso senegalskie szkodliwe?Pierwsze słyszę...Polecał mi je hodowca od którego mam papugę ,szczury też nie pogardzą,chociaż rzadko dostają.
Awatar użytkownika
zocha

Re: Proso senegalskie

Post autor: zocha »

Czy można szczurkom dawać takie proso http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/dodatk ... rosa/31564? Nie wiem czym się różnią po szczególe rodzaje. Jeżeli tak to czy taka jedna kolba, gałązka raz na jakiś czas to nie za dużo?
w sercu: Norman, PJ, Młody, Zenek, Adżi, Noname, Plastek, Biały

Moje kochane urwisy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”