Od kiedy świeże?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
kwiatlotosu1982

Od kiedy świeże?

Post autor: kwiatlotosu1982 »

Witam,
przepraszam, jeśli założyłam temat, który gdzieś - tam już istnieje, ale nie mogę jakoś znaleźć tego co mnie najbardziej interesuje.. patrzyłam na temat o karmieniu osesków i na inne pokrewne, ale nigdzie nie jest napisane od którego tygodnia/miesiąca szczurasek może zacząć jedzenie świeżych warzyw i owoców. maleństwa, które mam w domu, to moje pierwsze ogonki. a pan w sklepie powiedział, że przez pierwsze 3 miesiące jak maluchy będą w domu to nie można im dawać zieleninki tylko samą suchą karmę (mam w domu mieszankę Rat Tropifitu). Ale ponieważ na święta kupiłam sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek - czyli to, co 'przystroi' potrawy, to dałam dziewczynkom na spróbowanie - tak na kilka gryzów, wszystkiego po odrobince i one to z chęcią jadły. dałabym więcej, bo widziałam z jaką radością skubały sałatę lodową (i biły się o nią!) ale mój chłopak zrobił mi awanturę, że jak umrą, to będzie to z mojej winy :( a w ogóle to nie wiem ile one mają. są troszkę mniejsze niż dłoń, czyli z 1,5 miesiąca chyba :/ na fotce pod postem można mniej - więcej ocenić proporcje. Lili sprzed tygodnia (albo półtora) jak jeszcze w miarę dobrze wchodziła do kołowrotka, który uwielbiała. wczoraj pozbyłam się tego diabelstwa, bo malutka już za bardzo musi się wyginać i widać że jej niewygodnie. Punia jest trochę większa - choć podobno z tego samego miotu. dzięki z góry za sugestie a i nagany przyjmę pokornie, bo dopiero uczę się obchodzić z maluchami :) jak to moje kochanie mówi - jestem szczurzą mamą ^^ ;D
Szczurza mama :)
LiliObrazekPuniaObrazek
Rhenata

Re: Od kiedy świeże?

Post autor: Rhenata »

No wiec, pan w zoologu nagadał ci głupot kochana ::) oczywiscie ze moga jesc zielenine, owoce i warzywa, umyte i wysuszone.
Bardzo dobrze ze wywalilas kolowrotek i jeszcze lepiej ze ciur sobie krzywdy nie zdążył zrobic ;D
Male scurki musza jesc duzo pokarmu wysokobialkowego: jajka, ryba bez osci, kurczak najlepiej ugotowany bez przypraw, niesolony serek bialy ( zolty ser jest tlusty wiec odpada) a ja osobiscie karmilam swoje maluchy bardzo dobra mieszanka wlasnej roboty:

Przepis na jedzonko dla maluchów,nadaje sie od momentu jak zaczną same podjadać do skończenia 10-12 tygodnia:

sucha karma jajeczna dla ptaków: główny składnik mieszanki
owsianka dla niemowląt w proszku: kolejny główny składnik
granulat sojowy: średnia ilość
mleko w proszku dla zwierząt: duża łyżka na ok.500 gram mieszanki
płatki owsiane i pszenne: mała ilość
pełnoziarniste płatki owsiane i otręby pszenne( uważam ze zbędne-jest wystarczająco dużo błonnika): mała ilość
mieszanka nasion-proso, mieszanka dla kanarków,sezam łuskany, nasiona lnu, konopia?: mała ilość
karma dla szczeniaków malutkie kawałki30% białka:mała ilość
larwy mącznika suszone: mała ilość
Zalewany wada mineralna lub przegotowana schłodzoną aby powstała nie za gęsta papka ale tez nie za rzadka.Chwilkę odczekać i dodać wody jeśli trzeba

szczurki lubia surowe brokuly,kalafior, marchewke, jablko, salate i wiele wiele innych, poczytaj w dziale co mozna a czego nie i to sie tyczy nie tylko doroslych szczurasow.
ugotowany makaron, kus kus, rozne kasze na rowni z produktami bialkowymi zeby mialy energie rosnac ;D
mam nadzieje ze pomogłam, i nigdy więcej nie słuchaj sklepikarzy i nie bierz szczurków z zoologa, na forum jest dużo kochanych i zdrowych do adopcji, ale każdy sie uczy i na przyszłość już będziesz wiedzieć. Załóż swoim ogonkom watek w dziale pupile,są śliczne i chcemy obejrzeć więcej zdjec i śledzić jak rosną ;D
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 5:22 pm przez Rhenata, łącznie zmieniany 1 raz.
My little girls I don't belive since I reached the age of reason why I don't belive
Obrazek
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

jak już wiadomo, ludzie w sklepach nie mają zielonego pojecia o zwierzętach. chętnie sprzedają parki i wmówią, że klatka za mała na jednego szczura pasuje na całe stado. owszem.

co ciekawego jeszcze powiedział pan w sklepie?

kołowrotki, w przypadku szczurów, mniejsze niż o śr 27 cm nie wchodzą w grę. i muszą być całe zabudowane, czyli nie te szczebelkowe. a najlepiej, żeby w ogóle kołowrotka nie było :)

owoce i warzywa możesz podawać szczurciom już, ważne, by nie były one zerwane gdzieś koło drogi czy coś bo jak wiadomo to szkodzi. niektóre szczurki po danym owocu lub warzywie miewają biegunki, dlatego też poobserwuj każdorazowo czy nic takiego nie ma miejsca.

tak na przyszłość: nie kupuje się szczurów w sklepie zoologicznym ;)
a jaką masz klatkę?
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
kwiatlotosu1982

Post autor: kwiatlotosu1982 »

mam nadzieje ze pomogłam, i nigdy więcej nie słuchaj sklepikarzy i nie bierz szczurków z zoologa, na forum jest dożo kochanych i zdrowych do adopcji
dziękuję, pewnie że pomogłaś i jak moje kochanie wróci, to pokażę mu ten post :) a z kupnem ich - cóż.. kochanie chciał dobrze, poszedł do sklepu, pooglądał zwierzaki i zdecydował, że chce szczurka. najpierw wziął Punię a następnego dnia Lilkę. Zaufał sprzedawcy, bo to duży jakby market zoologiczny (na terenie Manufaktury - Łodzianie wiedzą co to za sklep) i facet chwalił się, że miał ogonka w domu ::) . Rozmawialiśmy na temat przygarnięcia malucha ale ja byłam za giełdą zoologiczną - raz że troszkę taniej wszystko by wyszło (mówię głównie o klatce i amciu - cena za szczuraska nieistotna ^^) a dwa że faktycznie byłaby to adopcja od kogoś i nie nabijało by się marży dla sklepu :P tylko wsparło hodowcę.
a jaką masz klatkę?
małą, chomiczą taką :P - czekamy do wypłaty, żeby kupić większą, bo widać, że dziewczynki nudzą się w niej.
Szczurza mama :)
LiliObrazekPuniaObrazek
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

nie ma czegoś takiego jak hodowca z giełdy zoologicznej. to jest pseudo hodowca - i kupując u nich zwierzęta też napędzacie chory biznes. mianem pseudo hodowców można obdarzyć też wszystkie osoby wystawiające szczurki na allegro, prywatne osoby rozmnażające i sprzedające itd.

Najlepiej adoptować szczurka z forum, tutaj tak dużo maluchów czeka na dom.
a kupic? kupic można szczurka od hodowcy zrzeszonego z shrsp.

co do klatki.. najlepiej kupić klatkę na allegro, minimalne wymiary na dwa ogonki to ok 40 x 70 x 60 (szer, dł, wys) ale jak już wcześniej wspomniałam, to wymiary minimalne. jeżeli pokażesz na forum co chcesz to pomożemy z wyborem.
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Awatar użytkownika
glucjan

Post autor: glucjan »

Rhenata pisze:No wiec, pan w zoologu nagadał ci głupot kochana ::) oczywiscie ze moga jesc zielenine, owoce i warzywa, umyte i wysuszone.
Bardzo dobrze ze wywalilas kolowrotek i jeszcze lepiej ze ciur sobie krzywdy nie zdążył zrobic ;D
Male scurki musza jesc duzo pokarmu wysokobialkowego: jajka, ryba bez osci, kurczak najlepiej ugotowany bez przypraw, niesolony serek bialy ( zolty ser jest tlusty wiec odpada) a ja osobiscie karmilam swoje maluchy bardzo dobra mieszanka wlasnej roboty:

Przepis na jedzonko dla maluchów,nadaje sie od momentu jak zaczną same podjadać do skończenia 10-12 tygodnia:

sucha karma jajeczna dla ptaków: główny składnik mieszanki
owsianka dla niemowląt w proszku: kolejny główny składnik
granulat sojowy: średnia ilość
mleko w proszku dla zwierząt: duża łyżka na ok.500 gram mieszanki
płatki owsiane i pszenne: mała ilość
pełnoziarniste płatki owsiane i otręby pszenne( uważam ze zbędne-jest wystarczająco dużo błonnika): mała ilość
mieszanka nasion-proso, mieszanka dla kanarków,sezam łuskany, nasiona lnu, konopia?: mała ilość
karma dla szczeniaków malutkie kawałki30% białka:mała ilość
larwy mącznika suszone: mała ilość
Zalewany wada mineralna lub przegotowana schłodzoną aby powstała nie za gęsta papka ale tez nie za rzadka.Chwilkę odczekać i dodać wody jeśli trzeba

szczurki lubia surowe brokuly,kalafior, marchewke, jablko, salate i wiele wiele innych, poczytaj w dziale co mozna a czego nie i to sie tyczy nie tylko doroslych szczurasow.
ugotowany makaron, kus kus, rozne kasze na rowni z produktami bialkowymi zeby mialy energie rosnac ;D
mam nadzieje ze pomogłam, i nigdy więcej nie słuchaj sklepikarzy i nie bierz szczurków z zoologa, na forum jest dużo kochanych i zdrowych do adopcji, ale każdy sie uczy i na przyszłość już będziesz wiedzieć. Załóż swoim ogonkom watek w dziale pupile,są śliczne i chcemy obejrzeć więcej zdjec i śledzić jak rosną ;D
no i tak trzymac:) Calusy od chlopakow:)
Obrazek Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=--1E5fyH57c
Kochany Glutek i Donek za TM...a z nami nasza mala Tatianka:)
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Świeże, umyte, obrane warzywa i owoce można podawać szczurkom całkiem bezpiecznie od 3 tygodnia życia, chociaż przez pierwszy tydzień polecałabym gotowane [np. na parze] lub duszone :).

Nie wszystkie warzywa i owoce są dobre dla szczurków - najlepiej unikać cytrusów (w przypadku samców), awokado, ostrożnie z ogórkiem i owocami "egzotycznymi". W przypadku biegunki trzeba pilnować, żeby maluchy się nie odwodniły ;)
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”